Preminuo brat Ivo Dilber

Objavljeno: 15. rujna 2014.

14. rujna 2014. u Rimu je blago u Gospodinu preminuo br. Ivo Dilber, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Br. Ivo rođen je 30. studenog 1921. godine u župi Brestovso, u blizini Kiseljaka (Bosna i Hercegovina). U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. rujna 1950. Najveći dio svoga redovničkog života br. Ivo proveo je u Rimu. Od 1968. bio je na službi u Kolegiju Germanicum et Hungaricum. Godine 2005. zbog poodmakle dobi i narušena zdravlja premješten je u dom za stariju i bolesnu subraću pri rezidenciji sv. Petra Kanizija.

Misa zadušnica i sprovodni obredi održali su se 16. rujna u 10h u Genralnoj Kuriji Družbe Isusove u Rimu. U kratkom sprovodnom nagovoru, p. Lozuk je spomenuo i patnički život br. Dilbera u njegovoj mladosti, pogotovo pet godina provedenih u komunističkom logoru.

Sam br. Ivo je 2006. godine na poticaj jednog subrata svoje uspomene na komunističko zlostavljanje i zatvor opisao u svojim sjećanjima koje možete pročitati ovdje: Sjećanje br. I. Dilbera na logor.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This