HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Ignacijevo obraćenje

}

23. svibnja 2021.

Otvaranjem Ignacijeve godine slavimo jedan vrlo čudan događaj: ranjavanje Ignacija Lojolskog, osnivača isusovaca, u bici u Pamploni 1521. godine. Taj mu je događaj promijenio tijek života; doveo je do osnivanja Družbe Isusove, što je zauzvrat izazvalo dramatične promjene u Crkvi i povijesti katoličanstva.

20. svibnja 1521. baskijski vojnik Ignacije Loyola zapovijeda obranom grada Pamplone (Španjolska) od francuskih trupa. Pogodi ga topovska kugla. Noge su mu slomljene. Jedva preživljava i mjesecima se mora oporavljati. Njegovi prethodni snovi o svjetovnom uspjehu i slavi također su srušeni. Hodat će hramajući do kraja života.

Tijekom oporavka Ignacije ne zna što će sa sobom. Daju mu knjigu o Kristovom životu i zbirku života svetaca na čitanje jer u kući nema zabavnih viteških romana kakve je volio. U početku čita nevoljko, ali onda u tim knjigama pronađe nadahnuće i želi oponašati svece. Radikalno mijenja svoj život, stavljajući Isusa Krista u središte. Odlazi na dugo hodočašće po Europi i Svetoj zemlji. Ostalo je upisano u povijest.

Isusovački general p. Arturo Sosa kaže:

Dobro je podsjetiti se da rana koju je Ignacije zadobio u Pamploni nije bila sretan kraj, ali je bila sretan početak. Obraćenje se ponekad sastoji od sjajnih trenutaka promjene, ali to je i neprestani proces. Krista trebamo staviti u središte svaki put, opet i opet. Ovaj proces je hodočašće krivudavim cestama, gore-dolje, ponekad se moramo vratiti unatrag, ponekad se osjećamo izgubljeno. Ali na putu susrećemo ljude koji nas usmjeravaju i pružaju ruke.

Želimo krenuti putem, dopuštajući da nas nježno vodi Duh Sveti, usredotočujući svoj život sve više na Krista i dopuštajući si da vidimo sve novo u Kristu.

Papa Franjo rekao je sljedeće Družbi Isusovoj o svetom Ignaciju:

Cijeli se život obraćao, […] u središte stavljao Krista. Činio je to uz pomoć razlučivanja. Razlučivanje nije u tome da uvijek od prve pogodimo, nego nam je radije pomoć u navigaciji, kao kompas koji nas usmjerava putem koji ima mnogo zavoja i zaokreta, i to tako da se uvijek prepustimo vodstvu Duha Svetoga koji vodi nas na susret s Gospodinom.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Na putu s Ignacijem: 1. epizoda

Na putu s Ignacijem: 1. epizoda

Povodom jubilarne godine u kojoj slavimo 500. obljetnicu obraćenja sv. Ignacija Lojolskoga, p. Arturo Sosa SJ, generalni poglavar Družbe Isusove objavio je video u nizu "Na putu s Ignacijem", u kojem potiče razmišljanje o društvu, Crkvi i svijetu. Danas, u našoj...

Potpuni oprost u godini sv. Ignacija

Potpuni oprost u godini sv. Ignacija

Povodom jubilarne Ignacijeve godine, Apostolska pokorničarna Svete Stolice objavila je dekret kojim se dodjeljuje potpuni oprost vjernicima koji pohode jubilarne isusovačke crkve od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine. Ignacijevom godinom obilježavaju se 500....

Share This