Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Objavljeno: 14. srpnja 2022.

Hrvatska će od 24. do 31. srpnja biti domaćin međunarodnog isusovačkog programa za mlade Magis Europe 2022. koji je najavljen na konferenciji za medije u četvrtak 14. srpnja u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Splitu.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Udruge Magis o. Tomislav Špiranec, SJ, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihael Mišo Prović i media manager Studentskog centra u Splitu Matej Sunara.

U programu će sudjelovati više od 250 sudionika i 100 volontera u 29 eksperimenta po cijeloj Hrvatskoj s ciljem da se izlože različitim iskustvima, od hodočašća planinskim obroncima Velebita do suživota s benediktinkama u Zadru te u svemu i svima koje sretnu susretnu Boga.

Završetak Magisa održat će se u Splitu gdje će središnji događaji biti Smotra naroda 30. srpnja u 21:00 u Kampusu Dr. Franjo Tuđman te sveta Misa, 31. srpnja u 10:00 u Bazilici sv. Obitelji u Solinu.

Riječ „magis“ može se prevesti kao „više, bolje, cjelovitije“. Sveti Ignacije, utemeljitelj isusovaca koji su domaćini projekta, koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom. To je i želja toga međunarodnog programa: pomoći mladima da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost i zajedništvo, dožive i kušaju Božju blizinu te odaberu ono što ih više vodi Njemu.

Dva eksperimenta održavaju se u Bosni i Hercegovini, a jedan u Srbiji, jer su obje zemlje dio Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

O. Špiranec objasnio je kako je Hrvatska postala nositelj projekta. Projekt se održava od 1997., svake godine u nekoj drugoj europskoj zemlji. Baš o završetku jubilarne 500. godišnjice obraćenja svetog Ignacija Hrvatska ima čast da bude domaćin. Eksperimenti su organizirani na području duhovnosti, služenja, umjetnosti, hodočašća, društva i kulture te omogućuju promjene kako u mladima tako i u lokalnim zajednicama gdje se odvijaju.

O motivacijskoj i evangelizacijskoj snazi takvih susreta govorio je don Mihael Prović. Rekao je da mlade radosno dočekuje i Splitsko-makarska nadbiskupija s kojom u suradnji su organizirani glazbeni eksperiment u Splitu, pirografija na Braču, dječji kamp kod Sinja i društveno-kulturni eksperiment u „Poljičkoj Republici“. Kao veliki plod takvih susreta naglasio je ostvarivanje obiteljskog poziva čak dvadesetak mladih parova koji su se proteklih godina na takvim susretima povezali.

Matej Sunara kazao je da se događaju vesele i u Studentskom centru budući da tri studentska doma u Splitu nude 1200 ležaja i prvenstveno je ta ponuda usmjerena na mlade.

Nositelj projekta je Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove. U izvedbu su uz udrugu Magis uključeni Studentski katolički centar „Palma“ u Zagrebu, Osijeku i Splitu, razne crkvene zajednice i mnoge institucije civilnog društva.

Na kraju konferencije o. Špiranec pojasnio je geslo ovogodišnjeg Magisa Europe „Sentir y gustar“, u neformalnom prijevodu „Doživi i kušaj“, koje je sveti Ignacije Loyolski koristio opisujući način kako ući u dublji odnos s Bogom koji grli čovjeka kroz stvarnost.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Magis Portugal 2023.

Magis Portugal 2023.

U subotu 22. srpnja, na blagdan svete Marije Magdalene, u Lisabonu je započeo Magis 2023. Portugal. Riječ je o nizu događaja koji će trajati tjedan dana i završit će misom koju će na svetkovinu svetog Ignacija predvoditi General Družbe Isusove Arturo Sosa. Ovaj Magis...

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

Završio je MAGIS Europe 2022. kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska. Kako sam moto ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se...

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

Međunarodni isusovački program za mlade Magis Europe 2022 koji se održava u Hrvatskoj, počeo je u nedjelju 24. srpnja a trajat će tjedan dana. U Hrvatskoj se okupilo 375 sudionika iz 17 zemalja, a raspoređeni su u manjim skupinama na 29 lokacija gdje će upoznavati...

Share This