Umro je p. Božidar Ipša, isusovac

Objavljeno: 7. studenoga 2022.

Isusovac p. Božidar Ipša preminuo je blago u Gospodinu u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, 6. studenoga 2022., u 92. godini života, 69. godini redovništva i 61. godini svećeništva.

Sprovod je u srijedu, 9. studenoga 2022., u 13:20 sati, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Sveta misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda, u 14:45 sati, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu.

P. Božidar Ipša rođen je 23. studenoga 1930. u Donjem Makoišću, župa Mađarevo, u pobožnoj obitelji s devetero djece. Osnovnu školu završio je u Mađarevu. Najprije je pohađao Interdijecezansko malo sjemenište na Šalati koje su vodili isusovci. Oni su mu pomogli u razboritom i produljenom razlučivanju o ulasku u Družbu Isusovu. To se razlučivanje završilo ulaskom u novicijat nakon druge godine studija bogoslovije i vojne službe. Slijedile su godine studija filozofije i teologije, okrunjene svećeničkim ređenjem, koje mu je uoči blagdana sv. Ignacija 1962. podijelio nadbiskup Franjo Šeper u bazilici Srca Isusova u Zagrebu. S trećom probacijom u Opatiji i svečanim zavjetima koje je položio na Svijećnicu 1967., zaključena je njegova isusovačka formacija.

Nakon ređenja, najprije je bio imenovan duhovnikom bogoslova na Fratrovcu. U isto vrijeme držao je pouke u novicijatima redovnica, vodio brojne tečajeve duhovnih vježbi i pomagao u župi Krista Kralja. Godine 1966. određen je za učitelja novaka časne braće na Fratrovcu i u toj službi ostao dvije godine. Zatim je sljedeće dvije godine djelovao kao kateheta učenika srednje škole i studenata u Sarajevu. 1970. bio je kapelan na župama Prečko i Špansko, pa sedam godina kapelan na župi Jordanovac u Zagrebu.

Godine 1977. premješten je u isusovačku zajednicu u Osijeku i ondje ostao 16 godina. Glavni apostolat bile su mu pučke misije s cijenjenim misionarom p. Zvonkom Majićem. Osim misija, ispovijedao je, propovijedao te obilazio bolesnike i pomagao na okolnim župama. Vodio je Marijinu legiju, a više godina duhovno je pratio svjetovni institut „Obitelj malih Marija“.

Od 1994. je djelovao u Rezidenciji Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu, gdje se neumorno žrtvovao u dijeljenju sakramenata pomirenja i u duhovnoj brizi za bolesnike u nedalekoj bolnici, i u suradnji s laicima „Marijine legije“. Subraća i vjernici izrazito su cijenili njegovu postojanost u pastoralnom radu kao i vjeran redovnički duh. Bio je jednostavan, ali uporan, pa su se nerijetko ljudi kod njega ispovijedali i primili sakramente nakon više godina izbivanja iz crkvenog života. Mnogi su svjedočili o obraćenju, izboru duhovnog zvanja ili drugom rastu u kršćanskom životu nakon razgovora ili ispovijedi kod p. Ipše.

Na rodnoj župi Mađarevo je 5. kolovoza 2012. svečano proslavio zlatnu misu. Od 2016. je zbog bolesti premješten u isusovačku zajednicu na Fratrovac, gdje je strpljivo podnosio križ bolesti i slabosti sve do svoga prelaska u vječnost.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Novi provincijal hrvatskih isusovaca

Novi provincijal hrvatskih isusovaca

Generalni poglavar Družbe Isusove p. Arturo Sosa imenovao je p. Sebastiana Šujevića sljedećim provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. P. Sebastian ima 44 godine i dolazi iz Rijeke. Odrastao je u župi Zamet koju vode isusovci, a završio je Salezijansku...

Share This