Preminuo o. Janko Rogina

Objavljeno: 4. svibnja 2020.

U isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, dana 3. svibnja 2020. preminuo je blago u Gospodinu o. Janko Rogina, u 76. godini života, 58. godini redovništva u Družbi Isusovoj, i 46. godini svećeništva.

O. Janko Rogina je rođen 7. studenoga 1944. u Zlataru u Hrvatskom zagorju, od roditelja Petra i Katice (r. Goleš), koji su osim njega imali još šestero djece. Odrastao je u vjerničkoj obitelji, iz čije je rodbine u novijem vremenu poteklo čak sedam svećenika. Nakon završene gimnazije u sjemeništu na Šalati u Zagrebu, stupio je novicijat Družbe Isusove na Fratrovcu uoči Velike Gospe 1962. godine. U jesen 1965. pozvan je na služenje vojnog roka u Pirotu i Nišu (Srbija). U Pirotu je zbog izjave, da je nadbiskup Alojzije Stepinac nevino osuđen, bio kažnjen na 7 dana zatvora. Filozofsko-teološki studij završio je na Jordanovcu u Zagrebu, a za svećenika je zaređen na Petrovo 1974. u Zagrebačkoj katedrali. Iste godine u Rimu je na Gregorijani započeo studij duhovnosti te 1976. stekao akademski naslov magistra teologije.

Od 1977. je poslan da bude upravitelj Otoka Gospe od Milosti i župnik Bogišića i Krašića u Boki kotorskoj. Ondje je na Uskrs, 15. travnja 1979., u 7:20 sati, dok se spremao na jutarnju misu, doživio razoran potres. Teško je stradala većina crkvenih objekata u Boki kotorskoj, pa tako i njegove župe i svetište na Otoku. O. Janko se neumorno dao u temeljitu obnovu. Tražio je pomoć, pisao mnoštvo molbi, svladavao birokratske zapreke i sam se prihvaćao posla. Župljani su silno cijenili njegovu marljivost i jednostavnost. Do 1989. proveo je obnovu crkve i samostana na Otoku, izgradnju montažne crkve u Bogišićima, isusovačke kuće u Kaluđerovini, nove župne kuće u Krašićima, sanaciju crkvi i kapela, te spasio i dao restaurirati umjetnine.

Godine 1989. imenovan je ministrom i ekonomom isusovačke zajednice u Opatiji. Preuzeo je također službe župnog vikara i katehete u srednjoj školi. 2003. godine je imenovan ministrom i ekonomom u Rezidenciji Srca Isusova u Zagrebu, da bi se 2006. vratio kao župnik u voljenu Boku kotorsku. Ponovno se angažirao na obnovi Otoka Gospe od Milosti. Nakon toga je, 2008. godine, zbog bolesti premješten u Rezidenciju sv. Stanislava na Fratrovcu u Zagrebu, gdje je ostao do smrti, predslaveći misu za bolesnike dok je mogao, a zatim moleći za Crkvu i Družbu.

Sprovod o. Janka Rogine bit će na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj u utorak 5. svibnja 2020. u uskom krugu subraće i obitelji, kako to propisuju protuepidemijske mjere. Misa zadušnica slavit će se neposredno nakon sprovoda u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110, Zagreb.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This