Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Objavljeno: 10. travnja 2018.

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati “Emaus” – izlet u trajanju od više dana.

Trodnevni posjet je započeo 3. travnja u jutarnjim satima kada su se skolastici zaputili iz Zagreba u Sloveniju.

Prva destinacija putovanja je bila Ljubljana, gdje nas je u zajednici sv. Josipa dočekao skolastik Marko Pavlič. Superior zajednice sv. Josipa p. Damjan Ristić je po dolasku uputio riječ dobrodošlice, predstavio apostolsko poslanje zajednice i projekt “Jezuitski kolegij v Ljubljani”. Zanimljiva činjenica koju je superior spomenuo jest da je crkva sv. Josipa prije nego što je vraćena isusovcima u vrijeme Jugoslavije bila korištena kao filmski studio. U poslijepodnevnim satima uslijedila je posjeta župi Dravlje koju vode isusovci. No, prije povratka u rezidenciju sv. Josipa imali smo priliku uz stručno vodstvo Marka Pavliča posjetiti Zavod Sv. Stanislava. U sklopu Zavoda nalazi se internat, osnovna, glazbena i srednja škola koju je osnovala i vodi Nadbiskupija, ali su isusovci do prije nekoliko godina pomagali u radu navedene institucije. Sljedeći dan skolastici su proveli upoznajući ljepote Slovenije.

Prijepodne je proteklo u posjeti Postojnskoj jami i Predjamskom dvorcu, dok su poslijepodne skolastici proveli u posjeti jezeru i okolici Bleda.

Zadnji dan skolastici su posjetili zajednicu u Mariboru. Voditelj je bio p. M. Kokalj, ravnatelj Magis Collegiuma (institucije koju vode isusovci). Uz navedeni kolegij za studente isusovci vode župu, također su uključeni u studentski i bolnički pastoral. P. Kokalj je napomenuo kako je Družba Isusova u Mariboru preuzela više apostolata nakon izbora isusovca Alojza Cvikla za nadbiskupa. Msgr. Cvikl preuzeo je vodstvo Nadbiskupije u vremenu kada se borila sa financijskim skandalima. Nakon posjete Mariboru zaputili smo se u Stičnu, jedinu cistercitsku opatiju u slavenskom svijetu. Prije povratka u Zagreb uslijedila je kratka posjeta kartuzijanskoj opatiji u Pleterju. U ozračju tišine i molitve zahvalili smo Bogu za susret subraće i mogućnost upoznavanje različitosti s kojima se susrećemo u redovničkom životu. Putovanje u Sloveniju bila je prilika za bolje upoznavanje prilike u kojoj se nalazi slovensko društvo, lokalna Crkva i Družba Isusova. Za skolastike je svakako ohrabrenje bio entuzijazam i pozitivnost subraće u apostolskim pothvatima, usprkos činjenici da se lokalna Crkva nalazi u krizi. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih susreta i međusobne suradnje za unapređivanje odnosa između dvije bratske provincije.

Ivan Božić SI

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Tri nova đakona

Tri nova đakona

Na Uskrsni utorak trojica naše mlađe subraće su po rukama Kardinala Waltera Kaspera u međunarodnom isusovačkom kolegiju Al Gesù u Rimu zaređena za đakone. To su Bojan Bijelić, Šimo Marinović i Stanko Perica. Radosni smo i Bogu zahvalni na tri nova...

Share This