Magis Central Europe 2018.

Objavljeno: 11. rujna 2018.

Što je Magis?

Magis Central Europe je Isusovački duhovni program za mlade iz cijelog svijeta od 18 do 35 godina, koji su zainteresirani za Isusovačku duhovnost.

Riječ Magis je latinska riječ i može se prevesti na hrvatski kao „više“ „bolje“ „potpunije“. Sveti Ignacije iz Loyole upotrijebio je ovu riječ kako bi opisao kako autentično kršćanstvo teži dubljoj povezanosti s Kristom i gorljivosti u služenju drugima. Iz ove perspektive znak plus „+“ u logu MAG+S se može protumačiti kao Križ-simbol božanske ljubavi do samoga kraja. Magis nam pokazuje Ignacijski put prema potpunijem životu.

Magis je program koji je povezan sa Svjetskim danom mladih te također postoje ostale inicijative po cijelom svijetu kao što su susret Magis Central Europe. Ovaj program pruža priliku da se podijele iskustva na tri razine; osoban rast, povezanost s Bogom i drugim sudionicima, te međukulturni dijalog koji je moguć zbog susreta s mladima iz cijeloga svijeta. Središte cijeloga susreta je Isus Krist. Cilj svakog susreta je pomoći sudionicima da ga susretnu, iskuse Njegovu bezuvjetnu ljubav, te otkriju Njegovu prisutnost i svakodvenom životu.

Povijest Magisa

Program potječe iz 1997. godine, kada su Isusovci pozvali mlade ljude koji su povezani s njima iz cijelog svijeta da sudjeluju na hodočašću uoči Svjetskog dana mladih u Parizu. Današnji izgled, program je dobio na Magisu 2005. tijekom SDM u Kölnu.

Osim na svjetskim sastancima Magisa, organizirani su manji lokalni susreti u Europi. Magis Central Europe održan je 2013. godine u Slovačkoj i 2014. u Mađarskoj, 2017. u Češkoj, te 2018. u Poljskoj. 2019. će biti u Litvi, a 2021. se očekuje i u Hrvatskoj.

Magis Central Europe 2018.

Magis Central Europe 2018. održan je od 14. do 22. srpnja 2018.

Susret se sastojao od dva dijela: Ignacijskog eksperimenta (14.-20. srpnja) na različitim mjestima Češke, Austrije, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije. Drugi dio konačni zajednički susret je održan (od 20. do 22. srpnja) domaćin je bio Poljski grad Łódź (čitaj Vuđ). Mladi ljudi iz cijele Europe i Bliskog istoka sudjelovali su u ovoj avanturi.

Ignacijski eksperimenti

Ignacijski eksperimenti čine središte iskustva Magisa. Njihov je cilj podučiti sudionike kako pronaći Boga u svakodnevnom životu, u svojim aktivnostima i osobama koje susreću – čak i tamo, gdje ga nikada ne bi očekivali. Pokusi pokazuju značenje timskog rada, daju mladima osjećaj međunarodne zajednice i smještaju ih u neobične situacije koje doprinose njihovom ljudskom i duhovnom rastu.

Magis nudi na izbor niz različitih eksperimenata. Eksperimenti se temelje na životnim iskustvima utemeljitelja Društva Isusova, Sv. Ignacija Lojolskog i odgovaraju eksperimentima koji svi isusovci u formaciji žive tijekom novicijata.


Lokacije održavanja Magis eksperimenata

Eksperimenti su podjeljeni u pet osnovnih kategorija:

1. duhovnost: Ignacijevske duhovne vježbe, filmske vježbe itd.
2. hodočašće: hodanje, planinarenje, itd.
3. služba (društvena ili ekološka): socijalni pokusi pomažu drugima – bolesnoj ili ranjivoj djeci, starijima, itd., Ekološki pokusi pomažu pri prirodnom okruženju i približavanju mladima prirodi.
4. društvo i kultura: ovi eksperimenti daju sudionicima priliku da upoznaju druge vjerske, kulturne i društvene skupine i da upoznaju lokalne tradicije na mjestu eksperimenta.
5. umjetnost: slikanje, kazalište, glazba i pjevanje, pisanje ikona itd. Iako se iskustva međusobno značajno razlikuju, postoji zajednička struktura utemeljena na ignacijskoj duhovnosti.

Svaki dan svakog pojedinog eksperimenta izgrađen je na pet Magisovih stupova:

1. jutarnja molitva (zajednička i / ili pojedinačna) koja daje dan njegov duhovni fokus
2. sama aktivnost
3. slavlje Euharistije
4. Magis krug, tj. dijeljenje u malim skupinama
5. Ignacijski ispit, tj. e. osobni pregled dana (ispit savjesti)

Hrvati na Magis Central Europe susretu

Iako Magis Central Europe ima povijest od 2005. godine, organiziran odlazak mladih iz Hrvatske na Magis susret odžan je 2018. godine. Na ovom susretu sudjelovali su Maria Fundelić, Ivan Marinković SJ, pater Tomislav Špiranec SJ, te Antonio Draganić.


