U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

Objavljeno: 25. srpnja 2022.

Međunarodni isusovački program za mlade Magis Europe 2022 koji se održava u Hrvatskoj, počeo je u nedjelju 24. srpnja a trajat će tjedan dana. U Hrvatskoj se okupilo 375 sudionika iz 17 zemalja, a raspoređeni su u manjim skupinama na 29 lokacija gdje će upoznavati hrvatske običaje te pomagati lokalnim zajednicama.

„Započeli su njihovi eksperimenti, dakle, njihova iskustva na području služenja umjetnosti, društva i kulture, hodočašća i duhovnosti. Već u subotu su se tri jedrilice uputile oko Telašćice, jedre, šalju snimke s delfinima i ostalim ljepotama Hrvatske. Na samoj Telašćici jedna grupica čisti i sređuje taj park. Ista stvar je i u Kopačkom ritu i na Vranskom jezeru. Dio ljudi se raspršio po hodočašćima oko Karlovca, oko Metkovića, dio njih je na biciklima blizu Murtera, jedni plove kajacima. Dio njih se zatvorio u samostane s redovničkim zajednicama. Cure su u Zadru s benediktinkama. Dolje kod franjevki u Stonu je jedna grupica koja istražuje ljepote Mediterana, ići će u solanu i po zidinama. Neki su u nekim manjim mjestima pa se uče drevnim običajima iz Hrvatske. Tako u Dubravi kod Splita uče igrati balote, raditi soparnik i slično. U Košutama kod Sinja jutros su započele prve igraonice za djecu na engleskom jeziku“, izjavila je za HKM koordinatorica projekta Marija Selak.

„Nadamo se da će svi naši mladi, kako volonteri, tako i sudionici doživjeti koliko talenata im je Bog dao i koliko toga mogu pružit lokalnoj zajednici. Nadam se da ćemo razveseliti i djecu i stare i rendžere u parkovima i sve one kojima smo zapravo poslani u svemu ovome. I nadam se da će zapravo mnogi od njih doživjeti koliko je Bog dobar, velik i lijep i koliko nam je puno dao u ovoj našoj Hrvatskoj i da će svima zajedno porasti ljubav, što za Hrvatsku, što za Crkvu“, poručila je Selak.

Od 29. do 31. srpnja sudionici će se okupiti u Splitu da bi proslavili 500. obljetnicu obraćenja i završetak jubilejske godine svetog Ignacija Loyolskog, utemeljitelja Družbe Isusove.

U petak 29. srpnja u 20:30 će svi sudjelovati na euharistijskom klanjanju u crkvi Presvetog Srca Isusova, Ninska 1.

U subotu 30. srpnja održat će se završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati eksperimenata, iskustva s terena i budućnost tog projekta u Hrvatskoj. Konferencija počinje u 10 sati i održat će se u prostoru Studentskog centra u Splitu, Cvite Fiskovića 3.

Nakon konferencije, u 11:30 misu u crkvi Presvetog Srca Isusova predslavit će o. Dalibor Renić, a navečer će biti Smotra naroda na krovu Kampusa „Dr. Franjo Tuđman“, Cvite Fiskovića 3. U programu će sudjelovati Hrvatsko nadzemlje, Zbor „Mihovil“, Papa band i klapa Šušur, te bračni par Biščan i o. Stanko Perica, koji će s mladima podijeliti iskustvo opredjeljenja za brak odnosno svećeničkog poziva.

Posljednjeg dana, u nedjelju 31. srpnja završno misno slavlje u crkvi Svete obitelji u Solinu, u 10 sati predslavit će umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Nositelj projekta je Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove, a u izvedbu su uz Udrugu Magis uključeni Skac Palma, Skac Osijek, Skac Split, razne crkvene zajednice i mnoge institucije civilnog društva.

Više informacija o projektu dostupno je na službenim stranicama Magisa Europe 2022. i Skaca Palma.

Izvor: IKA
Foto: SKAC

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Magis Portugal 2023.

Magis Portugal 2023.

U subotu 22. srpnja, na blagdan svete Marije Magdalene, u Lisabonu je započeo Magis 2023. Portugal. Riječ je o nizu događaja koji će trajati tjedan dana i završit će misom koju će na svetkovinu svetog Ignacija predvoditi General Družbe Isusove Arturo Sosa. Ovaj Magis...

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

Završio je MAGIS Europe 2022. kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska. Kako sam moto ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se...

Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Hrvatska će od 24. do 31. srpnja biti domaćin međunarodnog isusovačkog programa za mlade Magis Europe 2022. koji je najavljen na konferenciji za medije u četvrtak 14. srpnja u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik...

Share This