Na putu s Ignacijem: 4. epizoda

Objavljeno: 24. studenoga 2021.

Povodom jubilarne godine u kojoj slavimo 500. obljetnicu obraćenja sv. Ignacija Lojolskoga, p. Arturo Sosa SJ, generalni poglavar Družbe Isusove objavio je video u nizu “Na putu s Ignacijem”, u kojem potiče razmišljanje o društvu, Crkvi i svijetu.

Danas, u našoj stvarnosti, koja izgleda da je puna znakova neslaganja i podjela, još uvijek se pojavljuju svjedočanstva duboke humanosti, predane vjere i bratstva, koja su sposobna rušiti zidove i graditi mostove – kaže u materijalu p. Sosa.

Tijekom Ignacijanske godine p. General će svaki mjesec objavljivati ​​jedan film kao dopunu svojoj knjizi “Na putu s Ignacijem”. Pozvani smo da s njim krenemo na put Ignacijanske godine.

Ako se automatski ne prikažu hrvatski titlovi, možete ih odabrati u postavkama na playeru.

TOČKE kao priprema za molitvu

Mjesto: Prisjeti se nekih iskustava koje te podsjećaju na tvoju pripadnost Crkvi.

Molitva: Gospodine, želim rasti u ljubavi prema tvojoj Majci i u njoj staviti svoje talente u Tvoju službu.

Prva točka: Sjeti se zajednica vjere i nade u kojima je rasla tvoja ljubav prema Bogu i u kojima si susreo istinske „prijatelje u Gospodinu“. Svojom zahvalom probaj probuditi nekakvu duhovnu utjehu.

Druga točka: Stavi pred sebe fizičke ili egzistencijalne grebene koji danas postaju izazov za Crkvu.

Biblijski tekstovi: Mk 4,35-41 / 1 Kor 12.

  • Kako doživljavaš pripadnost Crkvi? Kako – prema tebi – Bog danas poziva da budeš dio žive Crkve?
  • Usred kojih oluja Crkva teče danas? Što nas čini sumnjičavima i nesigurnima u Crkvi? Kako raditi zajedno kako bi Crkva mogla okrenuti pogled prema Isusu i Njegovom putu postupanja odražavalo moć Duha?
  • Koje talente možeš ponuditi za rad s drugima hodočasteći u Crkvi? Kako živiš poziv na sinodalnost, na komplementarnost crkvenih iskustava kao svjedoka sklada i bratstva?

Razgovor: Reci Isusu koje si trenutke utjehe i nevolje iskusio u Crkvi i dopusti mu da ti ispriča svoju viziju za Božji narod. Zaključi molitvom Očenaš i Zdravo Marijo. Ne zaboravi razmišljati o tijeku i plodu ove molitve.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup, mons. Ivan Šaško, u subotu 12. ožujka obilježena je 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga i sv. Franje Ksaverskoga u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. Ta sveta...

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija

Uzoriti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, predvodit će misno slavlje povodom 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Loyolskoga, osnivača Družbe Isusove, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, na Jordanovcu u Zagrebu, u subotu, 12. ožujka 2022....

Share This