Preminuo p. Stjepan Kušan SJ

Objavljeno: 12. travnja 2013.

U četvrtak, 11. travnja, u Rezidenciji Družbe Isusove u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, iznenada je preminuo naš subrat pater Stjepan Kušan, u 69. godini života, 51. redovništva i 40. svećeništva.   

Pogreb dragog nam pokojnika bit će u utorak, 16. travnja u 15.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Sveta misa zadušnica služit će se istog dana u 17.30 sati u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

Stjepan Kušan rođen je 8. studenog 1944. g. u Letovaniću u obitelji gdje se kršćanska vjera nije prakticirala. Osnovnu je školu polazio u Letovaniću a srednju ekonomsku u Sisku. Slučajno je kao sedmoškolac koji nije prakticirao vjeru na ulici u Sisku sureo tadašnjeg sisačkog župnika Vladimira Stankovića i pozdravio ga je s “Doba dan!” Župnik mu je odgovorio s riječima “Dobar dan. Amen.” Bio je to susret koji mu je radikalno promijenio život i uveo ga u svijet vjere. Te je 1958. primio prvu pričest i krizmu te nakon dvije godine u Srednjoj ekonomskoj školi, usprkos protivljenju obitelji, školovanje je nastavio kao sjemeništarac u Nadbiskupskoj gimnaziji na Šalati u Zagrebu. U isusovački je novicijat stupio 1962. Filozofski i teološki studij polazio je na Filozofsko-teloškom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1973. Poslan je na studij moralne teologije na Papinsko sveučilište Gregoriana u Rim, gdje je magistrirao 1975. Svoje znanje i iskustvo, napose iz pitanja seksualnog i bračnog morala, predavao je studentima Filozofsko-teološkog instituta, Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, te kao gost predavač na Teologiji u Albaniji.

U Zagrebu je p. Kušan vršio službu katehete mladih u Bazilici Srca Isusova. Odatle je 1976. poslan u Wichitu u Kansas (SAD) gdje je prošao tečaj voditelja Bračnih susreta. U lipnju te godine u Opatiji sa suradnicima održava prvi Vikend bračnih parova. Iz te inicijative nastala je kasnije Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS). U Hrvatskoj je do danas iskustvo Bračnih vikenda prošlo preko 6.000 bračnih parova, oko 150 svećenika i stotinjak redovnica.

Od 1987. do 1993. vršio je službu provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i službu predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara. Nakon završetka te službe Družba Isusova mu zbog tadašnjih ratnih zbivanja povjerava vođenje Isusovačke službe za izbjeglice (Jesuit Refugee Service – JRS) za područje Hrvatske i Balkana. U toj je službi nesebično, bez obzira na sukobljene strane, vjeru ili naciju, financijski pomagao veoma brojne projekte za pomoć izbjeglicama i ostvario visoku razinu međureligijskog dijaloga. Ured JRS vodio je od 2003. do 2010. kao direktor Biskupijskog pastoralnog centra u Ohridu (Makedonija) odakle često odlazi kao voditelj Duhovnih vježbi i Bračnih susreta u Bugarsku i Makedoniju. Nakon kratkog boravka u Sarajevu od 2011., zbog načeta zdravlja djelovao je kao revni ispovijednik i voditelj Duhovnih vježbi u Družbinoj rezidenciji uz Baziliku Srca Isusova u Zagrebu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This