Preminuo o. Stanislav Kos

Objavljeno: 27. siječnja 2020.

U Zagrebu je 26. siječnja 2020. preminuo isusovac o. Stanislav Kos, u 93. godini života, 75. godini redovništva i 58. godini svećeništva.

Stanislav Kos rođen je 7. studenoga 1927. u Buševcu, župa Vukovina u Turopolju, od oca Josipa i majke Ane (rođ. Robić), u pobožnoj katoličkoj obitelji s dvanaestero djece. Nakon završena četiri razreda osnovne škole u rodnome mjestu, pošao je u sjemenište i nastavio srednju školu na zagrebačkoj Šalati, nakon čega 1944. stupa u novicijat Družbe Isusove na Fratrovcu. Isusovce je upoznao preko „Glasnika Srca Isusova i Marijina“, čiji je pretplatnik bio njegov djed Nikola, a dječak Stanko ga je rado listao i čitao, diveći se primjerima svetaca i velikana iz isusovačkog reda.

Dovršivši drugu godinu studija filozofije, pozvan je 1954. na služenje vojnog roka u Donjem Milanovcu, a zatim u Požarevcu u Srbiji. Ondje je 10. prosinca 1955. uhićen, a nakon istrage i procesa, 20. veljače 1956. osuđen pred Vojnim sudom u Kragujevcu na šest godina strogoga zatvora, zbog navodne „neprijateljske djelatnosti protiv naroda i države“. Krivnja se sastojala u tome što je pred nekoliko svjedoka izrekao da je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac nevin i nepravedno osuđen, što je protestirao pred oficirom koji je psovao Boga i što je rekao da će se političke prilike u Jugoslaviji kad-tad promijeniti, aludirajući na pad socijalizma. Između ostaloga, stoji u zapisniku, „rekao je da je za Boga spreman i život žrtvovati, a na pitanje, bi li i za socijalizam bio spreman žrtvovati život, odgovorio je, da ne bi.“ Nudili su progonitelji, tada još skolastiku (bogoslovu) Stanku, razne vrste pomilovanja i napredovanja ako se odrekne svećeničkog zvanja, ali on za takvo što nije htio ni čuti. Zatvor je služio najprije u Zabeli kod Požarevca, a zatim u Staroj Gradiškoj, gdje je susreo mnogo zatvorenih svećenika, napose subraću isusovce o. Nikolu Maslaća i o. Zvonka Gutala. Mjesece je provodio u strogoj izolaciji samice jer je i u zatvoru beskompromisno branio svoje vjerničke stavove i svećeničke ideale. Kaznu strogog zatvora izdržao je do posljednjeg dana te izišao u nedjelju 10. prosinca 1961. godine.

Nakon zatvora je o. Kos nastavio studij teologije na Jordanovcu u Zagrebu i 1962. zaređen za svećenika. Specijalizaciju iz kanonskog prava zaključio je doktoratom na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1971. Otada je, sve do umirovljenja 2002., predavao kanonsko pravo i srodne predmete na Filozofsko-teološkom institut Družbe Isusove u Zagrebu. Sudjelovao je u prevođenju Zakonika kanona istočnih Crkava, zbog čega je od Križevačke eparhije primio počasni naslov protojereja. Objavljene su mu knjige „Ženidba u spisima kršćanskih pisaca prvih četiriju stoljeća: pravno-moralna prosudba“ (2004.) i „Naš najbolji prijatelj“ (2011.).

Osim Kolegija na Jordanovca, najdulje je živio u isusovačkoj zajednici pri bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Odande je desetljećima svakodnevno slavio misu kod Marijinih sestara na Srebrnjaku, ispovijedao, pisao, pomagao na različitim župama. Godine 2015. preselio se u isusovačku zajednicu za starije i nemoćne na zagrebačkom Fratrovcu, ali je i ondje ostao aktivan pisac i pomoćnik u poslovima sve do posljednjih mjeseci života.

Zahtjevan, ali pravedan – pamte ga njegovi studenti, koje je predavanjem prava u prvom redu želio spremiti za svećenički rad u realnim životnim situacijama. Integritet i dosljednost su bile vrline koje je uzorno njegovao u svome svećeničkom radu i redovničkoj askezi. »Najvažnije je u svakome zvanju, i posebice iz moje životne situacije i motrišta u svećeničkom i redovničkome, ostati vjeran i dosljedan. Dakle, nema tih primamljivih ovozemaljskih ponuda ili nepovoljnih okolnosti, koje mogu opravdati izdaju poslanja, kojega nam je sam Bog u svojem promislu namijenio«, svjedočio je o. Kos. O zatvorskim godinama i svojim progoniteljima govorio je bez imalo gorčine i zlopamćenja, opraštajući kršćanski, bez pompe i patetike, ali s mnogo žive vjere i duboke molitve. O. Stanko Kos je bio mudri kršćanin i redovnik koji je dosljedno sve što je imao založio za onaj dragocjeni biser Kraljevstva Božjega.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This