P. Ike Mandurić – “Sinoda je željela čuti želje, planove i snove mladih”

Objavljeno: 22. veljače 2019.

P. Ike Mandurić – “Sinoda je željela čuti želje, planove i snove mladih”

Mladi, vjera i razlučivanje zvanja tema je 15. redovne opće biskupske sinode, koja će se održati ove godine u listopadu, o čemu je ovaj časopis već pisao. Papa Franjo ju je, nakon uobičajenih konzultacija s biskupskim konferencijama, istočnim katoličkima crkvama i Unijom vrhovnih poglavara, te saslušavši prijedloge otaca s posljednje sinode, najavio u listopadu 2016. godine. Cilj je sinode stvoriti doprinos lakšemu praćenju mladih na njihovu životom putu, u kojem se suočavaju s procesom razlučivanja, kako bi, u susretu s Bogom i ljudima, mogli napraviti ispravan izbor. U siječnju 2017. predstavljen je i Pripremni dokument na temu sinode, kojom je prigodom ponovljeno da se time želi pokrenuti razdoblje savjetovanja čitavog Božjeg naroda, a upućen je biskupskim konferencijama, vijećima poglavara katoličkih istočnih crkvi, dikasterijima Rimske kurije i Uniji vrhovnih poglavara.

 

Pripremni dokument sastojao se od tri dijela:

 

  • Prvi dio Mladi u današnjem svi- jetu imao je cilj predstaviti neke rezultate u socijalnoj sferi korisne za rješavanje problema razlučivanja. Postoji mnoštvo svjetova mladih — ukazuje pripravni dokument. Svijet se brzo mijenja. Brzina procesa i transformacije glavni je čimbenik koji karakterizira suvremena društva i kulture. Fluidnost kakva je danas, nikada prije nije doživljena: ekologija, imigranti, nezaposlenost, ekonomska ugroženost i nesigurnost, dominantne tehnologije, djeca mješovitih roditelja, djeca bez roditelja i djeca s ulice, prekinuta djetinjstva, stvaranje multikulturnih društava — sve su to nove okolnosti u kojima odrastaju današnji mladi. Oni danas žive u drugačijem svijetu od generacija svojih roditelja i odgajatelja. Današnja djeca žele se homogenizirati s cijelim svijetom, a istovremeno ostaju u svojem lokalnom svijetu. Ipak, oni uvijek jednako žele testirati svoje djelovanje, koje se odvija u ignoranciji spram politike, u potrebi i želji za nadmetanjem s vršnjacima, u ozraju u kojem sve više mladi vjernici postaju manjina u svojim sredinama. Crkva je sve manje prisutna, a oslanjaju se na alternativne oblike religioznosti i duhovnosti.
  • U svojem drugom poglavlju naslova Vjera, razlučivanje, poziv Pripremni dokument poručio je kako ovom sinodom Crkva izražava svoju želju da susretne svakog mladića i djevojku kako bi ih na njihovu putu pratila i podupirala. Izvor je svakog razlučivanja vjera, kao dioništvo u Isusovu načini gledanja. U srcu je svakog čovjeka temeljni poziv na radost i ljubav, zbog koje traži put da njegov život urodi plodom. Taj poziv na ljubav snažnije se otkriva kroz dijalog s Riječju Božjom, koji se zbiva u savjesti kao mjestu dijaloga. Dokument je htio naglasiti koliko je u tom procesu važan dar razluivanja — taj klasini pojam u predaji Crkve koji se primjenjuje u razliitim situacijama. Ono se ne događa odjednom, u jednom inu, nego kroz dulji proces u kojem treba dugotrajno paziti na znakove koje Gospodin daje. To se može dogoditi samo ako se odreknemo toga da svoje vlastite potrebe stavljamo u središte. Za to je osobito važno imati duhovnog pratitelja, koji i sam treba imati to iskustvo kako bi mogao biti onaj koji ovjeka priprema na susret s Gospodinom i upuuje ga na njega.
  • Pastoralno djelovanje bila je treća cjelina i, s obzirom na razluivanje, bavila se pastoralnim izazovima usmjerenim na mlade i svim parametrima u kojima se ono događa. Razluivanje ponajviše traži prisutnost predanog sveenika “u Isusovu stilu”. Pastoralni pristup traži odnos u kojem mladi moraju biti važni gdje god bili te on nastoji doprijeti do svakoga bez iznimke. To najlakše može onaj s kojim se oni nezaobilazno susreu: najodgovorniji su roditelji, sveenici, uitelji i odgojitelji. Da bi do njih mogla doprijeti, Crkva mora pružiti posebna mjesta susreta kroz raznovrsne prikladne programe, ali važna su i druga mjesta: škole, sveuilišta, socijalne i volonterske ustanove. Govor mladima treba prilagoditi njihovu govoru, svijetu i interesima.
  • Vrhunac svega trebaju biti kontemplacija, šutnja i molitva. Mariju iz Nazareta dokument stavlja na kraju kao uzor u kojem mogu otkriti kako se to biva u šutnji i osluškivanju, vjeri, razlučivanju i u predanosti služenju.

U svijetu živi oko 1,8 milijardi ljudi u dobi između 16 i 29 godina, što odgovara gotovo četvrtini čovječanstva. Oni su glavni tragači smisla i motivirani su za bilo kakvo djelovanje koje je u skladu s njihovom težnjom da daju vrijednost vlastitom životu. Uloga obitelji i dalje je istaknuta referentna točka u procesu cjelovitog razvoja ljudske osobe. Nepoznato je što e proizii iz nadolazee sinode. Jedno je, međutim, sigurno: ako biskupi nešto žele, onda je to: dati papi Franji alate za pisanje postsinodalnog dokumenta koji vrjednuje sve izazove i prilike s kojima se danas mladi suoavaju, kako bi ih pozvao da odgovore na »univerzalni poziv na svetost«.

(Gornji tekst izvadak je iz članka “Sinoda pastoralne skrbi Crkve za mlade“, autora p. Ivana Mandurića, objavljenog u znanstvenom časopisu Obnovljeni život. Tekst prenosimo uz dopuštenje glavnog urednika časopisa. Cijeli članak dostupan je ovdje.

 Kontakt:

  Hrvatska pokrajina Družbe Isusove

 Adresa:

  Junija Palmotića 31,

  HR-10 000 Zagreb

Copyright © 2019. Hrvatska pokrajina Družbe Isusove | Sva prava pridržana.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Sedmi svezak sabranih djela bl. Ivana Merza

Sedmi svezak sabranih djela bl. Ivana Merza

Obljetnica rođenja blaženog Ivana Merza proslavljena je 16. prosinca 2022. u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Bio je to njegov 126. rođendan. Bio je to povod predstavljanju sedmog sveska njegovih Sabranih djela koji je nedavno izišao iz tiska. Knjigu su predstavili...

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj“

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj“

Tiskan zbornik „Hrvatski isusovci za obitelj. Uz 50. obljetnicu Obiteljske ljetne škole (1971.-2021.)“ Hrvatski isusovci bili su pioniri u mnogim apostolatima u hrvatskom narodu. U takve zasigurno valja ubrojiti i apostolat obitelji. On obuhvaća Tečaj priprave za...

Novi broj „Ignacijeva puta“

Novi broj „Ignacijeva puta“

Izišao je novi broj godišnjaka „Ignacijev put,“ lista za prijatelje Družbe Isusove. Osim vijesti iz života Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, ovaj broj donosi članke „Biblijski korijeni Duhovnih vježbi“ o. Nike Bilića, intervju s o. Stankom Pericom „Od pravnika do...

Share This