HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Posveta HPDI Bezgrješnom Srcu Marijinu

Na blagdan Žalosne Gospe 15. rujna 1951. provincijal p. Karlo Grimm svečano je posvetio Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove Bezgrješnom Srcu Marijinu. Dogodilo se to u povijesnom kontekstu prvih godina vladavine totalitarnog komunističkog režima u tadašnjoj Jugoslaviji. Bilo je to vrijeme režimskog nasilja, oduzimanja sloboda i progona mnogih osoba. Svega toga nisu ostali pošteđeni ni hrvatski isusovci. Osim toga, bile su sužene mogućnosti apostolskog djelovanja Crkve i Družbe Isusove te je vladala neizvjesnost. U svojem pismu od 28. kolovoza 1951. p. Grimm će iznijeti nutarnje pokrete koji su ga doveli do želje za navedenom posvetom. „Ovo je vrijeme kršćanske obnove u nutarnjosti drage Crkve pod zaštitom žive Djevice Majke, u sjaju njezina Bezgrešnog Srca. Mi nismo samo Družba Isusova, nego i Družba Marijina. Sazrela je misao da se posebno posvetimo našoj Gospi, da pronađemo jedno otajstvo, koje će biti poseban naslov za nas i za našu Provinciju.” Godine 1958. izabrana je i slika koja će kao vanjski znak hrvatske isusovce podsjećati na posvetu. Ispod slike ispisan je poziv: ACCEDAMUS AD MATREM PROVINCIAE – PRISTUPIMO MAJCI PROVINCIJE. U proteklih sedamdeset godina posveta je mnogo puta ponovljena na u zajedničkim i osobnim molitvama, na blagdane Bezgrješnog Srca Marijina, ali i u svakodnevnim molitvama isusovačkih zajednica Hrvatske pokrajine.

Molitva posvete

O presveta Djevice, Majko Isusova i naša majko! Ponizno padamo k Tvojim nogama te svi u jedan glas, što nam dolazi iz dna duše, iskazujemo dužnu čast Tebe štujući, Tebe hvaleći i slaveći sa zborovima svetih Anđela i svih Blaženika, koji Ti u nebu pjevaju. Sa živim osjećajem harne duše i žarke ljubavi zahvaljujemo, koliko samo možemo, na dobročinstvima, koja si nam iskazala. Tebi Družba duguje svoj početak, Tebi napredak i što god je pridonijela slavi Tvojega Sina, što god učinila na spasenje duša, izvela je s Tvojom pomoći. I mi sami, koje je zapala sreća da budemo sinovi te iste Družbe, ispovijedamo: Tvoja nam je darežljiva ljubav poklonila toliko dobro!

Tvoja je, dakle, o presveta Majko, odasvud Tvoja Družba: ona to smatra svojom najvećom radošću i najvećom čašću, te to na ovaj presretni dan svečano ispovijeda. Pred Tvojim, dakle, Sinom, našim Izbaviteljem i Vođom, pred Tvojim presvetim Zaručnikom svetim Josipom, našim Zaštitnikom, pred svetim Ignacijem, našim Ocem, i svim Nebesnicima cijela se Družba postupno i zauvijek prikazuje, posvećuje, daruje Tebi i Tvojemu preslatkom Srcu.

Udostoj se, o preblaga Kraljice neba i zemlje, s nebeskoga svojega prijestolja milostivo svrnuti pogled na svoju Družbu te primiti, o Predobra, ovu mirisnu žrtvu paljenicu. O preslatka Djevice, pomaži svojom jakom desnicom ovu najmanju Družbu u poduzećima, jačaj u naporima, brani od neprijatelja, tješi u nevoljama. Učini, da svi mi, bez vlastitih zasluga njezini sinovi, život svoj provedemo u Tvojem i Tvojega Sina Isusa Srcu, u njima umremo te potom budemo primljeni u nebesku domovinu.
A našoj Provinciji, koju je blaga Providnost postavila na sudbonosno raskršće Istoka i Zapada, u ovo odsutno vrijeme postani i ostani posebnom Zaštitom! Neka Tvoje Bezgrješno Srce blista našim Ocima, Skolasticima i našoj Braći kao znamen pravoga samouzgoja prema uzoru Božanskog Srca Isusova; našim patnicima kao oaza okrjepe i utjehe; apostolima kao vrelo snage u časovima, kad ih snađu teškoće. Zaklinjemo Te, o prečisto Srce naše Majke, da nam pomogneš spasiti ovo pokoljenje, osobito mladež, koja stradava bez Majke.

U znak zahvalnosti, mi Ti se zauvijek i neopozivo predajemo, s nama računaj kao sa sinovima svoje nevine i jake ljubavi. Blagoslovi naša srca i naše poslove, o bezgrješno Srce naše Gospe, i dovedi nas našem Vođi i Kralju. Amen.