HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Rođen sam 28. rujna 1989. u Doboju (BiH) kao prvi blizanac u obitelji,  uz brata blizanca imam i šest godina mlađeg brata.

Na početku rata u BiH dolazimo u Zagreb gdje se i nastanjujemo a prva tri razreda osnovne  škole pohađao sam u Sesvetama. Nakon izgradnje škole u Brestju ondje nastavljam svoje osnovnoškolsko obrazovanje. U župi Dobrog Pastira u Brestju primam prvu svetu pričest i aktivno sudjelujem kao ministrant. U 7. razredu osnovne škole selim se u Sesvetsku Sopnicu, gdje primam sakrament svete potvrde.

Svoju želju za svećenički poziv nakon završene osnovne škole povjerio sam patrima Isusovcima te po njihovoj i svojoj želji odlazim u Osijek u Isusovačku klasičnu gimnaziju. Nakon pola godine vraćam se u Zagreb. Nastavljam srednjoškolsko obrazovanje u Strojarskoj tehničkoj gdje stječem zvanje računalnog tehničara. Nakon duljeg razmišljanja ulazim u novicijat Družbe Isusove u Splitu.

Po završetku Novicijata dolazim u Zagreb na studij filozofije. Tijekom studija u sklopu pastoralnih eksperimenata jednu godinu odlazim kod sestara Majke Terezije gdje sam pomagao u pučkoj kuhinji. Sljedeće dvije godine pomažem u JRS-u (Isusovačkoj službi za izbjeglice) te redovito odlazim u posjet centru za azilante u Dugavama u kojem držim tečaj hrvatskog jezika. Tu uviđam veliku potrebu, ali i Božji poziv za brigu za strance.

2013. godine sam pošao u Rim na pastoralnu službu gdje sam radio u Centru Astalli što je JRS u Italiji. Za to vrijeme obavljao sam različite poslove u Centro Astalli – u u početku pomažem u kuhinji na distribuciji hrane, dostavi s vozilom po centrima u Rimu, prvom prihvatu i pomoći pri administraciji, pomoći u ambulanti i farmaciji, dijeljenju higijenskih potrepština, odjeće i obuće, a u različitim prihvatnim centrima po danu i u noći povremeno vršim službu operatera. Za vrijeme boravka u Španjolskoj i tiejkom studija teologije slika sv. Ignacija kao hodočasnika u meni je stvorila mirnoću i potvrdu zvanja na koje sam se odlučio. Sada radosno iščekujem svaki korak koji me vodi bliže njegovu ostvarenju. Biti isusovac za mene je biti hodočasnik u službi Krista. Na Uskrs 2018. primio sam milosni dar od Gospodina, sveti red đakonata. Kroz to služenje Bog je otvorio novi put za mene, u studiju pastoralne teologije, u odluci da svoj studij približim pastoralnoj brizi za obitelji. Moj svećenički poziv produbljuje u meni novi pogled prema hodočasniku koji mora utvrditi svoj identitet kako bi početak i kraj hodočašća bio utvrđen u Bogu.

Za svećenika sam zaređen 30. lipnja 2019. godine u Đakovu. Svoju prvu Mladu misu slaviti ću 21. srpnja u crkvi sv. Ilije proroka u Novom Šeheru (BiH) a 28. srpnja u crkvi B.D. Marije Evanđeoske u Sesvetskoj Sopnici.

Share This