JESPHIL – SUSRET ISUSOVACA FILOZOFA IZ EUROPSKIH ZEMALJA

Objavljeno: 12. rujna 2018.

Potkraj mjeseca kolovoza i početkom rujna, točnije od 30.08. do 3.09., Kolegij sv. Josipa na Jordanovcu i Fakultet filozofije i religijskih znanosti bili su domaćini redovitog susreta isusovaca filozofa iz europskih zemalja. Naime, već dugi niz godina postoji grupa isusovaca filozofa iz Europe pod nazivom Jesphil koji se svake dvije godine okupljaju kako bi raspravljali na filozofski način o aktualnim pitanjima Crkve i društva, isticali time važnost uloge filozofije u isusovačkoj formaciji, te poticali umrežavanje i suradnju između isusovačkih institucija koje se bave istraživanjem srodnih područja.

Tema ovogodišnjeg susreta Jesphila bila je iz područja političke filozofije i glasila je: Is there a crisis of democracy, or are there just unresolved democratic challenges? (hrv. Je li demokracija u krizi, ili se susrećemo samo s neriješenim demokratskim izazovima?). Izlaganja o ovoj temi održalo je desetak isusovaca, stručnjaka iz ovog područja, a pored njih je o stanju demokracije u Europi i Hrvatskoj govorio i hrvatski političar, Davor Ivo Stier.

Uz stručni dio, sudionici skupa, njih 19, imalo je prilike upoznati se s ljepotama užeg središta grada Zagreba, a u sklopu toga i posjetiti našu zajednicu u Palmotićevoj ulici.

Na kraju susreta dogovoreno je da se sljedeći Jesphil (koji će biti 2020. g.) održi u Innsbrucku, a odabrana je tema iz područja filozofske teologije i filozofije religije.

p. Dražen Volk SJ

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Suradnja FFRZ-a sa Sveučilištem Scranton iz Amerike

Suradnja FFRZ-a sa Sveučilištem Scranton iz Amerike

Sredinom svibnja (od 10. do 15. svibnja) naš fakultet na Jordanovcu (ali i naše zajednice u Beogradu i Sarajevu) posjetila su dva profesora s Američkog isusovačkog Sveučilišta Scranton. Razlog njihovog posjeta je bio bliža priprema za suradnju, odnosno izvođenje...

Međunarodni simpozij o vjeri i razumu na FFRZ-u

Međunarodni simpozij o vjeri i razumu na FFRZ-u

Povodom 20. obljetnice enciklike pape Ivana Pavla II. "Fides et ratio – Vjera i razum" Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut sv. Tome Akvinskog i Filozofski fakultet Papinskoga sveučilišta sv. Tome Akvinskog u Rimu (Angelicum)...

Share This