Preminuo o. Adolfo Nicolás, bivši generalni poglavar Družbe Isusove

Objavljeno: 20. svibnja 2020.

Isusovačka Generalna kurija u Rimu objavila je da je danas, 20. svibnja 2020., u Tokiju, u Japanu, preminuo bivši vrhovni poglavar Družbe Isusove o. Adolfo Nicolás.

Adolfo Nicolás Pachón rođen je 29. travnja 1936. u Villamuriel de Cerrato, Palencia, Španjolska, a u isusovački novicijat u Aranjuezu stupio je 1953. 1960. godine poslan je kao misionar u Japan, gdje je studirao teologiju na Sveučilištu Sophia u Tokiju. Za svećenika je zaređen 17. ožujka 1967. godine. Doktorat iz dogmatske teologije postigao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Vratio se u Tokio, gdje je poučavao teologiju na Sveučilištu Sophia, bio rektor kolegija, te 1993. postao provincijal Japanske isusovačke provincije. Nakon mandata je ostao u Japanu, radeći pastoralno među siromašnim imigrantima. U međuvremenu je u dva navrata obavljao službe na Filipinima, kao ravnatelj Pastoralnog instituta Istočne Azije u Manili i kasnije kao predsjednik Isusovačke konferencije provincijala za Istočnu Aziju i Oceaniju.

Na 35. generalnoj kongregaciji u Rimu, 19. siječnja 2008. godine o. Nicolás je izabran za generalnog poglavara Družbe Isusove. Naslijedio je o. Petera Hansa Kolvenbacha, koji se nakon 25 godina upravljanja Družbom povukao zbog visoke dobi i zdravstvenog stanja. Izbor je istoga dana je potvrdio papa Benedikt XVI. Nedugo nakon izbora, o. Nicolás je započeo restrukturiranje generalne uprave u Rimu, a potaknuo je proces restrukturiranja isusovačkih provincija u raznim dijelovima svijeta. Nastojao je osobito da isusovački odgoj bude priprema za apostolat u svijetu koji se ubrzano mijenja. Imao je radost doživjeti izbor prvog isusovca za Rimskog biskupe te je s papom Franjom održavao srdačne odnose.

Pope Francis greets Father Adolfo Nicolas, superior general of the Society of Jesus, as he arrives to celebrate Mass at the Church of the Gesu in Rome Jan. 3. The pope celebrated Mass with 300 of his Jesuit confreres in thanksgiving for the recent canonization of Jesuit St. Peter Faber. (CNS photo/Paul Haring) (Jan. 3, 2014) See POPE-JESUITS Jan. 3, 2014.

Zagreb i Hrvatsku posjetio je u rujnu 2009. godine, prigodom 100. obljetnice Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Dana 2. listopada 2016., tijekom 36. generalne kongregacije, koju je sam sazvao, najavio je da će se povlači iz službe generala, nakon što je navršio 80 godina života. Zatim se vratio najprije u Manilu, na Pastoralni institut Istočne Azije, a kad su mu snage popustile pridružio se isusovačkoj zajednici u Tokiju, gdje je preminuo. Pogreb o. Adolfa Nicolása održat će se u Tokiju u subotu, 23. svibnja 2020. u 17 sati, u crkvi svetog Ignacija.

O. Nicolás je, osim materinjeg španjolskog, tečno govorio katalonski, latinski, engleski, talijanski, francuski i japanski jezik. Budući da je bio čovjek više kultura, dobro je razumio raznolike potrebe čovječanstva pa tako i zahtjevnost isusovačkog poslanja u njima. Raznolikost je doživljavao kao dar Crkvi, inkulturaciju kao središnji zahtjev samog evanđelja, ali sve u jedinstvu s Petrovim nasljednikom. Na poruku pape Benedikta XVI., 36. generalna kongregacija je pod vodstvom o. Adolfa odgovorila: „Družba Isusova rođena je u Crkvi, mi živimo u Crkvi, Crkva nas je odobrila i služimo Crkvi. To je naše zvanje … [Jedinstvo s papom] simbol je naše povezanosti s Kristom. To je ujedno i jamstvo da naša misija neće biti ‘mala misija’, projekt samih isusovaca, već da je naša misija – misija Crkve.“

Ovom prigodom poruku sućuti uputio je sadašnji vrhovni poglavar Družbe o. Arturo Sosa. Tom prilikom osvrnuo se na život svoga prethodnika:

“Cijelog života o. Nicolas je predavao svega sebe. Bio je to život istinski obilježen intenzivnim služenjem, mirnom raspoloživošću i dubokom sposobnošću inkulturacije u Japanu u kojemu je počeo svoj život u Družbi. Naišao je na kulturu koju je duboko volio i s kojom se suživio. U službi generala dolazio je do izražaja njegov smisao za humor, hrabrost, poniznost i bliskost s papom Franjom. Izuzetno su ga cijenili svi koji su za vrijeme njegove službe generala u Generalnoj kuriji radili s njim. Cijela će Družba žaliti za njim jer je bio čovjek milosti i mudrosti, jednostavan i ponizan”, dodao je o. Sosa.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This