Potpuni oprost u godini sv. Ignacija

Objavljeno: 7. lipnja 2021.

Povodom jubilarne Ignacijeve godine, Apostolska pokorničarna Svete Stolice objavila je dekret kojim se dodjeljuje potpuni oprost vjernicima koji pohode jubilarne isusovačke crkve od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine.

Ignacijevom godinom obilježavaju se 500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija Lojolskog, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnica njegove kanonizacije.

Vjernici mogu dobiti potpuni oprost u crkvama Družbe Isusove za sebe ili za pokojnika, pod uobičajenim uvjetima, tj. da se u prikladno vrijeme ispovijede, pričeste i pomole na nakanu Svetog Oca, te da pobožno i molitveno pohode neku od jubilarnih crkvi.

Posebnu mogućnost oprosta Dekret daje starima i bolesnima: „Svi stari i bolesni koji zbog teških razloga ne mogu izići iz vlastitog doma, mogu jednako dobiti potpuni oprost, nakon što se duhom odreknu svakoga grijeha i donesu nakanu da će čim bude moguće ispuniti tri uobičajena uvjeta, ako se pred nekom slikom svetog Ignacija duhom pridruže jubilarnim slavljima te milosrdnom Bogu prikažu svoje molitve, boli i teškoće života.“

U Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove oprosna mjesta, tj. jubilarne crkve, bit će: crkva sv. Ignacija u Dubrovniku (Poljana R. Boškovića 6); bazilika Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, uključujući dvoranu-kapelu (Palmotićeva 31); crkva Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu (Jordanovac 110); crkva Navještenja BDM u Opatiji (Rakovčeva 24); crkva sv. Petra u Beogradu (Makedonska 23); crkva Presvetog Srca Isusova u Osijeku (Stepinčeva 27); i crkva Presvetog Srca Isusova u Splitu (Manuška poljana 1). Zatraženo je dopuštenje Vrhbosanske nadbiskupije da jubilarna crkva bude i župna crkva sv. Ignacija u Sarajevu na Grbavici (Hercegovačka 1).

Dekret Apostolske pokorničarne donosimo u cjelovitom prijevodu:

Prot. N. 609/21/I

DEKRET

Apostolska pokorničarna, na veću pobožnost vjernika i spasenje duša, snagom ovlasti koje joj je dodijelio sveti u Kristu otac Franjo, Božjom providnošću papa, na zamolbu mnogopoštovanog oca Artura Sose, generalnog poglavara Družbe Isusove prigodom jubileja svetog utemeljitelja Ignacija Lojolskoga, iz blaga nebeske Crkve drage volje podjeljuje potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, sveta pričest i molitva na nakanu Svetog Oca), ocima iz Družbe Isusove i Kristovim vjernicima s iskrenim duhom pokore i potaknutima ljubavlju, koji vrijedi od dana 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine, a koji se također može namijeniti za pomoć dušama u čistilištu, ako posjete bilu koju jubilejsku crkvu Družbe Isusove u svijetu u obliku hodočašća i ondje se pobožno zadrže u jubilejskim slavljima ili se barem neko vrijeme posvete pobožnim mislima, zaključujući molitvom Gospodnjom, vjerovanjem, zazivima Blaženoj Djevici Mariji i svetom Ignaciju.

Svi stari i bolesni koji zbog teških razloga ne mogu izići iz vlastitog doma, mogu jednako dobiti potpuni oprost, nakon što se duhom odreknu svakoga grijeha i donesu nakanu da će čim bude moguće ispuniti tri uobičajena uvjeta, ako se pred nekom slikom svetog Ignacija duhom pridruže jubilarnim slavljima te milosrdnom Bogu prikažu svoje molitve, boli i teškoće života.

Stoga, da bi se u pastoralnoj ljubavi olakšao pristup božanskom oprostu koji se daje po ključevima Crkve, ova Pokorničarna usrdno potiče oce iz Družbe Isusove da se spremnog i velikodušnog duha stave na raspolaganje za slavljenje sakramenta pomirenja.

Ovaj Dekret vrijedi za Godinu svetog Ignacija, bez obzira na bilo koju suprotnu odredbu.

Dano u Rimu, iz sjedišta Apostolske pokorničarne, dana 14. svibnja 2021. godine od Gospodnjeg Utjelovljenja.

kardinal Mauro Piacenza, veliki pokorničar
mons. Christopher Nykiel, regens

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup, mons. Ivan Šaško, u subotu 12. ožujka obilježena je 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga i sv. Franje Ksaverskoga u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Ta sveta...

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

Uzoriti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, predvodit će misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, na Jordanovcu u Zagrebu, u subotu, 12. ožujka 2022....

Share This