Znanstveni skup o Franji Suárezu

Objavljeno: 19. studenoga 2017.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u utorak 14. studenoga 2017. priredio je znanstveni skup „Filozofija i pravo” prigodom 400. obljetnice smrti španjolskog teologa i filozofa, isusovca Francisca Suareza (1548.–1617.). Program je započeo u 11 sati u Dvorani Antuna Bauera, Jordanovac 110.

Skup je otvorio dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti p. Ivan Koprek. Nakon pozdravnih riječi prvo izlaganje pod naslovom „Suarezovo razumijevanje vječnih istina i Descartesove Meditacije” imao je dr. Predrag Milidrag s Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu. Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Marko Petrak prikazo je temu „Francisco Suarez i pravo”. Zatim je dr. Josip Talanga, redoviti profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, prikazao Suarezov utjecaj na protestantsku skolastiku. O temi „Franjo Šanc i Suarezova metafizika” trebao je govoriti dr. Željko Pavić, znanstveni savjetnik u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža”. No, zbog svoje spriječenosti, nije uspio osobno izložiti predavanje.

Skup je završio plenarnom raspravom koju su moderirali prodekani Fakulteta dr. Anto Gavrić i dr. Ivan Šestak.

Francisco Suárez bio je španjolski isusovački svećenik, filozof i teolog, jedna od vodećih figura “Škole Salamanskog pokreta” koju se općenito kolege smatrale najvećom školom nakon Tome Akvinskog. Njegov se rad smatra prekretnicom u povijesti drugog skolastika, označavajući prijelaz iz svoje renesanse u barokne faze. Prema Christopheru Shieldsu i Danielu Schwartzu, “brojke koje su međusobno različite u mjestu, vremenu i filozofskoj orijentaciji kao Leibniz, Grotius, Pufendorf, Schopenhauer i Heidegger, sve je bio razlog da ga navede kao izvor inspiracije i utjecaja”. Umro je 25. rujna 1617. godine u Lisbonu.

Program se mogao vidjeti ovdje.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This