Otvorenje projekta Loyola Tranzit u Prizrenu

Objavljeno: 10. listopada 2018.

Od 19. rujna 2018. jedna od najboljih obrazovnih inicijativa na Kosovu ima nove prostore. Uz sudjelovanje brojnih časnih gostiju, otvorena je nova zgrada projekta Loyola Tranzit u Prizrenu, s velikom zabavom za mlade i stare. “Tranzit” je naziv susjedstva u blizini autoceste, gdje žive uglavnom velike, ali siromašne obitelji romskog naroda Ashkali. Obrazovanje većine djece koja ondje žive bilo je slabo, zapravo nepostojeće, a i kontakt s bolje stojećim skupinama u gradu nije ništa bolji.

No, u blizini naselja se nalazi uspješna privatna srednja škola s internatom, a vode je isusovci. Zove se Loyola Gymnasium. Jedno od načela isusovačke pedagogije jest da učenici – često iz boljestojećih obitelji – moraju doprinositi zajednici u kojoj žive, osobito pomagati siromašnima. Iako su djeca u gimnaziji Loyola iz raznih naroda i vjera (većinom muslimani kao i Kosovo u cjelini), donedavno nisu imali nikakav kontakt s djecom u Tranzitu, kao ni njihove obitelji. Zato je pokrenuta inicijativa da isusovački učenici pomognu pripremiti za redovito školovanje djecu iz Tranzita. Učenici za učenike, djeca za djecu. Prije dvije godine započet je projekt organiziranja predškolske nastave za romsku djecu, a poseban „mamac“ bila je glazbena škola. Tijekom tih par godina gotovo sva djeca iz Tranzita su započela redovito školovanje, što će im naravno omogućiti sređeniji život u budućnosti.

Osobito je za to zaslužan Moritz Kuhlmann, mladi njemački isusovac, koji od ove jeseni nastavlja studirati u Innsbrucku. Poseban doprinos dali su učenici i bivši učenici isusovačke škole Kalksburg u Austriji, koji su donirali svoje stare instrumente, naravno, dostavivši ih u izvrsnom stanju, spremne za veselu svirku.

U početku se program odvijao u iznajmljenoj nedovršenoj kući, koja nije odgovarala potrebama. Konačno, zahvaljujući dobročiniteljima iz raznih zemalja, izgrađena je i otvorena nova zgrada projekta Loyola Tranzit. Otvorenju su nazočili čelnici Republike Kosovo, predstavnici vjerskih zajednica, uključujući pravoslavne monahe iz manastira Dečani, isusovački provincijali Njemačke i Austrije, predstavnik hrvatskog provincijala, i brojni drugi gosti. Zgradu je blagoslovio katolički župnik i dekan grada Prizrena.

Inače, u Prizrenu isusovci od 2005. godine vode gimnaziju i internat Loyola Gymnasium. Osnovna škola Loyola Shkolla Fillore u centru grada Prizrena započela je s radom 2013. godine. Pridružila se pred-škola Loyola Tranzit ove godine, a u pripremi je osnivanje više škole Loyola Profesionale, koja će započeti s programom mehatronike. Cilj tih sestrinskih institucija je pomoći narodu Kosova da svojim snagama gradi društvo s europskim vrednotama, a i da pomogne malobrojnim katolicima Kosova da steknu priznato mjesto u zemlji te da doprinesu izgradnji društva svojim kršćanskim vrednotama.

Škole su osnovali i vode njemački isusovci, uz pomoć donatora iz Njemačke – trenutno je rektor p. Axel Bödefeld. U jednom razdoblju članovi zajednice su bili također isusovci Hrvatske provincije, čijem prostoru Kosovo pripada. Ove jeseni pristigli su bogoslov Lukas Kraus iz Njemačke i p. Friedrich Sperringer iz Austrije. Nakon 40 godina službe u Beču, p. Friedrich je otvorio novu avanturu svoga života, s punom isusovačkom raspoloživošću da ide onamo gdje je veća potreba, makar morao naučiti albanski jezik i prilagoditi se sasvim novoj kulturi.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ne zaboravljajući Siriju… i njene kršćane

Ne zaboravljajući Siriju… i njene kršćane

Među nedavnim posjetiteljima Generalne kurije imali smo priliku susresti se s biskupom Antoineom Audom, isusovcem i biskupom kaldejske zajednice u Siriji. Sjedište mu je u Alepu, jednom od gradova koji je najviše stradao od rata koji je pustošio zemlju više od deset...

Pater Ike Mandurić o životu na Filipinima

Pater Ike Mandurić o životu na Filipinima

Svatko tko ovih dana sretne popularnog isusovca p. Ivana Iku Mandurića, koje se nakon nešto više od godine dana vratio iz Kanade, Filipina i Australije, prvo što će na njemu primijetiti jest – duža brada. ' – Ništa osobito, zašto je duža, zbilja ne znam – rekao nam je...

Pater Ike u siromašnim selima na Filipinima

Pater Ike u siromašnim selima na Filipinima

U Crkvi je poznato da isusovci imaju daleko nadjužu formaciju. Nakon 10 do 15 godina provedenih u Družbi Isusovoj, od novicijata, filozofije, praktičnog rada, ređenja za svećeništvo, daljnjih studija i ozbiljnog svećeničkog rada isusovac ide na tzv. "treću probaciju",...

Share This