Tko je p. Arturo Sosa?

Objavljeno: 8. ožujka 2019.

Bliži se pohod p. Generala Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove i valjalo bi se pobliže upoznati sa njegovim likom. Ovdje ukratko donosimo osnovne informacije koje odgovaraju na pitanje: „Tko je p. Arturo Sosa?“.

Arturo Sosa trideset i prvi je general Družbe Isusove. Njegov prethodnik Alfonso Nicolas na trideset i šestoj Generalnoj kongregaciji navodeći zdravstvenerazloge zahvalio se na dotadašnjoj službi, a 14. listopada 2016. godine Kongregacija je imenovala a Sveti Otac potvrdio Artura Sosu za novoga generala koji je do tadaobavljao službu generalovog delegata za Družbine međunarodne kuće i djela u Rimu.

Njegovo puno ime je Arturo Marcelino Sosa Abascal, rođen je 12. listopada 1948. godine u Caracasu u Venezueli. Poput pape Franje, Sosa je prvi General koji dolazi iz Latinske Amerike. U Družbu je ušao 1966. godine, a jedanaest godina poslije zaređen je za svećenika (1977. godine). Postigao je licencijat iz filozofije, a potom i doktorat iz političkih znanosti 1990. U matičnoj provinciji obavljao je razne službe. Bio je profesor na katoličkome sveučilištu u Venezueli, na Sveučilištu Georgetown u SAD-u, te rektor Katoličkog sveučilišta Tachira. Uz to bio je i provincijal venezuelanske provincije osam godina, od 1996. do 2004. godine. Na trideset i petoj Generalnoj kongregaciji imenovan je za generalnog savjetnika tadašnjeg generala p. Nicolasa.

Napisao je više knjige u kojima se ističe socijalni karakter i briga za one koji su na rubu društva. Isticao se u apostolatu intelektualaca, vodeći brigu o izgradnji njihove duhovne dimenzije. Vedar i nasmijam, Sosa je prihvaćen kao marljivi isusovački vođa. Trideseti Ignacijev nasljednik osoba je čvrstog karaktera i duha razlučivanja. Upravo je to važan uvjet pri izboru vrhovnoga poglavara ove velike duhovne obitelji. Njegova služba nije vremenski ograničena, nego se poput papinske obnaša do smrti, osim u izvanrednom slučaju odreknuća od službe.

Molitva za pohod p. Generala Hrvatskoj 2019.

Vječni Gospodaru svih stvari, pozvao si svetog Ignacija i njegove drugove da propovijedajući u čistoći, siromaštvu i poslušnosti, traže tvoju veću slavu. Nadahni i danas mnoge mlade ljude tim pozivom, posebno za našu Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove. Neka im bude dana milost da spoznaju i uzljube tvoju svetu volju, i hrabrost da je potpuno ispune. Blagoslovi pohod patra generala Artura Sose našoj Provinciji, da nas osokoli i pouči u apostolskom služenju, a mjesnoj Crkvi i hrvatskom društvu bude svjedočanstvo živog Evanđelja i jedinstva s općom Katoličkom crkvom pod vodstvom pape Franje. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This