HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Preminuo isusovac p. Josip Rožmarić

Objavljeno: 8. kolovoza 2022.

Član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Josip Rožmarić preminuo je u Zagrebu u srijedu 3. kolovoza u 84. godini života, 65. godini redovništva i 56. godini svećeništva.

Josip Rožmarić rodio se 1. siječnja 1938. u Bednji, kraj Lepoglave u Hrvatskom Zagorju od roditelja Franje i Ane rođ. Juriša u obitelji sedmero djece, dvojice braće i pet sestara. Nakon osnovne škole u Bednji i srednje u Krapini nastavio je školovanje u Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika na Šalati u Zagrebu.

Nakon mature god. 1957. odlazi u isusovački novicijat na Fratrovcu, a zatim studira filozofiju na Jordanovcu. Na Šalati je 1962. – 1963. prošao jednogodišnju pastoralnu praksu odgojitelja đaka te potom započeo studij teologije na Jordanovcu. Za svećenika ga je zaredio nadbiskup Franjo Šeper 26. lipnja 1966., a mladu misu slavio je u Bednji 7. srpnja te godine.

Kao kateheta radio je u Opatiji i u Zagrebu u Palmotićevoj. Pastoralnu praksu Treće probacije proveo je u Berlinu kao dušobrižnik iseljenih Hrvata. Kasnije, od 1973. djeluje kao dušobrižnik Hrvata u Sindelfingenu (Stuttgart), zatim osniva Hrvatsku katoličku misiju u Freudenstadtu (Schwarzwald) gdje je djelovao kao duhovni, kulturni i socijalni radnik za naše iseljenike. Od 1977. do 1986. bio je župnik i kateheta u župi Visoka u Splitu.

Od 1986. do 1992. u Palmotićevoj ulici u Zagrebu vodio je uredništvo za izdanja Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove i Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Od 1992. do 1996. bio je ekonom na Šalati.

Od 1997. župnik je župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata na Sljemenu. Pored službe sljemenskog župnika, od 1999. do 2001. bio je i ekonom na Fratrovcu, a od 2003. i ispovjednik u bazilici. Godine 2014. zbog zdravstvenih problema predao je službu župnika svome nasljedniku (p. Franjo Korade).

Sve do prije tjedan dana, uoči svetkovine sv. Ignacija, neumorno je ispovijedao u dvoranama kraj bazilike i bio uvijek spreman priskočiti u pomoć. Posljednje srpanjske vrućine iscrple su mu snagu te je sam zatražio privremeni odlazak u dom za starije svećenike na Fratrovcu radi oporavka, želeći se vratiti na prijašnje dužnosti.

Pater Rožmarić bio je energičan i veseo čovjek, spreman našaliti se na svoj račun. Bio je veliki rodoljub i domoljub, nije skrivao svoju veliku ljubav i zanimanje za kulturu, jezik, glazbu i običaje svoga naroda. Imao je izrazito dobar smisao za humor, a njegove oštroumne dosjetke i primjedbe rado se i često spominju. Tijekom 17 godina župničke službe na Sljemenu susreo je i ugostio čitava mnoštva planinara i gostiju.

Sprovodni obredi za p. Rožmarića bit će slavljeni u ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u 11:40 na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu (grobnica „Škvorc“). Misa zadušnica bit će slavljena neposredno nakon sprovoda, u 13 sati u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110, Zagreb.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Otkriće isusovačkog astronoma: novi planet u Sunčevom sustavu

Otkriće isusovačkog astronoma: novi planet u Sunčevom sustavu

Vatikanski astronomi objavili su prije nekoliko dana otkriće novog patuljastog planeta koji kruži oko Sunca u elipsi pokraj Neptunove orbite, prenosi katolička web stranica Aleteia. Do otkrića je došao isusovac p. Richard Boyle SJ iz Vatikanskog astronomskog...

Preminuo časni brat Stjepan Dilber, promicatelj misija

Preminuo časni brat Stjepan Dilber, promicatelj misija

Dana 4. prosinca 2021., blago je u Gospodinu preminuo isusovac časni brat Stjepan Dilber, poznati promicatelj misija i dugogodišnji voditelj Misijskog ureda Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Br. Stjepan Dilber rodio se 24. rujna 1939. god. u Rauševcu kod Brestovskog...

Share This