HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Više u stvorenom s Gospom i svetim Josipom

Objavljeno: 19. rujna 2021.

U okrilju sljemenske šume i crkve posvećene Majci Božjoj Sljemenskoj Kraljici Hrvata u Zagrebu, Studentski katolički centar Palma kojeg vode isusovci, organizirao je dva ljetna programa: ‘Više u stvorenom s Gospom’ od 12. do 18. srpnja i ‘Više u stvorenom sa sv. Josipom’ od 4. do 8 kolovoza.

Program ‘Više u stvorenom s Gospom’ bio je osmišljen kao suživot u kojem su, kroz rad, igru, razgovore i brigu o kući, mladi pred očima imali Majku Božju i od nje se učili jednostavnosti, požrtvovnosti, prisutnosti, prebiranju događaja, predanju. Zato su se prije svake aktivnosti, vođeni p. Tomislavom Rukavinom, sljemenskim župnikom, za nju pripremali: kratkom molitvom, šutnjom, objašnjavanjem što će u njoj činiti ili pak osvješćivanjem vlastitog stanja. Nakon aktivnosti radili su osvrt, odnosno magis krug.

Kroz tjedan dana stvari su, kako je rekao jedan sudionik, ‘napokon sjele na srce’.

– Događalo mi se da jasno vidim tu promjenu. U radu sam vidio i uspjeh i svrhu, i slabost i izgubljenost. Rad je pokazivao moju nutrinu, a njezino izricanje je onda pomoglo da se drugačije suočavam s granicama – rekao je.

Program ‘Više u stvorenom sa sv. Josipom’ bio je nadahnut dvjema jubilarnim godinama i velikanima naše vjere: sv. Josipom i sv. Ignacijem. Sudionici su se odvažili Boga tražiti i nalaziti u svemu: radu, hrani, igranju, spavanju, molitvi, suživotu. Utjecali su se sv. Josipu, a motreći njegove kreposti u meditacijama, pokušavali su ih primjenjivati na same sebe.

Vođeni p. Tomislavom, većinski dio dana bio je proveden u radu, a cilj svake aktivnosti bio je podučiti mlade kako je važno biti svjestan i prisutan u sadašnjosti. Cilj ovakvog načina rada je bio dovesti ih Bogu.

Boga Stvoritelja susretali su u ustajanju, tjelovježbi, ulasku u dan, molitvi, meditaciji, obrocima, razgovorima, šutnji, šetnji, miru, odmoru, spavanju, vodi, radosti, lomljenju kamena, rezanju drva, zajedničkom piljenju drva, nogometu, miješanju kruha, sitnom sjeckanju luka, čišćenju kuće, gledanju vatre, svakodnevnoj euharistiji, klanjanju i molitvi; jedni u drugima; šumorenju šume; sviranju gitare; upoznavanju drugoga u magis krugovima.

Jedan od sudionika rekao je kako je kroz lomljenje kamena i rad s drvom puno naučio.

– Uživao sam u tome što smo iz nereda stvarali red. To me još uvijek duboko raduje – zaključio je.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Doživi i kušaj Božju blizinu – Magis Europe 2022

Doživi i kušaj Božju blizinu – Magis Europe 2022

MAGIS je međunarodni isusovački program za mlade (od 18. do 35. godina) koje zanima ignacijevska duhovnost. Izvorno je to bilo ljetni događaj povezan sa susretima Svjetskog dana mladih, a iz toga se iz godine u godinu razvijao u različitim dijelovima Europe i svijeta,...

SEMPER MAGIS – list učenika IKG-a

SEMPER MAGIS – list učenika IKG-a

Nakon dvadeset godina tiskanoga izdanja lista učenika Isusovačke klasične gimnazije „Semper magis“ pred vama je digitalni školski list. Nadamo se da ova novost neće umanjiti čitanost, čak se nadamo da će tako i izvan granica naše škole, države, kontinenta čitatelji...

Share This