Papin grb i geslo u vezi s Družbom Isusovom

Objavljeno: 18. ožujka 2013.

 

Papa Franjo odlučio je zadržati grb kojeg je koristio od svoga biskupskoga ređenja.

Plavi štit urešen je simbolima papinskoga dostojanstva, istima kojima je bio urešen i grb njegova prethodnika Benedikta XVI (mitra koja je smještena između dva ključa, srebrni i zlatni, koji su povezani crvenim konopcem). Na gornjem dijelu štita dominira simbol Družbe Isuove, Reda iz kojeg Papa dolazi: žareće sunce koje u svojem središtu ima tri crvena slova IHS, početna slova Isusovog imena na grčkom jeziku, tzv. Kristov monogram. Povrh slova H nalazi se crveni križ, a na dnu tri crna čavla. Ovaj simbol isusovci koriste u svojim institucijama širom svijeta još od vremena svojega osnutka.

Na donjem dijelu štita nalaze se zvijezda i nardov cvijet. Zvijezda, prema heraldičkoj tradiciji, označava Djevicu Mariju, majku Kristovu i majku Crkve. Nardov cvijet označava svetoga Josipa, zaštitnika Crkve. U hispanskoj ikonografskoj tradiciji sv. Josip je predstavljen s nardovom grančicom u ruci. Stavljajući u svoj grb ove simbole Papa je želio izraziti svoju posebnu pobožnost prema Djevici Mariji i svetome Josipu.

Geslo

Geslo Svetog Oca Franje je preuzeto iz Homilija sv. Bede časnog, svećenika (Hom. 21, CCL 122, 149-151), koji, komentirajući evanđeoski događaj Matejevog poziva, piše: “Vidit ergo Iesus publicanum et quia misereando atque eligendo vidit, ait ili Sequere me” (Vidio je Isus carinika, a kako je gledao pun smilovanja i odabirući, reče mu: Slijedi me.)

Ova propovijed je počast Božjemu milosrđu i nalazi se u liturgiji časova na blagdan sv. Mateja. Ona ima posebno značenje u životu i duhovnu putu Pape, na blagdan sv. Mateja godine 1953., mladi Jorge Mario Bergoglio doživio u dobi od 17 godina, na posve osobit način prisutnost Božje ljubavi u svom životu. Za vrijeme jedne ispovijedi bio je dirnut u svome srcu i osjetio je silazak Božjeg milosrđa koje ga je nježnom ljubavlju pozvalo u redovnički život po uzoru na sv. Ignacija Lojolskog.

Izabran za biskupa, mons. Bergoglio, u znak sjećanja na događaj koji je obilježio početak njegova posvemašnjeg predanja Bogu u njegovoj Crkvi, odlučio je izabrati kao geslo i program života izraz sv. Bede misereando atque eligendo kojeg je odlučio reproducirati i u svome papinskome grbu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This