Provincijski simpozij hrvatskih isusovaca 2023.

Objavljeno: 31. svibnja 2023.

U Zagrebu je 29.-30. svibnja 2023. održan godišnji Provincijski simpozij hrvatskih isusovaca.

Prvoga dana je na zagrebačkom Fratrovcu održan sastanak poglavara zajednica Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Nazočni su bili svi pozvani – iz Zagreba (Palmotićeva, Jordanovac, Fratrovac), Dubrovnika, Sarajeva, Beograda, Opatije, Osijeka, Splita, te novi imenovani provincijal p. Sebastian Šujević. Glavna tema susreta bilo je održavanje sastanaka zajednice i kućnih konzulta, a u temu je nazočne uveo p. Marijan Steiner, superior u Beogradu. U popodnevnom dijelu susreta, poglavari su podijelili aktualnosti iz života svojih zajednica.

U večernjem dijelu programa prikazan je film „Sentir y gustar – Kušaj i guštaj“ o susretu Magis Europe 2022, koji se održavao u Hrvatskoj.

Na Dan državnosti održan je središnji susret Provincijskog simpozija, koji je okupio nešto više od 50 članova provincije. Nakon uvodne molitve, koju su pripremili novaci, glavno izlaganje održao je p. Sebastian Šujević na temu „Preduvjeti za dobro zajedničko duhovno razlučivanje“. Nakon predstavljanja procesa zajedničkog razlučivanja, p. Sebastian je osobito istaknuo važnost unutarnje slobode i ignacijevske neopredjeljenosti kao bitnih uvjeta razlučivanja uopće. Riječ je o slobodi od navezanosti koje mogu spriječiti nalaženje Božje volje. Nadalje, da bi razlučivanje bilo zajedničko, među sudionicima treba vladati jedinstvo srdaca, poznanstvo, međusobno povjerenje i aktivno sudjelovanje. Zajedničko razlučivanje se događa u seriji duhovnih razgovora, koji od sudionika traže aktivno slušanje drugih sudionika i razabiranje onoga što Gospodin govori. Na koncu, važan je skupni egzamen, duhovno ispitivanje i sinteza onoga što se događalo. Nakon izlaganja, sudionici su se povukli u osobnu molitvenu refleksiju na temelju materijala koje je p. Šujević zadao. Slijedilo je dijeljenje uvida u malim skupinama.

Euharistija je slavljena u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, a predslavio ju je i propovijedao aktualni provincijal p. Dalibor Renić. On se zadržao na tumačenju evanđelja od dana, a u kojem sveti Marko prenosi Kristov odgovor na pitanje sv. Petra o nagradi za nasljedovanje. Ljubav jest nagrada onome tko voli, makar se voli besplatno i bez razmišljanja o nagradi. Pod tim vidikom, duhovna utjeha koju Gospodin daje učeniku uzrok je sreće i zadovoljstva. Zavođenje zlog duha može se dogoditi u lažnim utjehama, a koje se javljaju pod krinkama unutarnjih i vanjskih pseudo-apostolskih ambicija.

U popodnevnom dijelu programa, sudionici su informirani o aktualnostima iz života provincije. Saslušali su izvješća o obnovi zgrada na Jordanovcu i u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, o djelatnosti Glasnika Srca Isusova i Marijina, o apostolatu na Sljemenu, i promociji zvanja. P. Šujević je ukratko izvijestio o Kongregaciji prokuratora, koja se održala u Loyoli tijekom svibnja. Provincijski simpozij je zaključen vođenim zajedničkim egzamenom.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This