Film o isusovcima ubijenim u Salvadoru

Objavljeno: 29. siječnja 2022.

“Došli su noću” (Llegaron de noche) novi je igrani film Imanole Uribe temeljen na događajima iz 1989. koji su se odigrali u El Salvadoru. Desničarska vlada, koja se bori protiv los campesinos Fronte nacionalnog oslobođenja Farabunda Martija, vidjela je Srednjoameričko sveučilište, kojeg su isusovci vodili, kao središte ljevičarskih pogleda. Stoga su odlučili ubijati ugledne intelektualce. Ustrijelili su šest isusovaca i dva suradnika laika. Među žrtvama je bio i pater Ignacio Ellacuría SJ, rektor sveučilišta, jedan od najistaknutijih katoličkih filozofa i teologa nakon Drugog vatikanskog koncila. Salvadorska vlada je za ovaj zločin okrivila komunističke partizane. Međutim, Lucia Barrera de Cerna (Juana Acosta), čistačica i očevidac zločina, prepoznala je ubojice vojnika Salvadorskih oružanih snaga. I ovdje je počelo njezino mučno putovanje. Koliko je ta muka bila teška, pokazuje nova slika Imanole Uribe u ovom filmu.

Premijera filma planirana je za 25. ožujka ove godine.

“Obrazovanje koje sam dobio od isusovaca i divljenje koje sam gajio prema patru Ellacurii i njegovim suradnicima pridonijeli su ovom filmu”, kaže Imanol Uribe.

Isusovci nisu bili ni na jednoj strani političkog spora. Pozvali su na pomirenje i prekid nasilja. Najava premijere filma poklapa se s odlukom aktualnih salvadorskih vlasti da nastave proces protiv zločinaca. Glavni optuženi je bivši predsjednik Salvadora Alfredo Cristiani (rođen 1947.).

Vidi i članak o beatifikaciji fra Rutilija Grandea, SJ.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Susret “Možda baš isusovac?” održava se u veljači

Susret “Možda baš isusovac?” održava se u veljači

Za mladiće koji razmišljaju o duhovnom zvanju u Družbi Isusovoj, organizira se vikend program "Možda baš isusovac". Vrijeme održavanja bit će od 03. do 05. veljače 2023. Mjesto će biti Župa Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, na Sljemenu iznad Zagreba. Kontakt...

Share This