NAJAVA: PREMIJERA FILMA „DO NEBESA NEK’ SE ORI“ I SPOMEN NA O. PETRA PERICU

Objavljeno: 5. listopada 2022.

U ponedjeljak, 24. listopada 2022., obilježit će se u Zagrebu godišnjica smrti isusovca o. Petra Perice, pjesnika i promicatelja laičkog apostolata, koji je umro na glasu svetosti kao žrtva mržnje na kršćansku vjeru.

U 18:30 sati slavit će se prigodna sveta misa u crkvi Bezgrješnog Srca Marijna na Jordanovcu. Nakon toga će u 19:30 sati u Velikoj dvorani „Antun Bauer“ Fakulteta filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110) biti premijerno prikazan dokumentarni film „Do nebesa nek’ se ori“. Film je dovršen 2022. godine, a nastao je u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato Televizije. Tom prigodom, pjesme p. Perice izvest će Akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma“.

Sljedećeg dana, 25. listopada, film „Do nebesa nek’ se ori“ bit će prikazan u Dubrovniku, u kinu Visia, u 17 sati. U 19 sati služit će se sveta misa u spomen na žrtve Dakse u crkvi Male Braće.

P. Petar Perica poznat je u hrvatskom narodu kao autor pjesama „Do nebesa nek’ se ori“ i „Rajska Djevo, kraljice Hrvata“. Bio je odgojitelj, apostol mladeži i duhovnik katoličkih laičkih udruga u različitim gradovima gdje je bio na službi. Zajedno s brojnim uglednim Dubrovčanima, među kojima je bilo sedam katoličkih svećenika, p. Pericu su bez suđenja ubili partizani na otočiću Daksi u noći 24./25. listopada 1944. godine. Naknadno su ga pokušali prikazati kao političkog agitatora i iskrivljavati njegovu ulogu duhovnika Križarskog bratstva. No sve je bila laž jer p. Perica uopće nije bio politički angažiran, a njihove zabilješke su bile naknadno krivotvorene i nisu se slagale. Nije bilo nikakve njegove krivnje, osim činjenice da je bio vjeran katolik, protivnik protu-kršćanskih ideologija i domoljub, koji je kao takav bio trn u oku komunističkih revolucionara. Kršćanski puk duboko vjeruje da je o. Perica dao život kao svjedok vjere, da je ubijen in odium fidei – iz mržnje na vjeru, i želio bi ga vidjeti kao kandidata za čast oltara. O tome svjedoči i dokumentarni film koji će se premijerno prikazati.

Dokumentarni film „Do nebesa nek’ se ori“ odiše kršćanskom zahvalnošću i radosnom vjerom: zahvalnošću za plodove apostolata p. Petra Perice i njegov život, vjerom koja je živa i koja slavi Boga pjevajući. Istovremeno, govori istinu o žrtvama totalitarnog komunističkog režima u Dubrovniku, iskreno i bez mržnje. Najvažniji dijelovi filma su razgovori sa svjedocima koji su poznavali p. Pericu, s njegovom rodbinom, svećenicima i laicima koje je duhovno vodio, članovima obitelji žrtava Dakse, i članovima Družbe Isusove.

Snimanje ovog filma inicirao je pokojni isusovac p. Roko Prkačin, koji je ujedno i autor najvažnije biografije p. Petra Perice. Većina materijala snimljeni su za života p. Roka i po njegovoj zamisli. Stoga se s pravom potpisuje da je on scenarist filma, ali je zapravo više od toga. Snimatelj i voditelj procesa cijele tehničke obrade s Laudato Televizijom je Daniel Vorih. Filmu je konačan oblik dala režiserka Nada Prkačin. Film traje 54 minute.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Program cjeloživotnoga učenja na FFRZ

Program cjeloživotnoga učenja na FFRZ

Za upis na program potrebno je popuniti prijavni obrazac dostupan na mrežnoj stranici Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Popunjeni obrazac se dostavlja poštom ili osobno na adresu Fakulteta ili pak elektroničkom poštom na...

Susret “Možda baš isusovac?” održava se u veljači

Susret “Možda baš isusovac?” održava se u veljači

Za mladiće koji razmišljaju o duhovnom zvanju u Družbi Isusovoj, organizira se vikend program "Možda baš isusovac". Vrijeme održavanja bit će od 03. do 05. veljače 2023. Mjesto će biti Župa Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, na Sljemenu iznad Zagreba. Kontakt...

Share This