Konferencija JRS-a ‘Primiti, zaštititi, promicati, integrirati’

Objavljeno: 1. prosinca 2018.

U svojoj poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica u siječnju ove godine papa Franjo formulirao je zajednički kršćanski odgovor na izazove suvremenih migracija kroz četiri glagola: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati.

Stoga je Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service – JRS), katolička humanitarna udruga i članica brojne obitelji koja djeluje u više od 50 zemalja svijeta, u suradnji s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu upravo ta četiri glagola utkala u naziv Konferencije koja se održala u petak 30. studenoga na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu (Jordanovac 110), s početkom u 10 sati.

Prilikom dolaska ravnatelja međunarodnog ureda JRS-a u Hrvatsku o. Thomasa Smolicha, SJ, te povodom 25 godina aktivnog djelovanja JRS-a u Hrvatskoj, cilj konferencije ‘Primiti, zaštititi, promicati, integrirati’ je bio prvi puta oko te važne i aktualne teme okupiti predstavnike katoličkih institucija, redovničkih zajednica, katoličkih pokreta i udruga, znanstvene zajednice te katoličkih medija.

– Povijesni trenutak u kojemu se nalazimo, s migracijama i izbjeglištvom kao središnjom temom trenutačnih i budućih previranja, stavlja pred nas izazov i zadaću kršćanskog, promišljenog i ujedinjenog odgovora. Smatramo kako je stoga izuzetno važno progovoriti o temi koja je u središtu poslanja JRS-a iz katoličke i kršćanske perspektive, imajući na umu kontekst aktualnih zbivanja u našoj domovini i na njezinim granicama – isticalo se u pozivu o. Tvrka Baruna, SJ, ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Uz njega i o. Thomasa Smolicha, SJ, na konferenciji je govorio i dr. Neven Šimac ispred Komisije HBK Iustitia et Pax, mr. Suzana Borko iz Hrvatskog Caritasa, dr. Niko Bilić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti te dr. Mislav Kutleša s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

Medijski pokrovitelji konferencije bili su Glas Koncila, Hrvatska katolička mreža i Laudato TV.

Konferencija ‘Primiti, zaštititi, promicati, integrirati’ zamišljena je kao mjesto susreta, dijaloga, međusobnog upoznavanja, iskrenog informiranja, razmjene iskustva, mišljenja i podrške. U JRS-u se nadaju kako će tako otvoriti novu dimenziju dijaloga i iznaći neke nove puteve djelovanja Crkve, koju žele i na ovaj način što više uključiti i informirati o svom radu te o stvarnim potrebama i izazovima.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu i Isusovačka služba za izbjeglice potpisali su u ožujku ove godine Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji na području zajedničkih interesa u smislu poticanja, promocije i provedbe socijalnih, obrazovnih i znanstvenih aktivnosti u kršćanskom i humanističkom ozračju.

Dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti prof. dr. Ivan Koprek, SJ, istaknuo je stoga zadovoljstvo što će kao domaćini i suorganizatori tom Konferencijom uspješno nastaviti započetu suradnju.

Početkom godine Isusovačka služba za izbjeglica otvorila je u Hrvatskoj prvi Centar za integraciju izbjeglica ‘SOL’ u zagrebačkoj Dubravi, koji svakodnevno pruža edukaciju i podršku izbjeglicama, otvarajući širom vrata i lokalnoj zajednici, kroz interkulturalne radionice i druženja. Prisutni su i u Prihvatilištima za tražitelje azila u Zagrebu i Kutinu, dok su od nedavno vrlo aktivni i u BIH, prateći, služeći i zagovarajući izbjeglice i sve prisilno raseljene osobe.

Pogledajte prilog s LaudatoTV-a:

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Ne zaboravljajući Siriju… i njene kršćane

Ne zaboravljajući Siriju… i njene kršćane

Među nedavnim posjetiteljima Generalne kurije imali smo priliku susresti se s biskupom Antoineom Audom, isusovcem i biskupom kaldejske zajednice u Siriji. Sjedište mu je u Alepu, jednom od gradova koji je najviše stradao od rata koji je pustošio zemlju više od deset...

Pater Ike Mandurić o životu na Filipinima

Pater Ike Mandurić o životu na Filipinima

Svatko tko ovih dana sretne popularnog isusovca p. Ivana Iku Mandurića, koje se nakon nešto više od godine dana vratio iz Kanade, Filipina i Australije, prvo što će na njemu primijetiti jest – duža brada. ' – Ništa osobito, zašto je duža, zbilja ne znam – rekao nam je...

Pater Ike u siromašnim selima na Filipinima

Pater Ike u siromašnim selima na Filipinima

U Crkvi je poznato da isusovci imaju daleko nadjužu formaciju. Nakon 10 do 15 godina provedenih u Družbi Isusovoj, od novicijata, filozofije, praktičnog rada, ređenja za svećeništvo, daljnjih studija i ozbiljnog svećeničkog rada isusovac ide na tzv. "treću probaciju",...

Share This