Svečani zavjeti p. Željka Paše u Libanonu

Objavljeno: 30. lipnja 2018.

Hrvatski isusovac pater Željko Paša, rodom iz Molva, na svetkovinu rođenja Sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju 24. lipnja 2018, položio je svečane zavjete u marijanskom svetištu Bikfayi, nedaleko Bejruta u Libanonu.

Već četrnaest godina p. Paša djeluje u Libanonu i Egiptu, a ovim činom je i formalno pripojen Bliskoistočnoj provinciji Družbe Isusove. Jedan je to doprinos maloj, ali vjernoj i zauzetoj kršćanskoj zajednici u krajevima odakle je kršćanska vjera potekla, a gdje sada proživljava teške trenutke progona.

Zajedno s p. Pašom, svečano su Družbi Isusovoj pritjelovljeni oci Alexis Doucet iz Francuske (na službi u Ankari, u Turskoj), Ghassan Sahoui iz Sirije, i Ronney el Gemayel, domaći sin iz Bikfaye. Euharistijsko slavlje na maronitskom obredu predvodio je p. Dany Younès, provincijal Bliskoistočne provincije Družbe Isusove, u nazočnosti trojice biskupa: mons. George Bacouni, nadbiskup i metropolita Melkitske grko-katoličke nadbiskupije Akka u Izraelu; mons. Antoine Audo, S.I., nadbiskup Kaldejske katoličke nadbiskupije Aleppo u Siriji, te mons. César Essayan, O.F.M.Conv., apostolski vikar za latinski obred u Libanonu. Slavlju su nazočila brojna isusovačka subraća s Bliskog Istoka, Europe i SAD-a. U ime Hrvatske Pokrajine Družbe Isusove bio je nazočan p. Dalibor Renić, provincijal, a u ime Papinskog orijentalnog instituta u Rimu p. David Nazar, rektor.

P. Željko Paša je profesor teologije na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu te suradnik Istraživačko-dokumentacijskog centra za arapsko kršćanstvo (CEDRAC) na Sveučilištu svetog Josipa u Bejrutu. Stručnjak je u području proučavanja kršćanskih manuskripata na arapskom i sirijskom jeziku. Rođen je 1971. u Molvama. Studirao je medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U Družbu Isusovu stupio je 1992. godine. Filozofiju i teologiju diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Zaređen je za svećenika 2002. u Zagrebu. U ljeto 2006. završava studij arapskog jezika i književnosti, te islamskih znanosti u Kairu. Doktorat iz patrističke teologije postiže na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu, radom o teološkoj misli Abdišu-bar-Briha, crkvenog oca iz siro-orijentalne tradicije.

Slijedeći dan po zavjetima, rektor Orijentala p. Nazar i provincijal HPDI-a p. Renić u pratnji pp. Sahouia i Paše, imali su prijem na Antiohijskoj grčko-pravoslavnoj patrijaršiji i Sveučilištu Balamand. U ime sveučilišta dočekali su ih o. Porphyrios Georgi, rektor bogoslovije i dekan teološkog fakulteta „Sv. Ivan Damašćanski“, te o. Bassam Nassif i o. Hareth Ibrahim. Tema susreta je bila formaliziranje već postojeće akademske suradnje izmbeđu Papinskog Orijentalnog instituta u Rimu sa Sveučilištem Balamand.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Nakon dvije godine novačke formacije, dana 26. kolovoza 2023. u crkvi Presvetog Srca Isusovog na Manušu u Splitu, dvojica novaka Družbe Isusove Ante Arambašić i Jakov Petrak položili su svoje prve i vječne zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Svečano misno...

Redovničko oblačenje novih isusovačkih novaka

Redovničko oblačenje novih isusovačkih novaka

U petak, 23. rujna 2022., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, četvorica mladića su završili period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu, u kojeg su stupili na Malu Gospu. To su Zagrepčani Marko Balaško, Robert Matečić i Vilim Mufić te Bruno...

Redovničko oblačenje novaka Družbe Isusove 2021.

Redovničko oblačenje novaka Družbe Isusove 2021.

U četvrtak, 23. rujna 2021., obredom „oblačenja“ isusovačkih talara, Ante Arambašić, Jakov Petrak i Luka Prević završili su period kandidature i započeli novicijat Družbe Isusove u Splitu. Sam obred sastojao se od izjave kandidata da žele stupiti u Družbu Isusovu,...

Share This