Fotografija: Festival naroda Łódź, predstavljanje Hrvatske

Polazak je bio iz Zagreba prema Češkoj, Slovačkoj te Poljskoj. Ivan Marinković SJ je sudjelovao u pripremama i bio je volonter u Poljskom gradu Łódźu, gdje je održan drugi dio programa.

Prvi dio programa, ekperimenti na kojima su sudjelovali mladi iz Hrvatske su bili umjetnički programi, Magis Taizé eksperiment i Iskustvo Biblije kroz glumu.


Fotografija: Glazbena proba, Trlenská dolina, Slovačka

Magis Taizé eksperiment održan je u blizini grada Ružomberoka, Trlenská dolina, Slovačka od 14. do 20. srpnja 2018. Na ovom eksperimentu sudjelovali su Antonio Draganć i pater Tomislav Špiranec. Eksperiment je bio povezan molitvama, glazbom i pjesmama iz Taizéa. Program je uključivao meditaciju, zajedničko razmišljanje o biblijskim tekstovima i prostor za slobodno vrijeme, opuštanje na selu i sport. Na eksperimentu su sudionici naučili pjesme iz Taizéa te drugu liturgijsku i klasičnu glazbu, te oformili zbor mladih koji je animirao susret i Svete mise na završnom susretu u Łódźu.


Fotografija: Slobodno vrijeme, utakmica Hrvatske reprezentacije

Eksperiment su vodili profesionalni glazbenici, dok su sudionici bili iz Slovačke, Poljske, Kanade, Češke te Hrvatske. Eksperiment je pomogao sudonicima da pronađu Boga u prirodi, glazbi, pjevanoj molitvi i zajedničkom životu. Po završetku prvog dijela programa sudionci su se zaputili iz Slovačke prema Poljskom gradu Łódźu gdje je održan drugi dio programa.


Fotografija: Magis Taize eksperiment zbor, sveta misa Łódź

Drugi dio programa održan je u Poljskom gradu Łódźu. Program se temeljio na temi Magis Central Europe 2018 – „Prati me“ („Follow me“). Sveti Petar je čuo te riječi po prvi put kad su on i njegov brat bacali mreže u jezero. Mora da je bilo nešto neuobičajeno u Isusu, jer su braća odmah napustili mreže i slijedile ga (Mt 4,18-19).

Tijekom susreta sudionici su prisustvovali predavanjima i radionicama koje su vodili stručnjaci prema određenoj temi. Radionice su održane na različitim lokacijama grada tijekom kojih su sudionici naučili više o povijesti grada, vjeri te o svetoj Faustini Kowalskoj i Svetom Stanislawu Kostki. U nacionalnim skupinama sudionici su podijelili svoja iskustva eksperimenata i tijekom zajedničkog festivala naroda imali su priliku predstaviti svoju kulturu i iskustvo ostalim sudionicima.


Fotografija: Sudionici zajedno s volonterima

Više fotografija možete pogledati na Flickr servisu.
Tekst i fotografije pripremio Antonio Draganić, preuredio Ivan Marinković SJ – skolastik.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Magis Portugal 2023.

Magis Portugal 2023.

U subotu 22. srpnja, na blagdan svete Marije Magdalene, u Lisabonu je započeo Magis 2023. Portugal. Riječ je o nizu događaja koji će trajati tjedan dana i završit će misom koju će na svetkovinu svetog Ignacija predvoditi General Družbe Isusove Arturo Sosa. Ovaj Magis...

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

MAGIS Europe 2022: 375 sudionika kušalo je i guštalo Hrvatsku

Završio je MAGIS Europe 2022. kojem je ove godine domaćin bila Hrvatska. Kako sam moto ovogodišnjeg programa govori, ‘sentir y gustar’, 375 mladih iz isusovačkih zajednica u Europi, kušali su i guštali ljepote Hrvatske, lokalnog stanovništva, zajedništva u kojem su se...

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

U Hrvatskoj se održava Magis Europe 2022

Međunarodni isusovački program za mlade Magis Europe 2022 koji se održava u Hrvatskoj, počeo je u nedjelju 24. srpnja a trajat će tjedan dana. U Hrvatskoj se okupilo 375 sudionika iz 17 zemalja, a raspoređeni su u manjim skupinama na 29 lokacija gdje će upoznavati...

Share This