Više u stvorenom s Gospom i svetim Josipom

Objavljeno: 19. rujna 2021.

U okrilju sljemenske šume i crkve posvećene Majci Božjoj Sljemenskoj Kraljici Hrvata u Zagrebu, Studentski katolički centar Palma kojeg vode isusovci, organizirao je dva ljetna programa: ‘Više u stvorenom s Gospom’ od 12. do 18. srpnja i ‘Više u stvorenom sa sv. Josipom’ od 4. do 8 kolovoza.

Program ‘Više u stvorenom s Gospom’ bio je osmišljen kao suživot u kojem su, kroz rad, igru, razgovore i brigu o kući, mladi pred očima imali Majku Božju i od nje se učili jednostavnosti, požrtvovnosti, prisutnosti, prebiranju događaja, predanju. Zato su se prije svake aktivnosti, vođeni p. Tomislavom Rukavinom, sljemenskim župnikom, za nju pripremali: kratkom molitvom, šutnjom, objašnjavanjem što će u njoj činiti ili pak osvješćivanjem vlastitog stanja. Nakon aktivnosti radili su osvrt, odnosno magis krug.

Kroz tjedan dana stvari su, kako je rekao jedan sudionik, ‘napokon sjele na srce’.

– Događalo mi se da jasno vidim tu promjenu. U radu sam vidio i uspjeh i svrhu, i slabost i izgubljenost. Rad je pokazivao moju nutrinu, a njezino izricanje je onda pomoglo da se drugačije suočavam s granicama – rekao je.

Program ‘Više u stvorenom sa sv. Josipom’ bio je nadahnut dvjema jubilarnim godinama i velikanima naše vjere: sv. Josipom i sv. Ignacijem. Sudionici su se odvažili Boga tražiti i nalaziti u svemu: radu, hrani, igranju, spavanju, molitvi, suživotu. Utjecali su se sv. Josipu, a motreći njegove kreposti u meditacijama, pokušavali su ih primjenjivati na same sebe.

Vođeni p. Tomislavom, većinski dio dana bio je proveden u radu, a cilj svake aktivnosti bio je podučiti mlade kako je važno biti svjestan i prisutan u sadašnjosti. Cilj ovakvog načina rada je bio dovesti ih Bogu.

Boga Stvoritelja susretali su u ustajanju, tjelovježbi, ulasku u dan, molitvi, meditaciji, obrocima, razgovorima, šutnji, šetnji, miru, odmoru, spavanju, vodi, radosti, lomljenju kamena, rezanju drva, zajedničkom piljenju drva, nogometu, miješanju kruha, sitnom sjeckanju luka, čišćenju kuće, gledanju vatre, svakodnevnoj euharistiji, klanjanju i molitvi; jedni u drugima; šumorenju šume; sviranju gitare; upoznavanju drugoga u magis krugovima.

Jedan od sudionika rekao je kako je kroz lomljenje kamena i rad s drvom puno naučio.

– Uživao sam u tome što smo iz nereda stvarali red. To me još uvijek duboko raduje – zaključio je.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Magis Portugal 2023.

Magis Portugal 2023.

U subotu 22. srpnja, na blagdan svete Marije Magdalene, u Lisabonu je započeo Magis 2023. Portugal. Riječ je o nizu događaja koji će trajati tjedan dana i završit će misom koju će na svetkovinu svetog Ignacija predvoditi General Družbe Isusove Arturo Sosa. Ovaj Magis...

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

Završio je MAGIS Europe 2022. kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska. Kako sam moto ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se...

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

Međunarodni isusovački program za mlade Magis Europe 2022 koji se održava u Hrvatskoj, počeo je u nedjelju 24. srpnja a trajat će tjedan dana. U Hrvatskoj se okupilo 375 sudionika iz 17 zemalja, a raspoređeni su u manjim skupinama na 29 lokacija gdje će upoznavati...

Share This