Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Objavljeno: 10. siječnja 2024.

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u utorak, 16. siječnja 2024., u 13:20 sati, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

P. Ignacije Čižmešija rođen je 15. srpnja 1939. u Mjestu Mičetinac kraj Đurđevca, u obitelji Antuna i Ivke rođene Magdić kao pretposljednji od petero djece. Obitelj se bavila poljoprivredom. Kada je u obližnjem Đurđevcu pater Ivan Fuček slavio svoju mladu misu, mladi Ignac prepoznao je poziv da se upiše u gimnaziju međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu koje je vodila Družba Isusova. Nešto kasnije otkrio je Gospodinov poziv u Družbu. Ljeti 1957. započeo je novicijat.

Nakon što je prošao redoviti put formacije, u Zagrebu je 28. lipnja 1970. zaređen za svećenika. Slijedila su različita odredišta pastoralnog rada, počevši od župe Podvinje kraj Slavonskog Broda. Godine 1972. imenovan je župnikom u Matuljima. Razdoblje treće probacije započeo je 1974., a svečane zavjete položio je 1978. U to vrijeme preuzima službu kapelana na Zametu u Rijeci gdje ostaje pet godina. Sljedećih šest godina bio je župnik u Savskom Nartu. Godine 1986. imenovan je kapelanom u Borovici, ali je nakon kraćeg vremena premješten u Sarajevo. Godinu dana bio je u Osijeku, a zatim 1988. preuzima službu kapelana na Otoku Gospe od milosti kraj Boke Kotorske.

1990. ponovo dolazi u Osijek i tu ostaje 18 godina, sve do 2012. U Osijeku je, skupa s malobrojnim Osječanima koji su ostali za vrijeme Domovinskog rata preživio ratna stradanja, obilazio je bolesne i ranjene, surađivao s Caritasom. Osječani su mu ovo ubrojili među velike zasluge. U Osijeku i drugdje ostao je poznat po svojoj raspoloživosti i spremnosti za ispovijed i duhovni razgovor.

Godine 2012. Iz Osijeka je premješten u Opatiju gdje je u „velikoj crkvi“ djelovao kao pastoralni pomoćnik sve do 2023. kada je zbog pogoršanja zdravlja premješten na Fratrovac u Zagrebu.

Preminuo je u ranim popodnevnim satima u utorak 9. siječnja u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva.

Sprovod će biti u utorak, 16. siječnja 2024., u 13:20 sati, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This