Započet proces beatifikacije isusovca p. Mattea Riccija, misionara Kine

Objavljeno: 5. ožujka 2014.

Više od 400 godina nakon njegove smrti, Vatikan je primio službeni zahtjev za beatifikaciju Mattea Riccija, talijanskog isusovca poznatog po svojim naporima da u 16. stoljeću evangelizira Kinu.

Ricci, rođen 1552. umro je 1610. u Pekingu, bio je jedan od prvih isusovaca koji su živjeli u Kini. Uveo je novi pristup navještanju katoličke vjere prilagođavajući se lokalnoj kulturi. Učio je jezik i stekao ugled učenjaka toliko da ga je čak car Wanli pozvao da dođe poučavati na carskom dvoru.

Unatoč Riccijevom početnom uspjehu u evangeliziranju Kineza, Vatikan je bio skeptičan prema njegovoj metodi miješanja katoličanstva s kineskom kulturom. Posebno im je upitno bilo Riccijevo prihvaćanje kineskog štovanja predaka koje je dopuštao obraćenicima kao legitimni, ne-teološki spomen predaka. Nakon nekoliko desetljeća rasprave, Vatikan je odlučio da je kineska praksa obreda štovanja predaka nespojiva s katoličkim naukom i zabranio je. To je 1721. uzrokovalo da kineski car zabrani sve kršćanske misije u Kini, što je značilo i zatvaranja svemu što je Ricci tako strpljivo godinama radio.

Odnos suvremeniih država Vatikana i Kine je slab: kineski komunistički režim prekinuo je sve veze s Vatikanom 1951. godine i šest godina kasnije osnovao “Katoličku kinesku patriotsku udrugu” koja ne priznaje papu kao svog poglavara.

U Vatikanu se nadaju da će prijedlog Riccijeve beatifikacije potaknuti evangelizaciju i dijalog s Kinom. Sam papa Franjo osobno se od davno divi Ricciju. Isam je kao mladi isusovac bio sanjao da će jednog dana postati misionar u Japanu.

Papa Franjo je Riccija pohvalio kao uzor navještanja evanđelja. U svom govoru u studenom 2013. rekao je: “Moramo uvijek stidjeti se i tražiti oprost za apostolske neuspjehe koje donosi nedostatak hrabrosti. Mislim primjerice na pionirske intuicije Mattea Riccija koje su u svoje vrijeme bile zapostavljene.” 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This