HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

SKAC Osijek aktivno pomaže mladima u duhovnom i karitativnom djelovanju

Objavljeno: 17. rujna 2021.

Studentski katolički centar Osijek službeno djeluje od početka 2018. godine, a ove su godine prvi put osmislili, organizirali i proveli ljetne aktivnosti duhovnih kampova u Franjevačkom samostanu sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu. SKAC OS ostvario je ugodnu suradnju s gvardijanom samostana iz Zadra koji zagovara da nenaseljeni samostan u Kraju bude cijelo ljeto iznajmljen za pastoralni rad s mladima.

Najprije su se održala dva duhovno-rekuperacijska kampa za mlade s temom „Kako biti prijatelj s Isusom“, pri čemu je kao temelj poslužila dokolica. Dokolica je u starogrčkom jeziku označavala stvaralaštvo u vremenu izvan (obveznog) radnog vremena pa je program ciljao na proslavu Boga oplemenjivanjem svoga života u slobodnom vremenu.

Predznak duhovno-rekuperacijskoga kamp je dobio zbog „iskustva da se čak i mi koji hodamo s Gospodinom nađemo u situacijama preopterećenosti gdje imamo previše osobnih i volonterskih dužnosti. I u samome poslanju dođe do zasićenja, pri čemu izostane osobna veza s Bogom; nekako se izgubi i potrebno ju je rekuperirati”, objašnjava Kristina, voditeljica ureda SKAC-a Osijek.

Mladi su sudjelovali u svetim misama i klanjanjima, razmatranjima, magis krugovima, egzamenu, radionicama o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, zatim u molitvi Lectio Divina, kupanju, igranju odbojke te druženju uz gitaru, sve prožeto ignacijanskom duhovnošću.

Prvi je termin bio otvoren za mlade iz cijele Hrvatske, gdje se okupilo 30-ak mladih, dok se u drugome terminu okupilo 20 članova SKAC OS-a.

Duhovnik i voditelj termina bio je predsjednik i duhovnik SKAC OS-a p. Ivan Mandurić, SJ. U prvome terminu suvoditelj bio je misionar Krvi Kristove, p. Stjepan Ivan Horvat.

Pater Ivan Mandurić treći je tjedan nastavio vodeći kamp „Tjedan kršćanskoga aktivizma“ za sve uzraste, među kojima je ipak bilo najviše mladih.

Četvrti je termin bio namijenjen za Ignacijanske duhovne vježbe u šutnji za mlade koje je vodio p. Mislav Skelin, SJ. Cilj je samih vježbi upoznati dublje sebe, produbiti svoj odnos s Bogom, riješiti se neurednih životnih navika i otkriti Božju volju za svoj život.

Ljetne aktivnosti na Pašmanu zaključene su petim terminom u kojemu su se okupili branitelji, braniteljice Domovinskoga rata i mladi koji je vodio p. Ivan Mandurić, SJ, uz razmatranja, duhovne nagovore i svjedočanstva branitelja.

SKAC OS VOLONTIRA U POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU

Otkako su 28. i 29. prosinca 2020. godine područje Banovine pogodila dva najjača potresa u Hrvatskoj (od 1909.), SKAC Osijek provodi projekt “Obnovimo Banovinu” u sklopu kojega se svakoga tjedna organiziraju volonterske akcije u Banovini. Projekt traje već osam mjeseci, a kroz njega je prošlo oko sto trideset volontera – maturanata, studenata i radničke mladeži.

„Osim što pokušavamo pokazati razumijevanje, toplu riječ, svojevrsno shvaćanje da su u vrlo nepovoljnom položaju, želimo čuti koje su njihove potrebe. Trebaju li perilice, hladnjake, hranu, vodu, pakete higijene, štednjake, peći, grijalice, kukuruz, pelene… Mi uzimamo te informacije, zapisujemo ih u aplikaciju i tražimo donatore, a u međuvremenu se određeni donatori javljaju“, navodi Marko, voditelj projektne aktivnosti volontiranja u Banovini i jedna od zaposlenih osoba u SKAC OS-u.

Volonteri su popisali sva mjesta na području grada Gline i općine Donji Kukuruzari, kao i sva sela Petrinje, te su uvidjeli potrebu za fizičkim akcijama i pomoći koja je potrebna stradalnicima potresa u saniranju šteta na njihovoj kući ili pomoćnim objektima.

U tu svrhu organizirana su dva termina duhovno-radnoga kampa „Srcem za Banovinu“.

Duhovno-radni kamp „Srcem za Banovinu“ organiziran je u suradnji SKAC-a Osijek, Split i Slavonski Brod s ciljem pomoći potresom pogođenom stanovništvu na području Sisačko-moslavačke županije te s ciljem formacije mladih uz pomoć volontiranja. Termini se odvijaju od 12. do 18. rujna, te od 19. do 25. rujna 2021. godine.

Cilj je kampa okupiti 50 mladih osoba (18 – 35 g.) koje će, sudjelujući u fizičkim akcijama, podjeli humanitarne pomoći i popisivanjem potreba stanovništva u kontejnerskim naseljima na području grada Petrinje i grada Gline, neposredno pomoći potresom pogođenom stanovništvu i duhovno se obnoviti uz pomoć ignacijanske kontemplacije u akciji.

U dva tjedna volontiranja planira se pomoći minimalno 15 ugroženih kućanstava s procijenjenom srednjom i visokom razinom štete na objektu (žuta i crvena oznaka).

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Doživi i kušaj Božju blizinu – Magis Europe 2022

Doživi i kušaj Božju blizinu – Magis Europe 2022

MAGIS je međunarodni isusovački program za mlade (od 18. do 35. godina) koje zanima ignacijevska duhovnost. Izvorno je to bilo ljetni događaj povezan sa susretima Svjetskog dana mladih, a iz toga se iz godine u godinu razvijao u različitim dijelovima Europe i svijeta,...

Više u stvorenom s Gospom i svetim Josipom

Više u stvorenom s Gospom i svetim Josipom

U okrilju sljemenske šume i crkve posvećene Majci Božjoj Sljemenskoj Kraljici Hrvata u Zagrebu, Studentski katolički centar Palma kojeg vode isusovci, organizirao je dva ljetna programa: 'Više u stvorenom s Gospom' od 12. do 18. srpnja i 'Više u stvorenom sa sv....

SEMPER MAGIS – list učenika IKG-a

SEMPER MAGIS – list učenika IKG-a

Nakon dvadeset godina tiskanoga izdanja lista učenika Isusovačke klasične gimnazije „Semper magis“ pred vama je digitalni školski list. Nadamo se da ova novost neće umanjiti čitanost, čak se nadamo da će tako i izvan granica naše škole, države, kontinenta čitatelji...

Share This