Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Objavljeno: 12. ožujka 2022.

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup, mons. Ivan Šaško, u subotu 12. ožujka obilježena je 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga i sv. Franje Ksaverskoga u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Ta sveta misa bila je ujedno zaključak ovogodišnjeg provincijskog simpozija hrvatskih isusovaca.

Na samom početku misnoga slavlja, o. Dalibor Renić obratio se uvodnim pozdravom zagrebačkom pomoćnom biskupu, mons. Ivanu Šašku, okupljenoj braći isusovcima i vjerničkom puku. „Vidimo u vašoj nazočnosti priznanje za naše napore da apostolatima pridonesemo životu vjerničke zajednice i nove evangelizacije u Zagrebačkoj nadbiskupiji,“ istaknuo je, i dodao „Kanonizacija sv. Ignacija bila je crkvena potvrda da je njegova duhovnost i karizma autentičan put k Bogu. Danas popodne, središnje misno slavlje obljetnice kanonizacije predvodi papa Franjo u crkvi Il Gesu’ u Rimu, na grobu sv. Ignacija. I mi ćemo biti sjedinjeni s njime u molitvi, a svaki put nas s cijelom Crkvom povezuje Kristova euharistijska prisutnost.“

Biskup Ivan Šaško naglasio je u uvodnom pozdravu radost što ima priliku biti dio zajedništva u slavlju 400. obljetnice od kanonizacije sv. Ignacija.

“Radujem se što mi se pružila mogućnost da budem s vama dionik ovoga zajedništva, ovdje u crkvi Bezgrješnoga Srca Marijina i prinesem hvalu Bogu za milosne darove koji su rođeni i žive iz svetosti sv. Ignacija u našoj Nadbiskupiji, u hrvatskoj domovini i u sveopćoj Crkvi. Nepregledan je broj tih plodova, neprocjenjiva njihova vrijednost i važnost do te mjere da bi, izuzimanjem isusovačke prisutnosti u našoj Crkvi i narodu, u svome crkvenom i narodnom biću ostavili pustoš na svim poljima osobnoga i zajedničkoga življenja. To je ponajprije služba naviještanja, propovijedanja, raznih oblika misija, povezana sa sakramentalnim životom, iznimnom osjetljivošću prema srcu života Crkve: povezanosti otajstva euharistije i pomirenosti s Bogom u svetoj ispovijedi”, istaknuo je mons. Šaško u uvodnom pozdravu.

 

„Čitajući prigodno Pismo koje je za ovu jubilejsku godinu cijeloj Družbi uputio vaš general, pater Arturo Sosa, uočio sam da – između ostaloga – navodi onu rečenicu iz Ignacijeve Autobiografije u kojoj kaže da je, nakon shvaćanja kakav je novi život koji započinje promjenom iznutra, u njegovoj duši, počeo sve ‘gledati na nov način’. I to je unio u svoju duhovnost: Vidjeti sve novo u Kristu. To je njegov dar svima nama. Sv. Ignacije pripovijeda da je to iskustvo doživio nakon što se, boraveći u Manresi, iz pobožnosti uputio prema crkvi sv. Pavla i zastao kraj potoka i promatrao. Znamo da je voda i protjecanje rijeke uvijek poseban doživljaj u razigranosti svjetla i okoliša. Ta promjena koja se njemu dogodila nije došla isključivo iz nutarnjega viđenja, njegovom snagom, nego kao ‘veliko prosvjetljenje’. Ni ljubav prema neprijateljima ni savršenost poput Očeve nije isključivo ljudsko djelo, nego dar, prihvaćanje ljudskoga i božanskoga.  Ignacijeva duhovnost koja se temelji na istini o Bogu koji voli ljude i djeluje u svijetu radi našega dobra, potiče na traženje, na promjenu motrišta u otvorenosti žaru, ognju Duha i svjetlu koje preobražava”, naglasio je mons. Šaško u svojoj homiliji te ukazao na odlike te duhovnosti.

Na misnom slavlju koncelebrirali su provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, rektor Kolegija sv. Josipa o. Blaženko Nikolić, uz brojnu drugu braću isusovce. Sudjelovali su brojni vjernici, uglavnom prijatelji i suradnici Družbe Isusove.

Prije završnog blagoslova provincijal Renić uručio je mons. Šašku portret bl. kardinala Alojzija Stepinca, rad isusovca časnog brata Zdenka Vidovića, akademskog kipara.

Pjevanje na misi je predvodio SKAC Zbor, pod pratnjom Marije Stažić.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – povodom 150. obljetnice Petrova rođenja

Ono malo više – Putevima isusovačkih velikana Kristov Stol – Misijska Europska Inicijativa i Humanitarna udruga “Ono malo više” pozivaju Vas na biciklistički maraton “Putevima isusovačkih velikana” koji će se održati od 16. -19. 05. 2024. godine. OPIS RUTE PO DANIMA:...

Početak korizme

Početak korizme

Sutra nam započinje korizma. Vrijeme je to u kojem se želimo obratiti i približiti Bogu. Što mene vodi obraćenju? Obraćenje svetog Ignacija Lojolskog započelo je po čitanju duhovnog štiva dok se oporavljao od ranjavanja. Čitamo u njegovoj Autobiografiji (5-8)... "Kako...

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Preminuo isusovac brat Juro Marić

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu. Počivao u miru. Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, brat Juro Marić preminuo je u ponedjeljak 5. veljače u ranim popodnevnim satima, u Bolnici Rebro u Zagrebu u 80. godini života i 64. godini...

Share This