Sedmi svezak sabranih djela bl. Ivana Merza

Objavljeno: 20. prosinca 2022.

Obljetnica rođenja blaženog Ivana Merza proslavljena je 16. prosinca 2022. u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Bio je to njegov 126. rođendan. Bio je to povod predstavljanju sedmog sveska njegovih Sabranih djela koji je nedavno izišao iz tiska. Knjigu su predstavili magistar Ivica Đaković, predsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, Ivan Mesarek, magistar filozofije i p. Božidar Nagy, postulator. Ovim sedmim sveskom koji sadrži korespondenciju Ivana Merza, završeno je objavljivanje njegove bogate pisane ostavštine, koja u tiskanom izdanju broji oko 3.500 stranica.

Ivica Đaković je ustvrdio: „Iz pisama Ivana Merza i svjedočenja onih koji su ga dobro poznavali možemo neprijeporno i činjenično utvrditi da je Ivan Merz bio najmarkantnija osoba XX. stoljeća u kontekstu duhovnih vrijednosti među katoličkim laicima.“ Voditeljica programa Vesna Sabo naglasila je da je velika zasluga Ivice Đakovića što se založio i uspio ostvariti prijedlog Postulature, da nakon demokratskih promjena devedesetih godina, osnovna škola u centru Zagreba, dobije ime po Ivanu Merzu. Ta je škola u prošlosti bila bolnica u kojoj se blaženik liječio i završio svoj zemaljski život.

Ivan Mesarek, u svome je izlaganju rekao: „Otkako sam se kroz Dnevnik upoznao s blaženim Ivanom, a potom i kroz njegovu korespondenciju, tri su pojma bila živo stavljena pred mene, a to su sloboda, odgovornost i autentičnost. Sva se tri mogu staviti pod jedan, a to je sloboda. Ivan je živio slobodu, a znao je da ju ne može postići, ako svoju volju ne uskladi s voljom Božjom.” U kontekstu onoga što možemo pročitati u sedmom svesku, Ivanova je sloboda i izabiranje vlastitog životnog puta vidljiva u njegovoj korespondenciji s roditeljima. Zanimljivo je kako Merčeva majka još uvijek ne razumije njegov duboki vjerski život koji živio kao student u Parizu. Odvraćala ga je od toga i poticala da živi svjetovnim životom. Ivan to nije prihvaćao, već je nastavio promišljati Božji naum za sebe te je koračao stazama koje mu je Bog namijenio. Pokušao je utjecati na majku da prihvati njegove poglede na život i svijet. U tome će nekoliko godina kasnije i uspjeti. Potom je Mesarek iz sjećanja svojih školskih dana iznio zanimljiva vlastita iskustva uspoređujući ih s iskustvom Ivana Merza: „Nije bilo tako davno i dobro se sjećam svojih srednjoškolskih prijatelja i sebe kako smo bili zahvaćeni pitanjima o smislu vlastitog života, o kozmičkom redu i uvidu kako nas Netko nadilazi. Mnogi su radikalno namjeravali mijenjati svjetovnu percepciju života. Nažalost, nakon nekog vremena jedan po jedan su prihvatili zaključak svojih roditelja, a zaključak roditelja je bio kako su to pubertetska zanesenjaštva koja će proći. I uistinu prođu, utope se u svjetovnosti. Hrabri, postojani i slobodni Ivan Merz svemu je tome odolio da bi na kraju s pravim pitanjima došao do pravih odgovora i postigao kršćansku savršenost“.

Pojedine dijelove najvažnijih pisama Ivana Merza čitala je Marija Grbić. Slušateljstva se posebno dojmilo čitanje Merzova pisma prijatelju Draganu Maroševiću, kolegi sa studija iz Beča, koje mu je uputio nakon hodočašća u Lurd. U pismu Merz iznosi svoje duboko kršćansko shvaćanje o vrijednosti trpljenja kad ga se prihvaća i prikazuje Bogu u sjedinjenju s Kristovom žrtvom na križu.

Na kraju se prisutnima obratio postulator, pater Božidar Nagy, najzaslužniji za izdavanje Sabranih djela Ivana Merza. Na početku svoga izlaganja naglasio je da se sada, nakon što su objavljena sva Merčeva sabrana djela, može uočiti duhovna, intelektualna i svetačka veličina toga „diva duha“ kako su Merza nazvali njegovi suradnici odmah nakon njegove smrti. U procesima proučavanja života onih koji su kandidati za beatifikaciju i kanonizaciju, od ključne je važnosti njihova privatna korespodencija. Merčeva pisma imaju važnost za poznavanje njegove osobnosti, njegove vjersko-katoličke fizionomije, a potom imaju i veliku vrijednost za poznavanje osoba i povijesnog konteksta u kojem je Merz živio i djelovao.

P. Nagy je istaknuo i Merzovu duhovitost kao jednu od crta njegova karaktera, koja je dolazila do izražaja posebno u njegovim pismima roditeljima i bliskim prijateljima. Malo je poznato da je njegovo krsno ime bilo njemačka inačica imena Ivan – Hans. On ga je u potpisima, šaleći se, često prevodio i na druge jezike. Osim hrvatskog Ivan, Ivo, Ivica, nalaze se u njegovim potpisima i ovakvi sinonimi: Johannes, Janez, Janoš, Hannes, Hasan, Jean. Ipak, najoriginalnija su dva potpisa na dvjema kartama datiranima 13. i 18. ožujka 1915. Roditeljima se tada javio iz Beča prevevši svoje prezime na hrvatski – Ivan Ožujčić.

Korespondencija Ivana Merza počela se prikupljati, sređivati i prepisivati još osamdesetih godina prošlog stoljeća. U tome poslu postulatoru su pomagali mnogi suradnici. P. Nagy im je u ovoj prigodi javno zahvalio, a njihova imena su i u zaključnom sedmom svesku. Bili su to mag. pharm. Zlata Župan-Dugački, ing. Ljudevit Zechner, prof. Zrinka Jakubin, prof. Tamara Bodor, prof. dr. Željko Poljak, dr. Ivan Zubac, David Šimunković, mag. phil. Ivan Mesarek, mag. geol. Tin Barić.

Postulatura za kanonizaciju bl. Ivana Merza

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj“

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj“

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj. Uz 50. obljetnicu Obiteljske ljetne škole (1971.-2021.)“ Hrvatski isusovci bili su pioniri u mnogim apostolatima u hrvatskom narodu. U takve zasigurno valja ubrojiti i apostolat obitelji. On obuhvaća Tečaj priprave za...

Novi broj „Ignacijeva puta“

Novi broj „Ignacijeva puta“

Izišao je novi broj godišnjaka „Ignacijev put,“ lista za prijatelje Družbe Isusove. Osim vijesti iz života Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, ovaj broj donosi članke „Biblijski korijeni Duhovnih vježbi“ o. Nike Bilića, intervju s o. Stankom Pericom „Od pravnika do...

Glasnik Srca Isusova i Marijina za mjesec travanj

Glasnik Srca Isusova i Marijina za mjesec travanj

No ovo nije jedini uspjeh naše škole i njezinih učenika, pa ćemo istaknuti neke od njih. Ove godine imamo državnu prvakinju u poznavanju grčkog jezika, maturanticu Anu Altheu Šehić iz 4.b, koja je svoj rad i trud pokazala na još nekoliko državnih natjecanja: u...

Share This