Papa na obljetnicu kanonizacije sv. Ignacija: Molitva mijenja svijet

Objavljeno: 13. ožujka 2022.

Papa Franjo sudjelovao je na misi u srcu Rima, na obljetnicu kanonizacije svetog Ignacija Lojolskog, osnivača Družbe Isusove. Sveti Ignacije kanoniziran je 12. ožujka 1622., zajedno sa svetim Franjom Ksaverskim, Terezijom Avilskom, Izidorom ratarom i svetim Filipom Nerijem. Misu je predslavio generalni poglavar Družbe Isusove pater Arturo Sosa.

Papa je održao homiliju razmatrajući liturgijska čitanja druge korizmene nedjelje, gdje se u evanđeoskom odlomku govori o Preobraženju Gospodinovu. Sveti se Otac usredotočio na četiri Isusova čina u evanđelju: najprije „povede“ sa sobom apostole; „uziđe“ na goru; molio je; te „ostaje“.

Stupovi zajedništva

Isus, kazao je Papa, bira svoje učenike, uključujući i nas, te nas vodi na njegovu svetu goru kako bismo bili preobraženi njegovom ljubavlju. Papa Franjo je dodao kako je Isus poveo svoje učenika kao zajednicu, dajući nam primjer da smo dio Crkve, pozivajući nas da stvorimo i njegujemo zajedništvo.

Sveci, čija se obljetnica kanonizacije toga dana slavi, bili su „stupovi zajedništva“, primijetio je Papa, te nas oni pozivaju da njegujemo ljepotu toga što nas je Isus „poveo“ i okupio.

Sada nije vrijeme za spavanje

Drugi pak glagol na koji se Papa usredotočio je „uzići“. Isusov put, kazao je, je onaj uspinjanja, a ne silaska; nije to lagan put već teško putovanje. To znači ići do krajnosti, do kraja svijeta, a ne ostati statičan.

Za Isusove učenike, rekao je papa Franjo, sada nije vrijeme za spavanje, za puštanje naših duša da budu uspavane, anestezirane današnjom kozumerističkom i individualističkom kulturom. Umjesto toga, pozvao je Papa, kako nas uči sveta Terezija Avilska, pozvani smo ići izvan sebe, shvatiti da se Bog objavljuje kroz teškoće naših braća i sestara.

Molitva mijenja svijet

Preobraženje je iskustvo koje se rodilo iz molitve, objasnio je nadalje Papa. Isus je uzišao na goru kako bi molio. Danas bismo se mogli zapitati o našem vlastitom molitvenom životu, potaknuo je. Molimo li čisto iz navike? Ili pak prepoznajemo da molitva uistinu mijenja svijet? Moliti znači mijenjati stvarnost, istaknuo je. Aktivno je to poslanje, neprestani zagovor, molitva nije udaljena od svijeta, već ga mijenja.

Sveti Otac je postavio nekoliko pitanja: Uranja li nas molitva u ovu promjenu? Preobražava li naše situacije? Molitva, dodao je, ponovno pali vatru poslanja, ponovno rasplamsava našu radost te nadahnjuje nas da budemo, kako je rekao, „mučeni“ zbog onih koji pate. Zapitajmo se i kako sadašnji rat dovodimo u naše molitve, naglasio je Papa. Potom je istaknuo i primjer svetog Filipa Nerija, čija ga je molitva nadahnula da pomogne rimskoj djeci te svetog Izidora, koji je molio u polju i unosio poljoprivredne radove u molitvu.

Podsjetnik na ono što je bitno

Postoji i još jedan glagol koji se spominje u evanđelju: „ostati“. Nakon Preobraženja, Isus je ostao. U današnje vrijeme, rekao je, često se usredotočimo na sporedne stvari, na ono prolazno, zaboravljajući ono što ostaje. U Preobraženju, međutim, Božje svjedočanstvo podsjeća na ono što je bitno. Kako je važno, istaknuo je Papa, da radimo na svojim srcima, kako bismo mogli razlikovati Božje stvari koje ostaju i svjetovne stvari koje prolaze!

Homiliju je zaključio molitvom da nam sveti Ignacije pomogne sačuvati razlučivanje kao jedno uvijek aktualno blago za Crkvu i svijet – blago koje nam omogućuje da sve vidimo novo u Kristu.

Posjet Centru Astalli

Po završetku mise, generalni poglavar Družbe Isusove, p. Arturo Sosa izrekao je zahvalnost Gospodinu, te u ime isusovaca i čitave ignacijanske obitelji zahvalio Svetom Ocu na prisutnosti. Generalni poglavar je, uoči devete godišnjice izbora pape Franje, zatražio milost za Svetog Oca u ispunjavanju njegove petrovske službe. Na kraju je isto tako upoznao Papu s desetak žena koje su pobjegle od rata i progona, a koje je primio isusovački Centro Astalli, koji je papa Franjo posjetio nakon mise.

Izvor: Vatikan News
Foto: Jesuits Global / Facebook:

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Gospu od Puta

Isusovci 24. svibnja slave Blaženu djevicu Mariju pod naslovom Gospa od Puta. Po dolasku u Rim 1540. Sveti Ignacije i njegova prva subraća običavali su u Rimu pohađati crkvicu u kojoj se nalazila freska Bogorodice s Djetetom iz 13. ili 14. stoljeća. Rimski vjernički...

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Kardinal Puljić o 150. obljetnici rođenja Petra Barbarića

Primio sam poziv od vicepostulatora kauze Časnog sluge Božjega Petra Barbarića p. Ante Topića da se javim povodom 150. godina od rođenja Petra Barbarića. Rado sam prihvatio prisjećajući se svojih prvih poznavanja ovoga kreposnog mladića. Negdje 1963. godine sam čitao...

Share This