Glasnik Srca Isusova i Marijina za mjesec travanj

Objavljeno: 4. travnja 2019.

Glasnik Srca Isusova i Marijina za mjesec travanj

Na naslovnici Glasnika nalazi se ilustracija križa i ruke koju je ilustrirala poznata dizajnerica Ana Petrak Žaja. Nakon uvodnika u kojemu urednik piše o misteriju naše vjere koji će svoj vrhunac doživjeti na svetkovinu Uskrsa za koju se pripremamo, po običaju vam donosimo meditaciju na litanije Srca Isusova. U ovome broju na red je došao zaziva: “Srce Isusovo kopljem probodeno”. Spomenutu meditaciju napisao je svetac naših dana, papa Ivan Pavao II. čiju smo četrnaestu obljetnicu odlaska s ovog svijeta obilježili 2. travnja.

 

Naša reportaža ili glavna tema ovoga broja je svjedočanstvo jednoga splitskoga umjetnika, opernoga pjevača i oca mnogobrojne obitelji. Riječ je o gospodinu Vinku Maroević koji svjedoči da: “Tko služi Bogu, ne može i vragu”. Nemoguće je služiti dvojici gospodara, kako reče Sveto Pismo. Naime ovaj je poznati splitski tenor od malih nogu vezan uz Isusovce. Majka mu je za života bila vrlo aktivna u prikupljanju sredstava za misijska područja u kojima je djelovao p. Ante Gabrić koji je za posjeta Hrvatskoj posjetio njihovu obitelj. Također, gospodin Vinko je od malih nogu bio ministrant u crkvi Srca Isusova na splitskom Manušu, a za vrijeme studija kao laik je živio u dvije isusovačke kuće u Zagrebu, što je prava rijetkost. Nakon studija brodogradnje i nekoliko godina provedenih u struci, završio je na institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Jedno je vrijeme pjevao u operi u Grazu, a u vrijeme kada je to bilo teško, te na svoj način zabranjeno, nikada nije skrivao svoju pripadnost crkvi i hrvatskome narodu. O ovome talentiranome pjevaču ali i brižnom ocu, te skrbnom suprugu, čitajte u travanjskom, proljetnom broju.

Nadalje, pod naslovom “Stranputice”, čitajte tekst Nikoline Nakić koja, pozivajući se na jednoga filozofa tumači perspektivu ljudske osobe. Dok neki sve gledaju negativno i na taj način promatraju svijet u kojemu se nalaze, drugi ipak pozitivnije i vedrije pristupaju životu, ali i problemima s kojima se pokatkad susreću. Stranputice, veli Nikolina, mogu biti oruđe providnosti ako vraćaju na pravi put. 

U rubrici Papine svjetske molitvene mreže možete pronaći nakane za mjesec travanj. Papinska nakana je: za liječnike i suradnike u ratnim područjima. Da u područjima zahvaćenim ratom u kojima su ugroženi životi, budu sposobni spašavati živote drugih.

Biskupska nakana je: dar otkupljenja. Zahvaljujemo na daru otkupljenja koje je Bog ostvario u Kristovoj smrti i uskrsnuću: to je ujedno najradosniji poziv svima da već sada budemo dionici novoga života koji nam je Isus darovao.

Mate Mijić piše piše nam pod naslovom: “U borbi protiv pedofilije svi smo pozvani na djelovanje”. Svjesni smo kako Crkva proživljava i prolazi kroz određenu kušnju i poteškoće, stoga smo pozvani boriti se za dobro za koje smo stvoreni. Molitva je također jedan od načina kako pridonijeti zajedničkoj borbi iskorjenjivanja zla koje sve više gubi bitku, ali još uvijek očajnički pokušava zavesti neodlučne. Vjernici kao građani s pravom glasa pozvani su pomoći izgradnji boljeg društva i Crkve.

U djelu koji je rezervirano za svjedočanstva mladih, aktivnih vjernika, katolika, Robert Mehun predstavlja nam jednu mladu studenticu kroatistike koju život nije mazio, ali koju to nije obeshrabrilo na vjerničkom putu.

Sestra Ivančica, radosna redovnica iz misijske Ukrajine piše nam o iskustvu blagoslova indijskih stanova. Sestra je zajedno s jednim svećenikom išla u blagoslov stana u kojemu su studenti iz Indije. Uz večeru i pjesmu, ovo lijepo zajedništvo okončano je čitanjem Biblije. Pročitajte ovaj lijepi, izvještaj o životu i radu naše marljive sestre Ivančice koja nas svaki puta obraduje svojim novim iskustvom svjedočanstva ljubavi. 

