Posveta Družbe Isusove Srcu Isusovu

Godine 1872., tadašnji vrhovni poglavar Družbe Isusove Pieter Jan Beckx posvetio je Družbu Isusovu, Presvetom Srcu Isusovu, u crkvi Al Gesù u Rimu. Stotinu godina kasnije, 9. lipnja 1972. u istoj crkvi, vrhovni poglavar Pedro Arrupe obnovio je čin posvete. Arrupe je to učinio jer se Družba našla u povijesnom trenutku kojega karakteriziraju osporavanja, kritike i odbacivanja tradicionalnih stavova. Osim što je u takvim tendencijama vidio velike opasnosti, prepoznao je to i kao svojevrsnu prednost i priliku, jer sve to može pokrenuti Družbu da ide u samo srce stvari. To znači da isusovci imaju dužnost ozbiljno promišljati ono što je bitno u pobožnosti Presvetog Srca i pronaći načine da to usmjere i prezentiraju današnjem svijetu.

Serce Jezusa – p. Przemek Wysogląd SJ

Posveta Družbe Presvetom Srcu Isusovu

(P. Pedro Arrupe: Rim na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 9. lipnja 1972. u crkvi Al Gesù)

Svemogući vječni Bože, dok se sveti Ignacije molio u kapeli La Storta, posebnom naklonošću udostojao si se uslišati njegovu molitvu, koju ti je dugo upućivao po zagovoru Blažene Djevice Marije: da ga staviš uza svoga Sina. Obećao si mu da ćeš mu biti i zaštita, dok si mu upućivao riječi: Bit ću s vama. Dapače, pokazao si kako hoćeš da Isus, noseći križ, uzme Ignacija sebi i u službu, na što je Isus pristao obrativši mu se riječima: Hoću da nam služiš.

Stoga i mi, sljedbenici one skupine ljudi koji su prvi Isusovi drugovi, molimo da nas staviš uza svoga Sina da mu mognemo služiti pod zastavom onog križa, na koji je Isus iz poslušnosti bio raspet, otvorena boka i ranjena Srca, iz najveće ljubavi prema Tebi i čitavom ljudskom rodu. Rado obnavljamo posvetu Družbe Presvetom Srcu Isusovu i obećajemo najveću vjernost, moleći tvoju milost da Tebi i Tvom Sinu nastavimo služiti istim duhom i revnošću kojima su Ti služili sveti Ignacije i njegovi drugovi.

Po zagovoru dakle Blažene Djevice Marije, i pred križem s kojeg nam Isus dijeli bogatstva svoga probodenog Srca, po njemu i u njemu, iz dubine srca izričemo danas svoje prikazanje:

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum, i svu moju volju, sve što imam i posjedujem. Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam, sve je Tvoje. Raspolaži sa svime po svojoj volji. Daj mi samo svoju ljubav i milost i dosta sam bogat, i ne tražim ništa više.

Sv. Ignacije Lojolski