P. Stjepan Kušan posthumno nagrađen za doprinos u međureligijskom dijalogu

Objavljeno: 14. prosinca 2013.

Prije nekoliko dana Hrvatski helsinški odbor (HHO) dodjelio je prigodom Dana ljudskih prava svoje godišnje nagrade. Jednu od njih, za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji, posthumno je dobio p. Stjepan Kušan sj.

Obrazloženje nagrade pročitao je prof. dr. Ivo Banac, navodeći dosta detalja iz života i rada p. Kušana. Nagradu je, kao izaslanik p. Provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, primio  p. Steiner.

Uz p. Kušana nagrade su dobili i projekt časopis za beskućnike “Ulične svjetiljke”, za zaštitu i promicanje ljudskih prava u medijima, i Ustavni sud Republike Hrvatske (svih 12 ustavnih sudaca na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec) za doprinos ljudskim pravima, koji nadilazi profesionalne obveze.

Svečanost dodjele nagrada održala se u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prigodne govore održali su Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, te Josip Leko, predsjednik Hrvatskoga sabora.

Na svojim internetskim stranicama, HHO donosi nekoliko crtica iz životopisa p. Kušana:

P. Stjepan Kušan, svećenik i bivši provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, rođen je u Letovaniću kod Siska 1944. godine u partizanskoj obitelji, koja nije dopuštala ispovijedanje vjere. Zato je njegov susret s bogoštovljem, onog dana 1958. godine kad mu je kao sedmoškolcu sisački župnik Vlado Stanković na pozdrav „Dobar dan!“ odzdravio s „Dobar dan. Amen“, bio prepun providnosti. Iste se godine pričestio i krizmao, a dvije godine kasnije, unatoč protivljenju obitelji, postao je zagrebački sjemeništarac, a 1962. primljen je u isusovački novicijat. Nakon studija u Zagrebu, magistrirao je 1975. godine na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, kao specijalist za moralnu teologiju. Predavao je na Filozofsko-teološkom institutu i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, posebno iz pitanja seksualnog i bračnog morala. Nakon usavršavanja u Wichiti, država Kansas, SAD, godinama je predvodio vrlo uspješne Vikende bračnih susreta, kroz koje je prošlo preko 6.000 bračnih parova te mnoštvo svećenika i redovnica.

Ipak, Kušanova služba, kolikogod predana, humana i vjerna, za Helsinški je odbor predmet posebnog priznanja od trenutka kad je pater Kušan 1993. postao ravnatelj-utemeljitelj Isusovačke službe za izbjeglice (Jesuit Refugee Service, JRS) za Bosnu i Hrvatsku, a djelovao je i kao direktor Biskupijskog pastoralnog centra u Ohridu. Zapisao je: “Stvarajući JRS pater [Pedro] Arrupe [isusovački general] promijenio je imidž isusovaca. Na nas se više ne gleda kao na ljude zatvorene u sveučilišta, koji rade samo s mozgom, nego kao na one koji približavaju Isusa izuzetno potrebitim ljudima. Pamtim središta za zajednička zbrinjavanja izbjeglica iz razdoblja krize u bivšoj Jugoslaviji tijekom ranih 1990-ih. Nisu to bili izbjeglički logori nego propale tvrtke ili zatvorene tvornice. Ljudi su zajedno spavali u malim sobama. Sjećam se žene koja je bila bliska svom 26-godišnjem sinu. Rekla mi je, ‘On se nikada neće moći oženiti. Nema mjesta gdje bi doveo ženu.’ Ovakve priče duboko su mi potresale srce.”

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This