U Sarajevu otvoren Centar za migrante maloljetnike koji sami dolaze u BiH

Objavljeno: 7. listopada 2023.

Isusovačka služba za izbjeglice otvorila je u Sarajevu Prihvatni centar za maloljetnike, tražitelje azila i ranjivu djecu bez pratnje te razdvojenu djecu kako bi pružila podršku najmlađima među migrantima koji prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu.

U svjetlu globalnog vala migracija koji ne zaobilazi naše krajeve, briga o ljudima u tranzitu postala je imperativ. Ovaj proces podrazumijeva formiranje prihvatnih centara, pružanje pomoći i brige te praćenje svih koraka migranata u Bosni i Hercegovini.

Posebno važnu kategoriju u ovom procesu čine djeca. BiH postaje privremeno dom za djecu različitih uzrasta koja su napustila svoje domove bez pratnje, postala ranjiva ili se razdvojila od svojih roditelja. Ova djeca zaslužuju posebnu pažnju i brigu.

Upravo zato je Isusovačka služba za izbjeglice otvorila Prihvatni centar u Sarajevu, namijenjen maloljetnicima tražiteljima azila i ranjivoj djeci bez pratnje, uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, Caritasa Švicarske, Swiss Solidarity i Caritasa BiH putem projekta “Podrška ranjivoj grupi djece i izbjeglicama na putu kroz Bosnu i Hercegovinu” te projekta BRAT “Balkanska ruta: Prihvat u tranzitu”.

Centar je usmjeren na pružanje sveobuhvatne podrške djeci, nudeći im širok spektar usluga. Djeca koja se nalaze u ovom centru moraju biti zaštićena i sigurna, daleko od izazova i opasnosti koje često prate njihov put. U centru imaju osigurane osnovne potrebe, uključujući tople obroke, smještaj, medicinsku skrb, čistu odjeću i obuću. Najvažnije od svega, imaju posvećene skrbnike koji brinu o njima 24 sata dnevno, pružajući im podršku i toplinu, kako bi se osjećali manje usamljenima, iako su daleko od svojih obitelji i domova.

Mediji koji pišu o ovom događaju:

Otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

Otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

 Otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

U Sarajevu otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

U Sarajevu otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

 Otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svetkovina Duhova

Svetkovina Duhova

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Ne hlepimo za taštom slavom! Ne...

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This