Na putu s Ignacijem: 4. epizoda

Objavljeno: 24. studenoga 2021.

Povodom jubilarne godine u kojoj slavimo 500. obljetnicu obraćenja sv. Ignacija Lojolskoga, p. Arturo Sosa SJ, generalni poglavar Družbe Isusove objavio je video u nizu “Na putu s Ignacijem”, u kojem potiče razmišljanje o društvu, Crkvi i svijetu.

Danas, u našoj stvarnosti, koja izgleda da je puna znakova neslaganja i podjela, još uvijek se pojavljuju svjedočanstva duboke humanosti, predane vjere i bratstva, koja su sposobna rušiti zidove i graditi mostove – kaže u materijalu p. Sosa.

Tijekom Ignacijanske godine p. General će svaki mjesec objavljivati ​​jedan film kao dopunu svojoj knjizi “Na putu s Ignacijem”. Pozvani smo da s njim krenemo na put Ignacijanske godine.

Ako se automatski ne prikažu hrvatski titlovi, možete ih odabrati u postavkama na playeru.

TOČKE kao priprema za molitvu

Mjesto: Prisjeti se nekih iskustava koje te podsjećaju na tvoju pripadnost Crkvi.

Molitva: Gospodine, želim rasti u ljubavi prema tvojoj Majci i u njoj staviti svoje talente u Tvoju službu.

Prva točka: Sjeti se zajednica vjere i nade u kojima je rasla tvoja ljubav prema Bogu i u kojima si susreo istinske „prijatelje u Gospodinu“. Svojom zahvalom probaj probuditi nekakvu duhovnu utjehu.

Druga točka: Stavi pred sebe fizičke ili egzistencijalne grebene koji danas postaju izazov za Crkvu.

Biblijski tekstovi: Mk 4,35-41 / 1 Kor 12.

  • Kako doživljavaš pripadnost Crkvi? Kako – prema tebi – Bog danas poziva da budeš dio žive Crkve?
  • Usred kojih oluja Crkva teče danas? Što nas čini sumnjičavima i nesigurnima u Crkvi? Kako raditi zajedno kako bi Crkva mogla okrenuti pogled prema Isusu i Njegovom putu postupanja odražavalo moć Duha?
  • Koje talente možeš ponuditi za rad s drugima hodočasteći u Crkvi? Kako živiš poziv na sinodalnost, na komplementarnost crkvenih iskustava kao svjedoka sklada i bratstva?

Razgovor: Reci Isusu koje si trenutke utjehe i nevolje iskusio u Crkvi i dopusti mu da ti ispriča svoju viziju za Božji narod. Zaključi molitvom Očenaš i Zdravo Marijo. Ne zaboravi razmišljati o tijeku i plodu ove molitve.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Papa na obljetnicu kanonizacije sv. Ignacija: Molitva mijenja svijet

Papa na obljetnicu kanonizacije sv. Ignacija: Molitva mijenja svijet

Papa Franjo sudjelovao je na misi u srcu Rima, na obljetnicu kanonizacije svetog Ignacija Lojolskog, osnivača Družbe Isusove. Sveti Ignacije kanoniziran je 12. ožujka 1622., zajedno sa svetim Franjom Ksaverskim, Terezijom Avilskom, Izidorom ratarom i svetim Filipom...

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup, mons. Ivan Šaško, u subotu 12. ožujka obilježena je 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga i sv. Franje Ksaverskoga u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Ta sveta...

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

Uzoriti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, predvodit će misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, na Jordanovcu u Zagrebu, u subotu, 12. ožujka 2022....

Share This