Ignacijevo obraćenje

Objavljeno: 23. svibnja 2021.

Otvaranjem Ignacijeve godine slavimo jedan vrlo čudan događaj: ranjavanje Ignacija Lojolskog, osnivača isusovaca, u bici u Pamploni 1521. godine. Taj mu je događaj promijenio tijek života; doveo je do osnivanja Družbe Isusove, što je zauzvrat izazvalo dramatične promjene u Crkvi i povijesti katoličanstva.

20. svibnja 1521. baskijski vojnik Ignacije Loyola zapovijeda obranom grada Pamplone (Španjolska) od francuskih trupa. Pogodi ga topovska kugla. Noge su mu slomljene. Jedva preživljava i mjesecima se mora oporavljati. Njegovi prethodni snovi o svjetovnom uspjehu i slavi također su srušeni. Hodat će hramajući do kraja života.

Tijekom oporavka Ignacije ne zna što će sa sobom. Daju mu knjigu o Kristovom životu i zbirku života svetaca na čitanje jer u kući nema zabavnih viteških romana kakve je volio. U početku čita nevoljko, ali onda u tim knjigama pronađe nadahnuće i želi oponašati svece. Radikalno mijenja svoj život, stavljajući Isusa Krista u središte. Odlazi na dugo hodočašće po Europi i Svetoj zemlji. Ostalo je upisano u povijest.

Isusovački general p. Arturo Sosa kaže:

Dobro je podsjetiti se da rana koju je Ignacije zadobio u Pamploni nije bila sretan kraj, ali je bila sretan početak. Obraćenje se ponekad sastoji od sjajnih trenutaka promjene, ali to je i neprestani proces. Krista trebamo staviti u središte svaki put, opet i opet. Ovaj proces je hodočašće krivudavim cestama, gore-dolje, ponekad se moramo vratiti unatrag, ponekad se osjećamo izgubljeno. Ali na putu susrećemo ljude koji nas usmjeravaju i pružaju ruke.

Želimo krenuti putem, dopuštajući da nas nježno vodi Duh Sveti, usredotočujući svoj život sve više na Krista i dopuštajući si da vidimo sve novo u Kristu.

Papa Franjo rekao je sljedeće Družbi Isusovoj o svetom Ignaciju:

Cijeli se život obraćao, […] u središte stavljao Krista. Činio je to uz pomoć razlučivanja. Razlučivanje nije u tome da uvijek od prve pogodimo, nego nam je radije pomoć u navigaciji, kao kompas koji nas usmjerava putem koji ima mnogo zavoja i zaokreta, i to tako da se uvijek prepustimo vodstvu Duha Svetoga koji vodi nas na susret s Gospodinom.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Litanije sv. Ignacija Lojolskog

Litanije sv. Ignacija Lojolskog

Predlažemo vam za molitvu litanije svetog Ignacija Lojolskog. Napisala ih je jedna nadahnuta vjernička duša iskusna u duhovnim vježbama te vrsna poznavateljica ignacijevske duhovnosti i svečeva života. Učinila je to na poticaj jednog patra isusovca u Palmi u Zagrebu....

Papa Franjo o pozivu na svetost

Papa Franjo o pozivu na svetost

O svetkovini Svih svetih, riječi Pape Franje mogu nas ohrabriti u nastojanju da tražimo naš put svetosti. „...Želio bih dozvati u svijest ponajprije poziv na svetost koji Gospodin upućuje svakomu od nas, poziv koji upućuje također tebi: 'Budite sveti jer ja sam svet'...

Share This