[VIDEO] Poruka pape Franje sudionicima “Hodočasnici s Ignacijem”

Objavljeno: 24. svibnja 2021.

Papa Franjo se videoporukom na španjolskom jeziku obratio sudionicima molitvenog susreta “Hodočasnici s Ignacijem”, koji se održao 23. svibnja 2021., povodom otvaranja Ignacijeve godine. Poruku prenosimo u cijelosti.

Video poruka pape Franje sudionicima u međunarodnoj molitvi “Hodočasnici s Ignacijem” za obilježavanje početka Ignacijeve godine

Dragi prijatelji,

Sretan sam što sam vam se mogao pridružiti u ovoj molitvi za Ignacijevu godinu, proslavu obraćenja svetog Ignacija. Nadam se da će svi oni koji su nadahnuti Ignacijem, ignacijevskom duhovnošću, istinski živjeti ovu godinu kao iskustvo obraćenja.

U Pamploni, prije 500 godina, u jednom su trenutku srušeni svi Ignacijevi svjetovni snovi. Topovska kugla koja ga je ranila, promijenila je tijek njegova života i tijek svijeta. Stvari koje su naizgled male, mogu biti važne. Ona topovska kugla značila je također da Ignacije nije uspio u snovima koje je imao u svom životu. Ali Bog je za njega imao veći san. Božji se san nije odnosio na Ignacija. Riječ je bila o pomaganju dušama. Bio je to san o otkupljenju, san o izlasku u cijeli svijet, u pratnji Isusa, poniznoga i siromašnoga.

Obraćenje je svakodnevno pitanje. Rijetko kad je jednom zasvagda. Ignacijevo obraćenje započelo je u Pamploni, ali nije ondje završilo. Obraćao se tijekom cijeloga života, dan za danom. To znači da je tijekom čitavoga svojeg života u središte stavljao Krista. Činio je to razlučivanjem. Razlučivanje nije u tomu da uspijemo uvijek od samoga početka, nego u navigaciji i posjedovanju kompasa kako bismo mogli krenuti putem koji ima mnogo zavoja, ali uvijek dopuštajući da nas usmjeruje Duh Sveti, koji nas vodi do susreta s Gospodinom.

Na ovom hodočašću na zemlji susrećemo druge, kao što je Ignacije činio u svojem životu. Ti drugi su znakovi koji nam pomažu zadržati smjer i koji nas pozivaju da se svaki put ponovno obratimo. To su braća, to su situacije, a Bog nam govori i preko njih. Slušajmo druge. Čitajmo situacije. I mi smo putokazi drugima, oni koji pokazuju Božji put. Do obraćenja dolazi uvijek u dijalogu, u dijalogu s Bogom, u dijalogu s drugima, u dijalogu sa svijetom.

Molim se da svi oni koji su nadahnuti ignacijevskom duhovnošću krenu na ovo zajedničko putovanje kao ignacijevska obitelj. I molim da mnogi drugi dođu otkriti bogatstvo ove duhovnosti koju je Bog dao Ignaciju.
Blagoslivljam vas od srca, da ova godina uistinu bude nadahnuće za izlazak u svijet, da pomažemo dušama, da vidimo sve novo u Kristu. I također nadahnuće da dopustimo da se nama pomogne. Nitko se ne spašava sam: ili smo spašeni kao zajednica, ili nismo spašeni. Nitko drugome ne pokazuje put. Samo nam je Isus pokazao put. Pomažemo jedni drugima da pronađemo i slijedimo ovaj put.

Neka nas blagoslovi Svemogući Bog, u Ocu, Sinu i Duhu Svetom. Amen.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Papa na obljetnicu kanonizacije sv. Ignacija: Molitva mijenja svijet

Papa na obljetnicu kanonizacije sv. Ignacija: Molitva mijenja svijet

Papa Franjo sudjelovao je na misi u srcu Rima, na obljetnicu kanonizacije svetog Ignacija Lojolskog, osnivača Družbe Isusove. Sveti Ignacije kanoniziran je 12. ožujka 1622., zajedno sa svetim Franjom Ksaverskim, Terezijom Avilskom, Izidorom ratarom i svetim Filipom...

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup, mons. Ivan Šaško, u subotu 12. ožujka obilježena je 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga i sv. Franje Ksaverskoga u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Ta sveta...

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

Uzoriti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, predvodit će misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, na Jordanovcu u Zagrebu, u subotu, 12. ožujka 2022....

Share This