HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Preminuo p. Franjo Pšeničnjak

Objavljeno: 15. prosinca 2018.

U Zagrebu je 15. prosinca 2018. blago u Gospodinu preminuo isusovac pater Franjo Pšeničnjak, poznati voditelj duhovnih vježbi, stručnjak za ignacijevsku duhovnost, profesor teologije i bivši provincijal.

Sprovod je u srijedu, 19. prosinca 2018. u 15:00 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica je u župnoj crkvi na Jordanovcu nakon sprovoda.

P. Franjo Pšeničnjak rođen je 19. listopada 1938., u mjestu Hrebine, župa Pušća, u Hrvatskom Zagorju. Godine 1949. upisao je gimnaziju u dječačkom sjemeništu u Zagrebu na Šalati. U novicijat Družbe Isusove u Zagrebu stupio je 30. srpnja 1955. Nakon dvogodišnjeg vojnog roka, započeo je studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove (FTI) u Zagrebu na Jordanovcu. Za prezbitera ga je zaredio pomoćni zagrebački biskup Josip Lach 29. lipnja 1967. u Zagrebačkoj katedrali. Doktorsku disertaciju o ekleziologiji Marka Antuna de Dominisa obranio je 9. veljače 1974. na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu.

Kratko je bio odgojitelj u sjemeništu u Dubrovniku, a nakon studija u Rimu predavao je dogmatsku teologiju najprije na Vrhbosanskoj bogosloviji u Sarajevu, pa na Teološkom studiju FTI i Odjelu za kršćanski nazor u Zagrebu. Obnašao je brojne odgovorne službe u svome Redu i mjesnoj Crkvi. Bio je rektor isusovačkog kolegija na Jordanovcu, predstojnik FTI-ja, dugogodišnji član Vijeća za kler Biskupske konferencije, ravnatelj Odjela za permanentno obrazovanje redovnica, urednik časopisa Obnovljeni život, rektor isusovačkog sjemeništa na Fratrovcu u Zagrebu, učitelj novaka u novicijatu u Splitu. Sa službe učitelja novaka imenovan je provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove (1993-1999), u vremenu rata i poratne obnove. Nakon toga je bio urednik Glasnika Srca Isusova i Marijina do 2009. godine. Nakon tri godine službe u Domu duhovnih vježbi u Opatiji, od 2012. bio je ispovjednik u isusovačkoj rezidenciji u Splitu. Tijekom ljeta 2018. preselio u isusovačku kuću za stare i nemoćne na zagrebačkom Fratrovcu.

P. Franjo Pšeničnjak je često davao duhovne vježbe redovnicama i svećenicima. Redovito je ispovijedao u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu i isusovačkoj crkvi Srca Isusova u Splitu. Prevodio je s talijanskog, francuskog, njemačkog, engleskog, španjolskog, latinskog. Za njegovoga upravljanja Provincijom izgrađena je crkva Bezgrješnog Srca Marijina te zgrade Fakulteta i Knjižnice na Jordanovcu. Potpisao je važan ugovor o suradnji između tadašnjeg Filozofskog fakulteta Družbe Isusove (danas Fakulteta filozofije i religijskih znanosti) i Sveučilišta u Zagrebu 1997. Osnovao je Isusovačku službu za izbjeglice 1993. i Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku 1998. godine. Uspješno je vršio različite službe, ali u sjećanju i molitvama ostaje nam ponajviše kao duhovni otac – čovjek obilježen dubokom i proživljenom spoznajom Boga, koji je do kraja zračio vedrinom i mirom.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Otkriće isusovačkog astronoma: novi planet u Sunčevom sustavu

Otkriće isusovačkog astronoma: novi planet u Sunčevom sustavu

Vatikanski astronomi objavili su prije nekoliko dana otkriće novog patuljastog planeta koji kruži oko Sunca u elipsi pokraj Neptunove orbite, prenosi katolička web stranica Aleteia. Do otkrića je došao isusovac p. Richard Boyle SJ iz Vatikanskog astronomskog...

Preminuo časni brat Stjepan Dilber, promicatelj misija

Preminuo časni brat Stjepan Dilber, promicatelj misija

Dana 4. prosinca 2021., blago je u Gospodinu preminuo isusovac časni brat Stjepan Dilber, poznati promicatelj misija i dugogodišnji voditelj Misijskog ureda Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Br. Stjepan Dilber rodio se 24. rujna 1939. god. u Rauševcu kod Brestovskog...

Share This