Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

Objavljeno: 10. ožujka 2024.

U subotu 9. ožujka u Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi četvorica isusovaca zaređena su za đakone. Udijelio im je biskup Rafał Markowski, pomoćni biskup Varšavske nadbiskupije.

Novi đakoni su: Sebastian Lelek SJ i Wojciech Leśniak SJ iz Južnopoljske provincije, Jan Majda SJ iz Velikopoljsko-mazovječke provincije i Ivan Marinković SJ iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Sebastian je rođen u Rzeszowu. Tamo je završio hotelijersku tehničku školu, a zatim studirao tehniku ​​na veleučilištu. Nakon studija filozofije u Krakovu pastoralnu praksu obavio je u Albaniji. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Zanima ga Sveto pismo, ignacijanska duhovnost, ekologija i strani jezici.

Wojciech je rođen u Chrzanowu. Prije nego što se pridružio Družbi, završio je srednju školu br. 1 u Chrzanowu. Nakon studija filozofije u Krakovu pastoralnu praksu obavlja u Bruxellesu. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Voli planinske izlete, posebno u visoke dijelove Tatra, jako voli duhovnost sv. Ignacija, a odnedavno i karizmatske duhovnosti.

Jan je rođen u Skarżysko Kamienna. Prije nego što je stupio u Družbu, diplomirao je teologiju medija na Sveučilištu kardinal Stefan Wyszyński. Radio je u isusovačkoj izdavačkoj kući Rhetos. Nakon studija filozofije u Krakovu pastoralnu praksu obavlja u Gdyniji. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Godinama se bavi izviđaštvom i dobro se osjeća kao hodočasnik. Sviđaju mu se pustinjski oci, film i “nova ikona”.

Ivan je rođen u Slavonskom Brodu. Dolazi iz regije s vrlo bogatom narodnom kulturom i običajima – Slavonije, grad: Županja u Hrvatskoj. Nakon elektrotehnike ulazi u novicijat Družbe Isusove u Splitu. Nakon studija filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, pastoralnu praksu obavlja u Krakovu. Za ređenje se pripremao studirajući teologiju na Katoličkoj akademiji u Varšavi. Njegovi interesi su: IT i digitalna grafika te biciklizam.

Foto: Rafał Orłowicz-Murawski

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

p. Mate Žaja zaređen za đakona

p. Mate Žaja zaređen za đakona

U subotu 15. lipnja u Župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu, po rukama pomoćnog zagrebačkog biskupa, mons. Ivana Šaška, za đakona je zaređen pater Mate Žaja iz Družbe Isusove. Bio je to radostan događaj za samoga đakona, njegovu rodbinu i...

Svećeničko ređenje četvorice isusovaca

Svećeničko ređenje četvorice isusovaca

Četiri člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove zaređeni su za svećenike 31. srpnja 2021., na blagdan utemeljitelja Družbe, sv. Ignacija Lojolskoga. Slavlje ređenja predvodio je zareditelj pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u...

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

U Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi, danas, 19. lipnja 2021. godine, zajedno s još trojicom isusovačke subraće iz Poljske i Rusije, za đakona je zaređen Marko Petričević, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Zareditelj je bio mons. Rafał Markowski, pomoćni...

Share This