Spominjemo se p. Pedra Arrupea

Objavljeno: 5. veljače 2020.

5. veljače prije 29 godina u Rimu umro je 28. Vrhovni general Družbe Isusove, Božji sluga Pedro Arrupe SJ (1907-1991). Trenutno je u procesu beatifikacije.

“Danas se svijet mijenja tako brzo da se teško držati ustaljenih programa. Morate riskirati, prepoznati, eksperimentirati, biti fleksibilni i ne bojati se pogriješiti “, rekao je p. Pedro Arrupe u kolovozu 1981. godine.

Prošlo je gotovo 39 godina od kada je to izjavio i ova je poruka i danas valjana. Kao isusovci, pokušavamo biti predani tako što brzo odgovaramo na izazove. Ne bez planiranja i ne bez molitve. Želimo nastaviti ići tamo gdje drugi ne idu i to bez čekanja da nas Crkva zamoli. Naučimo čitati znakove vremena i prepoznavati važne trenutke. Možemo razmatrati ljepotu ove isusovačke spremnosti i fleksibilnosti, a napose otvorenosti, promatrajući život patra Pedra Arrupea.

Neka on bude zagovornik svih isusovaca u vjernosti misija koje su im je povjerene i da tako nastave biti otvoreni i raspoloživi prema novim.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Litanije sv. Ignacija Lojolskog

Litanije sv. Ignacija Lojolskog

Predlažemo vam za molitvu litanije svetog Ignacija Lojolskog. Napisala ih je jedna nadahnuta vjernička duša iskusna u duhovnim vježbama te vrsna poznavateljica ignacijevske duhovnosti i svečeva života. Učinila je to na poticaj jednog patra isusovca u Palmi u Zagrebu....

Papa Franjo o pozivu na svetost

Papa Franjo o pozivu na svetost

O svetkovini Svih svetih, riječi Pape Franje mogu nas ohrabriti u nastojanju da tražimo naš put svetosti. „...Želio bih dozvati u svijest ponajprije poziv na svetost koji Gospodin upućuje svakomu od nas, poziv koji upućuje također tebi: 'Budite sveti jer ja sam svet'...

Ignacijevo obraćenje

Ignacijevo obraćenje

Otvaranjem Ignacijeve godine slavimo jedan vrlo čudan događaj: ranjavanje Ignacija Lojolskog, osnivača isusovaca, u bici u Pamploni 1521. godine. Taj mu je događaj promijenio tijek života; doveo je do osnivanja Družbe Isusove, što je zauzvrat izazvalo dramatične...

Share This