Isusovačka klasična gimnazija proslavila dan škole

Objavljeno: 25. ožujka 2014.

U srijedu, 19. ožujka 2014. Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku proslavila je svetkovinu sv. Josipa – Dan škole. Bio je to za nas nenastavni dan. Ujutro smo imali svetu misu u osječkoj Župi svetih Ćirila i Metoda. Misnim slavljem predsjedao je Ravnatelj škole, p. Ivica Musa. U svojoj propovijedi na zanimljiv je način povezao sv. Josipa i školu u kojoj učimo i radimo. Prenosimo jedan njezin dio:

“Naš Patron – zaštitnik naše škole je prije svega onaj koji je povlačio prave poteze u pravo vrijeme. Pa se sjećamo da je prihvatio Mariju, bježao u Egipat kad je trebalo, vratio se iz njega u pravo vrijeme i puno toga što možemo samo nagađati jer o njemu ne znamo puno. No ima nešto temeljno u njegovim odlukama i svemu što je napravio. Od svih poteza koja je povlačio temeljni je jedan – dopustio je da mu prave osobe uđu u život. Marija i Isus. Nakon toga nekako sve ide u pravom smjeru. Naša školska zajednica nudi nešto od takvog izbora. Zasigurno dolaskom u našu školu nismo znali s kime ćemo biti 4 godine, s kime ćemo dijeliti klupu, tko će na predavati ovaj ili onaj predmet, uopće o ljudima koji će nas okruživati znali smo vrlo malo. Možda će netko reći gdje je tu sad naš izbor. Jasno nismo mogli birati ekipu iz razreda – da smo mogli izabrali bi vjerojatno većinu onih s kojima smo bili u osnovnoj školi. No žalimo li što su nam dopali upravo ove kolegie i ove kolege? Uglavnom ne. Što to znači? Znači da smo neočekivano dobili neke nove ljude na našem životnom putu, dojučer nepoznate a danas prijatelje bez kojih ne možemo zamisliti našu sadašnjost. A što smo mi onda birali, ako nismo mogli birati ljude? Izabrali smo zajedničku perspektivu po kojoj se prepoznajemo da smo jedni za druge. Izabrali smo – naravno da smo toga svjesni samo u nekom neodređenom smislu – posebnu sliku o vlastitoj budućnosti u kojoj nismo željeli da prevladavaju prosječnost, dosada, pasivnost, nezrelost, neznanje, tupost, prizemnost interesa i želja itd. Možda i skrivajući od sebe samih ipak smo htjeli postići nešto, napraviti od sebe nešto, raditi na sebi, stati na svoje noge, misliti svojom glavom. Stoga smo dobili jedni druge. Danas je dan da Bogu zahvalimo jedni za druge.”

Poslije mise uputili smo se u dvoranu Gradski vrt gdje smo imali razne sportske aktivnosti. Prošle godine smo po prvi puta dodali našoj proslavi i ovu sportsku i rekreativnu dimenziju. Prihvaćena je dobro, pa smo je odlučili i zadržati.

Fotografija: žestok okršaj učenika i profesora u potezanju konopca.


Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This