Svećeničko ređenje četvorice isusovaca

Objavljeno: 31. srpnja 2021.

Četiri člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove zaređeni su za svećenike 31. srpnja 2021., na blagdan utemeljitelja Družbe, sv. Ignacija Lojolskoga. Slavlje ređenja predvodio je zareditelj pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu, na Jordanovcu. Koncelebrirao je provincijal o. Dalibor Renić, uz brojnu isusovačku subraću iz Hrvatske i inozemstva te druge goste svećenike.

Novi prezbiteri su o. Luka Ilić iz Sitnog Donjeg u Šibenskoj biskupiji, o. Ivan Junušić iz župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, o. Marko Petričević iz župe Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu, i o. Tomislav Vujeva iz župe Ljubunčić kod Livna.

Na početku slavlja, o. Provincijal je pozdravio nazočne te istaknuo da ova ređenja hrvatski isusovci i suradnici doživljavaju kao poseban Božji dar u jubilarnoj godini svetog Ignacija, koja se obilježava 2021.-2022. Sveti Ignacije dugo i pozorno pripremao za svećeništvo, a njega i prve isusovačke drugove zaredio je biskup grada Raba na hrvatskoj obali. „Od tada je je još zarče njegovao duboku pobožnost prema presvetoj Euharistiji i od stvarno prisutnog Krista molio svjetlo za sve važnije odluke,“ a istu milost euharistijske vjere i pobožnosti Provincijal je poželio i ređenicima.

Biskup Mijo Gorski je u homiliji istaknuo evanđeoske riječi da „Sin čovječji nema gdje bi glavu naslonio“ pa apostolska služba traži promišljenu odluku i slobodu. „Ako zbilja želite slijediti mene, govori Isus, zaboravite jazbine i gnijezda, tj. razna utočišta, sigurnost doma, pa i Družbe. Nasljedovanje bez te sigurnosti, uvijek je izloženo svim kušnjama, ali daje slobodu djelovanja i naviještanja evanđelja. Sigurnost nije samo materijalne naravi. Jazbine i gnijezda mogu biti intelektualne i duhovne naravi, vlastite niše u kojima ljudi prebivaju, formalizmi iza kojih se skrivaju, bez hrabrosti izići na Areopag suvremenih ideja i stremljenja i svjedočiti za istinu evanđelja,“ rekao je biskup Gorski. „Važne su nam obitelji iz kojih smo potekli, važne su nam naše crkve u koje se okupljamo na bogoslužje, važni su nam programi u pastoralu, no kaže Isus, prvo idi i navješćuj evanđelje.“ Podsjetio je ređenike da neće biti samo nositelji i vršitelji službe, nego će otajstva vjere i njih izgrađivati: „Dopustite da Bog izgrađuje vašeg unutarnjeg čovjeka, vašu savjest, a to može samo ako se do kraja predate u njegove ruke.“ Potaknuo je nove svećenike da geslo jubilarne godine sv. Ignacija „Vidjeti sve novo u Kristu“ bude i njihovo geslo.

U ime novozaređenih prezbitera, na koncu mise zahvalu je izrekao o. Luka Ilić. Zaključio je molitvom sv. Ignacija Lojolskoga „Uzmi, Gospodine, i primi,“ koja je adekvatan odgovor na dobročinstva koja primamo od Boga.

Oci Ilić i Vujeva nastavljaju poslijediplomski studij u Innsbrucku, odnosno Rimu. O. Petričević preuzima pastoralnu službu na župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, a o. Junušić na župi Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu. Prije toga će, tijekom kolovoza, slaviti mlade mise u rodnim župama.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

U subotu 9. ožujka u Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi četvorica isusovaca zaređena su za đakone. Udijelio im je biskup Rafał Markowski, pomoćni biskup Varšavske nadbiskupije. Novi đakoni su: Sebastian Lelek SJ i Wojciech Leśniak SJ iz Južnopoljske provincije, Jan...

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

U Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi, danas, 19. lipnja 2021. godine, zajedno s još trojicom isusovačke subraće iz Poljske i Rusije, za đakona je zaređen Marko Petričević, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Zareditelj je bio mons. Rafał Markowski, pomoćni...

Trojica hrvatskih isusovaca zaređeni za đakone

Trojica hrvatskih isusovaca zaređeni za đakone

U crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù), 6. travnja 2021. godine za đakone su zaređena dvanaestorica isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova (Collegio Internazionale del Gesù). Novi đakoni su iz Portugala, Mađarske, Latvije, Francuske,...

Share This