Svečani zavjeti p. Željka Paše u Libanonu

Objavljeno: 30. lipnja 2018.

Hrvatski isusovac pater Željko Paša, rodom iz Molva, na svetkovinu rođenja Sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju 24. lipnja 2018, položio je svečane zavjete u marijanskom svetištu Bikfayi, nedaleko Bejruta u Libanonu.

Već četrnaest godina p. Paša djeluje u Libanonu i Egiptu, a ovim činom je i formalno pripojen Bliskoistočnoj provinciji Družbe Isusove. Jedan je to doprinos maloj, ali vjernoj i zauzetoj kršćanskoj zajednici u krajevima odakle je kršćanska vjera potekla, a gdje sada proživljava teške trenutke progona.

Zajedno s p. Pašom, svečano su Družbi Isusovoj pritjelovljeni oci Alexis Doucet iz Francuske (na službi u Ankari, u Turskoj), Ghassan Sahoui iz Sirije, i Ronney el Gemayel, domaći sin iz Bikfaye. Euharistijsko slavlje na maronitskom obredu predvodio je p. Dany Younès, provincijal Bliskoistočne provincije Družbe Isusove, u nazočnosti trojice biskupa: mons. George Bacouni, nadbiskup i metropolita Melkitske grko-katoličke nadbiskupije Akka u Izraelu; mons. Antoine Audo, S.I., nadbiskup Kaldejske katoličke nadbiskupije Aleppo u Siriji, te mons. César Essayan, O.F.M.Conv., apostolski vikar za latinski obred u Libanonu. Slavlju su nazočila brojna isusovačka subraća s Bliskog Istoka, Europe i SAD-a. U ime Hrvatske Pokrajine Družbe Isusove bio je nazočan p. Dalibor Renić, provincijal, a u ime Papinskog orijentalnog instituta u Rimu p. David Nazar, rektor.

P. Željko Paša je profesor teologije na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu te suradnik Istraživačko-dokumentacijskog centra za arapsko kršćanstvo (CEDRAC) na Sveučilištu svetog Josipa u Bejrutu. Stručnjak je u području proučavanja kršćanskih manuskripata na arapskom i sirijskom jeziku. Rođen je 1971. u Molvama. Studirao je medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U Družbu Isusovu stupio je 1992. godine. Filozofiju i teologiju diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Zaređen je za svećenika 2002. u Zagrebu. U ljeto 2006. završava studij arapskog jezika i književnosti, te islamskih znanosti u Kairu. Doktorat iz patrističke teologije postiže na Papinskom orijentalnom institutu u Rimu, radom o teološkoj misli Abdišu-bar-Briha, crkvenog oca iz siro-orijentalne tradicije.

Slijedeći dan po zavjetima, rektor Orijentala p. Nazar i provincijal HPDI-a p. Renić u pratnji pp. Sahouia i Paše, imali su prijem na Antiohijskoj grčko-pravoslavnoj patrijaršiji i Sveučilištu Balamand. U ime sveučilišta dočekali su ih o. Porphyrios Georgi, rektor bogoslovije i dekan teološkog fakulteta „Sv. Ivan Damašćanski“, te o. Bassam Nassif i o. Hareth Ibrahim. Tema susreta je bila formaliziranje već postojeće akademske suradnje izmbeđu Papinskog Orijentalnog instituta u Rimu sa Sveučilištem Balamand.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

p. Mate Žaja zaređen za đakona

p. Mate Žaja zaređen za đakona

U subotu 15. lipnja u Župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu, po rukama pomoćnog zagrebačkog biskupa, mons. Ivana Šaška, za đakona je zaređen pater Mate Žaja iz Družbe Isusove. Bio je to radostan događaj za samoga đakona, njegovu rodbinu i...

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

Još jedan hrvatski isusovac zaređen u Varšavi

U subotu 9. ožujka u Svetištu sv. Andrije Bobole u Varšavi četvorica isusovaca zaređena su za đakone. Udijelio im je biskup Rafał Markowski, pomoćni biskup Varšavske nadbiskupije. Novi đakoni su: Sebastian Lelek SJ i Wojciech Leśniak SJ iz Južnopoljske provincije, Jan...

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu 2023.

Nakon dvije godine novačke formacije, dana 26. kolovoza 2023. u crkvi Presvetog Srca Isusovog na Manušu u Splitu, dvojica novaka Družbe Isusove Ante Arambašić i Jakov Petrak položili su svoje prve i vječne zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Svečano misno...

Share This