Naše poslanje

Družba Isusova ili isusovci?

Isusovci ili službeno Družba Isusova (lat. Societas Jesu) je red Katoličke crkve koji je osnovao Ignacije Lojolski (1491.-1556.). Geslo reda je: “Ad Maiorem Dei Gloriam” odnosno “Sve na veću slavu Božju!”.

Danas je to najbrojniji red s oko 16 tisuća članova, a osim po duhovnoj djelatnosti i to uglavnom preko Ignacijevih Duhovnih vježbi, isusovci su poznati po djelovanju u znanosti i mnogim društvenim djelatnostima.

Poglavar cijele Družbe, koji se službeno naziva general reda, je p. Arturo Sosa Abascal SJ, a službu Provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove obnaša p. Sebastian Šujević SJ.

Zašto isusovci, a ne ignacijevci?

Svi su redovi u Crkvi do svetog Ignacija uzimali ime svoga osnivača. Ignacije i njegovi drugovi od početka su bili protiv toga da se zovu ignacijevci. U jednom mističnom viđenju u La Storti blizu Rima Ignaciju se ukazao Isus s križem, a pokraj njega je bio i Otac koji je rekao: “želim da ovoga uzmeš za svoga slugu”. Isus se okrenuo Ignaciju i rekao: “Hoću da nam služiš.” Ovaj je događaj imao utjecaj na osnivanje i davanje imena toj novoj redovničkoj zajednici. Prvi “isusovci” već na početku osnivanja Družbe Isusove nisu htjeli da im itko bude glava osim Isusa Krista kome su jedinom željeli služiti, pa su se stoga nazvali Družbom Isusovom.

Po isusovcima je Duh u Crkvu unio jedan novi tip redovničkog života: mi isusovci ne živimo povučeno nego usred svijeta i ljudske probleme uzimamo kao svoje. Ne vidimo protivnost između djelovanja i molitve. Jedan od ideala nam je naći Boga u svemu, na svakom mjestu i u svakom djelovanju.

“Budući da se Družba, koja nije ustanovljena ljudskim sredstvima, ne može ni očuvati ni unaprijediti njima, nego milošću Boga i Gospodina našega Isusa Krista, u njega jedinoga valja stavljati nadu da će On čuvati i promicati to djelo koje se je udostojao započeti na svoju službu i pomoć dušama”.

Sv. Ignacije u Ustanovama piše o Družbi

Razumjeti svoj poziv…