Preminuo p. Franjo Pšeničnjak

Objavljeno: 15. prosinca 2018.

U Zagrebu je 15. prosinca 2018. blago u Gospodinu preminuo isusovac pater Franjo Pšeničnjak, poznati voditelj duhovnih vježbi, stručnjak za ignacijevsku duhovnost, profesor teologije i bivši provincijal.

Sprovod je u srijedu, 19. prosinca 2018. u 15:00 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica je u župnoj crkvi na Jordanovcu nakon sprovoda.

P. Franjo Pšeničnjak rođen je 19. listopada 1938., u mjestu Hrebine, župa Pušća, u Hrvatskom Zagorju. Godine 1949. upisao je gimnaziju u dječačkom sjemeništu u Zagrebu na Šalati. U novicijat Družbe Isusove u Zagrebu stupio je 30. srpnja 1955. Nakon dvogodišnjeg vojnog roka, započeo je studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove (FTI) u Zagrebu na Jordanovcu. Za prezbitera ga je zaredio pomoćni zagrebački biskup Josip Lach 29. lipnja 1967. u Zagrebačkoj katedrali. Doktorsku disertaciju o ekleziologiji Marka Antuna de Dominisa obranio je 9. veljače 1974. na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu.

Kratko je bio odgojitelj u sjemeništu u Dubrovniku, a nakon studija u Rimu predavao je dogmatsku teologiju najprije na Vrhbosanskoj bogosloviji u Sarajevu, pa na Teološkom studiju FTI i Odjelu za kršćanski nazor u Zagrebu. Obnašao je brojne odgovorne službe u svome Redu i mjesnoj Crkvi. Bio je rektor isusovačkog kolegija na Jordanovcu, predstojnik FTI-ja, dugogodišnji član Vijeća za kler Biskupske konferencije, ravnatelj Odjela za permanentno obrazovanje redovnica, urednik časopisa Obnovljeni život, rektor isusovačkog sjemeništa na Fratrovcu u Zagrebu, učitelj novaka u novicijatu u Splitu. Sa službe učitelja novaka imenovan je provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove (1993-1999), u vremenu rata i poratne obnove. Nakon toga je bio urednik Glasnika Srca Isusova i Marijina do 2009. godine. Nakon tri godine službe u Domu duhovnih vježbi u Opatiji, od 2012. bio je ispovjednik u isusovačkoj rezidenciji u Splitu. Tijekom ljeta 2018. preselio u isusovačku kuću za stare i nemoćne na zagrebačkom Fratrovcu.

P. Franjo Pšeničnjak je često davao duhovne vježbe redovnicama i svećenicima. Redovito je ispovijedao u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu i isusovačkoj crkvi Srca Isusova u Splitu. Prevodio je s talijanskog, francuskog, njemačkog, engleskog, španjolskog, latinskog. Za njegovoga upravljanja Provincijom izgrađena je crkva Bezgrješnog Srca Marijina te zgrade Fakulteta i Knjižnice na Jordanovcu. Potpisao je važan ugovor o suradnji između tadašnjeg Filozofskog fakulteta Družbe Isusove (danas Fakulteta filozofije i religijskih znanosti) i Sveučilišta u Zagrebu 1997. Osnovao je Isusovačku službu za izbjeglice 1993. i Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku 1998. godine. Uspješno je vršio različite službe, ali u sjećanju i molitvama ostaje nam ponajviše kao duhovni otac – čovjek obilježen dubokom i proživljenom spoznajom Boga, koji je do kraja zračio vedrinom i mirom.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Provincijski simpozij hrvatskih isusovaca 2023.

Provincijski simpozij hrvatskih isusovaca 2023.

U Zagrebu je 29.-30. svibnja 2023. održan godišnji Provincijski simpozij hrvatskih isusovaca. Prvoga dana je na zagrebačkom Fratrovcu održan sastanak poglavara zajednica Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Nazočni su bili svi pozvani – iz Zagreba (Palmotićeva,...

Preminuo biskup Valentin Pozaić, isusovac

Preminuo biskup Valentin Pozaić, isusovac

Mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u Svećeničkom domu sv. Josipa u 78. godini života, 61. godini redovništva u Družbi Isusovoj, 50. godini svećeništva i 19. godini...

Share This