[VIDEO] Poruka pape Franje sudionicima “Hodočasnici s Ignacijem”

Objavljeno: 24. svibnja 2021.

Papa Franjo se videoporukom na španjolskom jeziku obratio sudionicima molitvenog susreta “Hodočasnici s Ignacijem”, koji se održao 23. svibnja 2021., povodom otvaranja Ignacijeve godine. Poruku prenosimo u cijelosti.

Video poruka pape Franje sudionicima u međunarodnoj molitvi “Hodočasnici s Ignacijem” za obilježavanje početka Ignacijeve godine

Dragi prijatelji,

Sretan sam što sam vam se mogao pridružiti u ovoj molitvi za Ignacijevu godinu, proslavu obraćenja svetog Ignacija. Nadam se da će svi oni koji su nadahnuti Ignacijem, ignacijevskom duhovnošću, istinski živjeti ovu godinu kao iskustvo obraćenja.

U Pamploni, prije 500 godina, u jednom su trenutku srušeni svi Ignacijevi svjetovni snovi. Topovska kugla koja ga je ranila, promijenila je tijek njegova života i tijek svijeta. Stvari koje su naizgled male, mogu biti važne. Ona topovska kugla značila je također da Ignacije nije uspio u snovima koje je imao u svom životu. Ali Bog je za njega imao veći san. Božji se san nije odnosio na Ignacija. Riječ je bila o pomaganju dušama. Bio je to san o otkupljenju, san o izlasku u cijeli svijet, u pratnji Isusa, poniznoga i siromašnoga.

Obraćenje je svakodnevno pitanje. Rijetko kad je jednom zasvagda. Ignacijevo obraćenje započelo je u Pamploni, ali nije ondje završilo. Obraćao se tijekom cijeloga života, dan za danom. To znači da je tijekom čitavoga svojeg života u središte stavljao Krista. Činio je to razlučivanjem. Razlučivanje nije u tomu da uspijemo uvijek od samoga početka, nego u navigaciji i posjedovanju kompasa kako bismo mogli krenuti putem koji ima mnogo zavoja, ali uvijek dopuštajući da nas usmjeruje Duh Sveti, koji nas vodi do susreta s Gospodinom.

Na ovom hodočašću na zemlji susrećemo druge, kao što je Ignacije činio u svojem životu. Ti drugi su znakovi koji nam pomažu zadržati smjer i koji nas pozivaju da se svaki put ponovno obratimo. To su braća, to su situacije, a Bog nam govori i preko njih. Slušajmo druge. Čitajmo situacije. I mi smo putokazi drugima, oni koji pokazuju Božji put. Do obraćenja dolazi uvijek u dijalogu, u dijalogu s Bogom, u dijalogu s drugima, u dijalogu sa svijetom.

Molim se da svi oni koji su nadahnuti ignacijevskom duhovnošću krenu na ovo zajedničko putovanje kao ignacijevska obitelj. I molim da mnogi drugi dođu otkriti bogatstvo ove duhovnosti koju je Bog dao Ignaciju.
Blagoslivljam vas od srca, da ova godina uistinu bude nadahnuće za izlazak u svijet, da pomažemo dušama, da vidimo sve novo u Kristu. I također nadahnuće da dopustimo da se nama pomogne. Nitko se ne spašava sam: ili smo spašeni kao zajednica, ili nismo spašeni. Nitko drugome ne pokazuje put. Samo nam je Isus pokazao put. Pomažemo jedni drugima da pronađemo i slijedimo ovaj put.

Neka nas blagoslovi Svemogući Bog, u Ocu, Sinu i Duhu Svetom. Amen.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup, mons. Ivan Šaško, u subotu 12. ožujka obilježena je 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga i sv. Franje Ksaverskoga u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Ta sveta...

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

Uzoriti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, predvodit će misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, na Jordanovcu u Zagrebu, u subotu, 12. ožujka 2022....

Share This