HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati “Emaus” – izlet u trajanju od više dana.

Trodnevni posjet je započeo 3. travnja u jutarnjim satima kada su se skolastici zaputili iz Zagreba u Sloveniju.

Prva destinacija putovanja je bila Ljubljana, gdje nas je u zajednici sv. Josipa dočekao skolastik Marko Pavlič. Superior zajednice sv. Josipa p. Damjan Ristić je po dolasku uputio riječ dobrodošlice, predstavio apostolsko poslanje zajednice i projekt “Jezuitski kolegij v Ljubljani”. Zanimljiva činjenica koju je superior spomenuo jest da je crkva sv. Josipa prije nego što je vraćena isusovcima u vrijeme Jugoslavije bila korištena kao filmski studio. U poslijepodnevnim satima uslijedila je posjeta župi Dravlje koju vode isusovci. No, prije povratka u rezidenciju sv. Josipa imali smo priliku uz stručno vodstvo Marka Pavliča posjetiti Zavod Sv. Stanislava. U sklopu Zavoda nalazi se internat, osnovna, glazbena i srednja škola koju je osnovala i vodi Nadbiskupija, ali su isusovci do prije nekoliko godina pomagali u radu navedene institucije. Sljedeći dan skolastici su proveli upoznajući ljepote Slovenije.

Prijepodne je proteklo u posjeti Postojnskoj jami i Predjamskom dvorcu, dok su poslijepodne skolastici proveli u posjeti jezeru i okolici Bleda.

Zadnji dan skolastici su posjetili zajednicu u Mariboru. Voditelj je bio p. M. Kokalj, ravnatelj Magis Collegiuma (institucije koju vode isusovci). Uz navedeni kolegij za studente isusovci vode župu, također su uključeni u studentski i bolnički pastoral. P. Kokalj je napomenuo kako je Družba Isusova u Mariboru preuzela više apostolata nakon izbora isusovca Alojza Cvikla za nadbiskupa. Msgr. Cvikl preuzeo je vodstvo Nadbiskupije u vremenu kada se borila sa financijskim skandalima. Nakon posjete Mariboru zaputili smo se u Stičnu, jedinu cistercitsku opatiju u slavenskom svijetu. Prije povratka u Zagreb uslijedila je kratka posjeta kartuzijanskoj opatiji u Pleterju. U ozračju tišine i molitve zahvalili smo Bogu za susret subraće i mogućnost upoznavanje različitosti s kojima se susrećemo u redovničkom životu. Putovanje u Sloveniju bila je prilika za bolje upoznavanje prilike u kojoj se nalazi slovensko društvo, lokalna Crkva i Družba Isusova. Za skolastike je svakako ohrabrenje bio entuzijazam i pozitivnost subraće u apostolskim pothvatima, usprkos činjenici da se lokalna Crkva nalazi u krizi. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih susreta i međusobne suradnje za unapređivanje odnosa između dvije bratske provincije.

Ivan Božić SI

Share This