MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

Objavljeno: 1. kolovoza 2022.

Završio je MAGIS Europe 2022. kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska. Kako sam moto ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se našli i u svemu tome tražili dobro i Božje.

Prvi dio MAGISa bili su eksperimenti, koji su se održavali na 29 lokacija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji istovremeno. Nakon njih, u petak 29. srpnja, svi su okupili u Splitu. Susreti i dijeljenje iskustava iz kojih su došli, zajedničko Euharistijsko klanjanje, posveta Srcu Isusovu, razgledavanje Salone i Splita, pješice i biciklina, kupanje, košarka i ples, fešta na krovu u Domu ‘Kampus dr. Franjo Tuđman’, samo su neki od događaja koji su obilježili zadnja tri dana. Svečani završetak MAGISa bila je sveta Misa u Solinu, u nedjelju 31. srpnja, koju je predvodio isusovački provincijal p. Dalibor Renić. U propovijedi se osvrnuo na to što će svaki od sudionika ponijeti kući. Prva stvar je činjenica da je Bog bio na MAGISu i to Bog koji nas potiče, gura naprijed, poziva na akciju. Drugo je želja nastaviti se boriti jer Bog nas zove na puninu život, bogatstvo u sebi. Borba između sigurnosti i ulaska u nesigurnost je stalna, ako želimo rasti i biti uvijek novi u Bogu. Treće je da smo svi dio zajednice, Crkve, braća i sestre u Kristu.

P. Tomislav Špiranec, predsjednik Udruge Magis i povjerenik za pastoral mladih HPDI, na kraju je zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i ostvarivanju MAGISa i još jednom ohrabrio sve sudionike da preuzmu odgovornost za svoj život i ohrabre se za bračni ili redovnički poziv.

P. Renić, na konferenciji za medije, u subotu 30. srpnja, spomenuo je kako je vrijednost MAGISa u povezivanju isusovačkih zajednica u našoj pokrajini, u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Beogradu i Sarajevu, ali i s drugim zajednicama u Europi. Posebno je vrijedno dijeljenje iskustava jer su naši mladi dio veće isusovačke zajednice koja djeluje u cijelom svijetu.

Na MAGISu su bili i troje Portugalaca koji su domaćini sljedećeg MAGISa. Voditelj njihovog tima p. Sam Beirao, na konferenciji je rekao kako je zahvalan za ovo iskustvo, posebno za rečenicu koju je često čuo: ‘Vidjet ćeš’. To mu je posvjestilo kako su, unatoč svim planovima, nepredvidivosti i teškoće na eksperimentima, a i svakodnevici, česte, ali se Bog uvijek pobrine da se dogodi ono što treba.

Kakva je budućnost MAGISa u Hrvatskoj pokušao je odgovoriti p. Špiranec. Želja je da se neki od eksperimenata nastave održavati, kao što su bili ljetni program za djecu u Košutama, učenje o kulturi i običajima malih sredina, Poljica i Stona, ili pak ‘žive stijene’, u Zadru i Dubrovniku, gdje se sudionici ‘pretvaraju’ u vodiče za turiste i besplatnim razgledom navještaju ljepotu povijesti crkvenih građevina, ali i žive Crkve, kojoj su oni dionici. Možda će slika biti jasnija kad se dojmovi s ovogodišnjeg programa slegnu, ali stotinjak volontera, koliko ih je sudjelovalo u organizaciji ovog MAGISa, svjedoci su želje i volje za ovakvim iskustvima i još više otkrivanja bogatstva naše zemlje.

Izvor: SKAC, Foto: FB: Magis Europe

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Magis Portugal 2023.

Magis Portugal 2023.

U subotu 22. srpnja, na blagdan svete Marije Magdalene, u Lisabonu je započeo Magis 2023. Portugal. Riječ je o nizu događaja koji će trajati tjedan dana i završit će misom koju će na svetkovinu svetog Ignacija predvoditi General Družbe Isusove Arturo Sosa. Ovaj Magis...

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

Međunarodni isusovački program za mlade Magis Europe 2022 koji se održava u Hrvatskoj, počeo je u nedjelju 24. srpnja a trajat će tjedan dana. U Hrvatskoj se okupilo 375 sudionika iz 17 zemalja, a raspoređeni su u manjim skupinama na 29 lokacija gdje će upoznavati...

Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Hrvatska će od 24. do 31. srpnja biti domaćin međunarodnog isusovačkog programa za mlade Magis Europe 2022. koji je najavljen na konferenciji za medije u četvrtak 14. srpnja u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik...

Share This