MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

Objavljeno: 1. kolovoza 2022.

Završio je MAGIS Europe 2022. kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska. Kako sam moto ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se našli i u svemu tome tražili dobro i Božje.

Prvi dio MAGISa bili su eksperimenti, koji su se održavali na 29 lokacija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji istovremeno. Nakon njih, u petak 29. srpnja, svi su okupili u Splitu. Susreti i dijeljenje iskustava iz kojih su došli, zajedničko Euharistijsko klanjanje, posveta Srcu Isusovu, razgledavanje Salone i Splita, pješice i biciklina, kupanje, košarka i ples, fešta na krovu u Domu ‘Kampus dr. Franjo Tuđman’, samo su neki od događaja koji su obilježili zadnja tri dana. Svečani završetak MAGISa bila je sveta Misa u Solinu, u nedjelju 31. srpnja, koju je predvodio isusovački provincijal p. Dalibor Renić. U propovijedi se osvrnuo na to što će svaki od sudionika ponijeti kući. Prva stvar je činjenica da je Bog bio na MAGISu i to Bog koji nas potiče, gura naprijed, poziva na akciju. Drugo je želja nastaviti se boriti jer Bog nas zove na puninu život, bogatstvo u sebi. Borba između sigurnosti i ulaska u nesigurnost je stalna, ako želimo rasti i biti uvijek novi u Bogu. Treće je da smo svi dio zajednice, Crkve, braća i sestre u Kristu.

P. Tomislav Špiranec, predsjednik Udruge Magis i povjerenik za pastoral mladih HPDI, na kraju je zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i ostvarivanju MAGISa i još jednom ohrabrio sve sudionike da preuzmu odgovornost za svoj život i ohrabre se za bračni ili redovnički poziv.

P. Renić, na konferenciji za medije, u subotu 30. srpnja, spomenuo je kako je vrijednost MAGISa u povezivanju isusovačkih zajednica u našoj pokrajini, u Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Beogradu i Sarajevu, ali i s drugim zajednicama u Europi. Posebno je vrijedno dijeljenje iskustava jer su naši mladi dio veće isusovačke zajednice koja djeluje u cijelom svijetu.

Na MAGISu su bili i troje Portugalaca koji su domaćini sljedećeg MAGISa. Voditelj njihovog tima p. Sam Beirao, na konferenciji je rekao kako je zahvalan za ovo iskustvo, posebno za rečenicu koju je često čuo: ‘Vidjet ćeš’. To mu je posvjestilo kako su, unatoč svim planovima, nepredvidivosti i teškoće na eksperimentima, a i svakodnevici, česte, ali se Bog uvijek pobrine da se dogodi ono što treba.

Kakva je budućnost MAGISa u Hrvatskoj pokušao je odgovoriti p. Špiranec. Želja je da se neki od eksperimenata nastave održavati, kao što su bili ljetni program za djecu u Košutama, učenje o kulturi i običajima malih sredina, Poljica i Stona, ili pak ‘žive stijene’, u Zadru i Dubrovniku, gdje se sudionici ‘pretvaraju’ u vodiče za turiste i besplatnim razgledom navještaju ljepotu povijesti crkvenih građevina, ali i žive Crkve, kojoj su oni dionici. Možda će slika biti jasnija kad se dojmovi s ovogodišnjeg programa slegnu, ali stotinjak volontera, koliko ih je sudjelovalo u organizaciji ovog MAGISa, svjedoci su želje i volje za ovakvim iskustvima i još više otkrivanja bogatstva naše zemlje.

Izvor: SKAC, Foto: FB: Magis Europe

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

Međunarodni isusovački program za mlade Magis Europe 2022 koji se održava u Hrvatskoj, počeo je u nedjelju 24. srpnja a trajat će tjedan dana. U Hrvatskoj se okupilo 375 sudionika iz 17 zemalja, a raspoređeni su u manjim skupinama na 29 lokacija gdje će upoznavati...

Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Hrvatska će od 24. do 31. srpnja biti domaćin međunarodnog isusovačkog programa za mlade Magis Europe 2022. koji je najavljen na konferenciji za medije u četvrtak 14. srpnja u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik...

SKAC Osijek je uspio prikupiti donacije za uređenje kluba za mlade

SKAC Osijek je uspio prikupiti donacije za uređenje kluba za mlade

SKAC Osijek je objavio kako je završena donatorska kampanja kojom je prikupljeno 91 220 kn, što predstavlja iznos dovoljan za uređenje kluba za mlade. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti. “Dragi naši prijatelji, radosni smo što s vama možemo podijeliti da smo nakon...

Share This