“Priča o Stipanu” naslov je priče koju je za Glasnik napisao p. Ike Mandurić. Urednik u uvodniku spominje kako mu je ovo jedna od ljepših priča, pročitajte ju u novome broju Glasnika.

Uz priču o Stipanu, pater Ike poslao nam je i izvještaj, te fotografije s Filipinima gdje je pomagao u izgradnji i obnovi mnogih kuća. Od srca zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način u tome sudjelovali, bilo donacijama, bilo molitvom. “Kad se male ruke slože, sve se može”, veli  pjesma. Naslov ovog izvještaja je “Na rubu prašume i margini društva – s poglavicom plemena u Mindanau.

O depresiji i ranjenoj ljudskoj naravi piše nam naš Livio Marijan. Članak nam tumači koja je razlika žalosti koja dolazi od Boga i žalosti koja dolazi od Zloga. Dok je jednoj svrha da nas potakne na kajanje ili pobudi na veću pobožnost, druga nas nastoji obeshrabriti i poljuljati u kršćanskome životu i krepostima. Vrlo poučan i zanimljiv članak.

Ovaj broj Glasnika donosi vam i jedna poticajan tekst nastao pod perom Službenice Božje, Marice Stanković. Ususret Uskrsu kojemu koračamo, ovaj nam tekst govori s pomalo paradoksalnim i čudnim naslovom: “Radosni zvuci Velikoga petka”. Kako je moguće govoriti o radosti u dan najveće i najbolnije „tragedije“, čitajte u proljetnom broju Glasnika.  

Na poleđini Glasnika, kao i obično, nalazi se propovijed pape Franje, ovaj puta ona glasi: “U teškim trenucima usmjerimo pogled prema križu”. Križ je zalog našega otkupljenja, stoga upravimo u nj pogled da bismo živjeli.

Dragi „glasnikovci“, Svakoga petka u 19h u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu služimo za vas misu, kao i za sve nakane koje nam pošaljete putem molitvenoga zida koji se nalazi na našoj internet stranici. Nastojimo zajednički širiti pobožnost prema Srcu Isusa i Marije, srcima u kojima počiva sav smisao naše povijesti.

Pater Tonči Trstenjak u jubilarnoj dvadesetoj godini pisanja priča za Glasnik ovom zgodom piše priču pod naslovom “Moj sedmi B”, pater se vratio u školske dane, učinite to i vi čitajući ovu živopisnu priču.

U rubrici “očima psihologa”, p. Nikić nam tumači zašto su Psalmi najljepše molitve Staroga zavjeta. Njihova ljepota i snaga krije se u sposobnosti  da prodru u svako ljudsko srce koje čezne za Bogom.

(Prva fotografija Vinka Maroevića podijeljena je sa službene stranice HNK Split. Za više fotografija ili informacija dostupno ovdje)

 

 Kontakt:

  Hrvatska pokrajina Družbe Isusove

 Adresa:

  Junija Palmotića 31,

  HR-10 000 Zagreb

Copyright © 2019. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove | Sva prava pridržana.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Sedmi svezak sabranih djela bl. Ivana Merza

Sedmi svezak sabranih djela bl. Ivana Merza

Obljetnica rođenja blaženog Ivana Merza proslavljena je 16. prosinca 2022. u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Bio je to njegov 126. rođendan. Bio je to povod predstavljanju sedmog sveska njegovih Sabranih djela koji je nedavno izišao iz tiska. Knjigu su predstavili...

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj“

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj“

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj. Uz 50. obljetnicu Obiteljske ljetne škole (1971.-2021.)“ Hrvatski isusovci bili su pioniri u mnogim apostolatima u hrvatskom narodu. U takve zasigurno valja ubrojiti i apostolat obitelji. On obuhvaća Tečaj priprave za...

Novi broj „Ignacijeva puta“

Novi broj „Ignacijeva puta“

Izišao je novi broj godišnjaka „Ignacijev put,“ lista za prijatelje Družbe Isusove. Osim vijesti iz života Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, ovaj broj donosi članke „Biblijski korijeni Duhovnih vježbi“ o. Nike Bilića, intervju s o. Stankom Pericom „Od pravnika do...

Share This