Trojica hrvatskih isusovaca zaređeni za đakone

Objavljeno: 6. travnja 2021.

U crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù), 6. travnja 2021. godine za đakone su zaređena dvanaestorica isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova (Collegio Internazionale del Gesù). Novi đakoni su iz Portugala, Mađarske, Latvije, Francuske, Vijetnama, Indije, Konga, Kenije, a trojica su članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. To su: Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav Vujeva. Sva trojica su pri koncu studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Zareditelj je bio kardinal José Tolentino de Mendonça, arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve. U homiliji je istaknuo da su novi đakoni, poput Marije Magdalene u njezinom uskrsnom iskustvu, „svaki iznutra doživio Kristov pogled, a zatim i poziv da prema njemu usmjerite vlastite živote s povjerenjem i odlučnošću, s evanđeoskim radikalizmom i kulturalnom kreativnošću, da živote suobličite Kristu služitelju, prihvativši njega kao svoga učitelja.“

Budući da zbog pandemijskih ograničenja rodbina i subraća izvan Rima uglavnom nisu mogli doći, liturgija se mogla pratiti u izravnom prijenosu online.

Luka Ilić je rođen u Šibeniku 1988. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2012. Prije stupanja u isusovački red, završio je studij njemačkog jezika i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija filozofije i religijskih znanosti na isusovačkom Fakultetu filozofije i religijskih znanosti istog Sveučilišta, u sklopu pastoralnog praktikuma je radio na Hrvatskom programu Radio Vatikana u Rimu.

Ivan Junušić je rođen u Osijeku 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2013. Prije stupanja u Družbu, nakon završene Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, postigao je magisterij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Filozofiju je studirao na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, a pastoralni praktikum je obavljao u pastoralu mladih pri Rezidenciji Srca Isusova u Zagrebu.

Tomislav Vujeva je rođen u Livnu 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2012. Prije toga je postigao magisterij strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija filozofije na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, pastoralni praktikum obavljao je u Loyola Gymnasium u Prizrenu te pri isusovačkom Domu duhovnih vježbi u Opatiji.

Još jedan đakon za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove bit će zaređen u lipnju ove godine u Varšavi. To je Marko Petričević iz župe Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu. Zadnjih godina, isusovački kandidati teologiju uglavnom studiraju u inozemstvu pa su ondje najčešće zaređeni za đakone. Njihovo svećeničko ređenje se redovito slavi u domovini.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

U subotu 9. ožujka u Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi četvorica isusovaca zaređena su za đakone. Udijelio im je biskup Rafał Markowski, pomoćni biskup Varšavske nadbiskupije. Novi đakoni su: Sebastian Lelek SJ i Wojciech Leśniak SJ iz Južnopoljske provincije, Jan...

Svećeničko ređenje četvorice isusovaca

Svećeničko ređenje četvorice isusovaca

Četiri člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove zaređeni su za svećenike 31. srpnja 2021., na blagdan utemeljitelja Družbe, sv. Ignacija Lojolskoga. Slavlje ređenja predvodio je zareditelj pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u...

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

Hrvatski isusovac zaređen za đakona u Varšavi

U Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi, danas, 19. lipnja 2021. godine, zajedno s još trojicom isusovačke subraće iz Poljske i Rusije, za đakona je zaređen Marko Petričević, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Zareditelj je bio mons. Rafał Markowski, pomoćni...

Share This