Životopis – p. Šimo Marinović

Objavljeno: 21. srpnja 2019.

Rođen sam 28. rujna 1989. u Doboju (BiH) kao prvi blizanac u obitelji,  uz brata blizanca imam i šest godina mlađeg brata.

Na početku rata u BiH dolazimo u Zagreb gdje se i nastanjujemo a prva tri razreda osnovne  škole pohađao sam u Sesvetama. Nakon izgradnje škole u Brestju ondje nastavljam svoje osnovnoškolsko obrazovanje. U župi Dobrog Pastira u Brestju primam prvu svetu pričest i aktivno sudjelujem kao ministrant. U 7. razredu osnovne škole selim se u Sesvetsku Sopnicu, gdje primam sakrament svete potvrde.

Svoju želju za svećenički poziv nakon završene osnovne škole povjerio sam patrima Isusovcima te po njihovoj i svojoj želji odlazim u Osijek u Isusovačku klasičnu gimnaziju. Nakon pola godine vraćam se u Zagreb. Nastavljam srednjoškolsko obrazovanje u Strojarskoj tehničkoj gdje stječem zvanje računalnog tehničara. Nakon duljeg razmišljanja ulazim u novicijat Družbe Isusove u Splitu.

Po završetku Novicijata dolazim u Zagreb na studij filozofije. Tijekom studija u sklopu pastoralnih eksperimenata jednu godinu odlazim kod sestara Majke Terezije gdje sam pomagao u pučkoj kuhinji. Sljedeće dvije godine pomažem u JRS-u (Isusovačkoj službi za izbjeglice) te redovito odlazim u posjet centru za azilante u Dugavama u kojem držim tečaj hrvatskog jezika. Tu uviđam veliku potrebu, ali i Božji poziv za brigu za strance.

2013. godine sam pošao u Rim na pastoralnu službu gdje sam radio u Centru Astalli što je JRS u Italiji. Za to vrijeme obavljao sam različite poslove u Centro Astalli – u u početku pomažem u kuhinji na distribuciji hrane, dostavi s vozilom po centrima u Rimu, prvom prihvatu i pomoći pri administraciji, pomoći u ambulanti i farmaciji, dijeljenju higijenskih potrepština, odjeće i obuće, a u različitim prihvatnim centrima po danu i u noći povremeno vršim službu operatera. Za vrijeme boravka u Španjolskoj i tiejkom studija teologije slika sv. Ignacija kao hodočasnika u meni je stvorila mirnoću i potvrdu zvanja na koje sam se odlučio. Sada radosno iščekujem svaki korak koji me vodi bliže njegovu ostvarenju. Biti isusovac za mene je biti hodočasnik u službi Krista. Na Uskrs 2018. primio sam milosni dar od Gospodina, sveti red đakonata. Kroz to služenje Bog je otvorio novi put za mene, u studiju pastoralne teologije, u odluci da svoj studij približim pastoralnoj brizi za obitelji. Moj svećenički poziv produbljuje u meni novi pogled prema hodočasniku koji mora utvrditi svoj identitet kako bi početak i kraj hodočašća bio utvrđen u Bogu.

Za svećenika sam zaređen 30. lipnja 2019. godine u Đakovu. Svoju prvu Mladu misu slaviti ću 21. srpnja u crkvi sv. Ilije proroka u Novom Šeheru (BiH) a 28. srpnja u crkvi B.D. Marije Evanđeoske u Sesvetskoj Sopnici.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

U subotu 9. ožujka u Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi četvorica isusovaca zaređena su za đakone. Udijelio im je biskup Rafał Markowski, pomoćni biskup Varšavske nadbiskupije. Novi đakoni su: Sebastian Lelek SJ i Wojciech Leśniak SJ iz Južnopoljske provincije, Jan...

Svećeničko ređenje četvorice isusovaca

Svećeničko ređenje četvorice isusovaca

Četiri člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove zaređeni su za svećenike 31. srpnja 2021., na blagdan utemeljitelja Družbe, sv. Ignacija Lojolskoga. Slavlje ređenja predvodio je zareditelj pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u...

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

U Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi, danas, 19. lipnja 2021. godine, zajedno s još trojicom isusovačke subraće iz Poljske i Rusije, za đakona je zaređen Marko Petričević, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Zareditelj je bio mons. Rafał Markowski, pomoćni...

Share This