Preminuo isusovac o. Ivan Hang

Objavljeno: 17. lipnja 2021.

Dana 16. lipnja 2021. u 17:15 preminuo je blago u Gospodinu isusovac o. Ivan Hang, u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu, u 81. godini života, 45. godini redovništva i 40. godini svećeništva.

P. Ivan Hang rođen je 3. srpnja 1940. u Novom Sadu, kao najstarije od četvero djece oca Josipa i majke Emilije (rođ. Gyarmaty), pobožnih katoličkih intelektualaca. Vrijeme djetinjstva, osnovne škole i gimnazije proveo je u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor matematike u novosadskoj gimnaziji, pa po dvije godine u Tesliću i Zagrebu (na V. gimnaziji). Zatim je četiri godine bio asistent prof. Vladimira Devidéa na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Družbu Isusovu upoznao je preko studentskog vjeronauka. Od 1971. bio je član uredničkog vijeća časopisa “Obnovljeni život” i aktivan u skupini mladih „Jordan“ na zagrebačkom Jordanovcu. Isusovačkom redu pridružio se „de facto“ 1974. godine, tako što je već tada započeo studij filozofije, da bi u novicijat službeno stupio 1976. u Zagrebu. Kako je bio dosta stariji od drugih, kolege su ga prozvali nadimkom „Prof“. Diplomirao je teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je za svećenika bio zaređen na blagdan sv. Ignacija 1981. godine. Mladu misu slavio je u kapeli Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima (mjesto potpisivanja Karlovačkog mira 1699. godine).

Nakon ređenja, postigao je magisterij iz pastoralne teologije i duhovnosti na fakultetu Centre Sevres u Parizu (1984). Zatim je obavljao službe prefekta sjemeništaraca na Šalati (1984.-1985.), duhovnika u dubrovačkom sjemeništu (1985.-1987.), duhovnika bogoslova na Jordanovcu u Zagrebu (1987.-1990.), kapelana i katehete u župi Jordanovac (1990.-1994.) i profesora matematike na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu (1994.-1996.). Tada počinje predavati i matematičku logiku na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Godine 1998. seli se u Osijek, gdje predaje matematiku na netom osnovanoj Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, a uskoro je imenovan i poglavarom tamošnje isusovačke zajednice. Od 2002. djeluje na župi sv. Ignacija u Sarajevu, gdje je također poglavar zajednice. Nakon što mu se pogoršalo zdravlje, 2006. je ponovno premješten u Zagreb. Bio je vrlo angažiran i kreativan kao duhovnik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, sve do 2014. godine. Tada se preselio u isusovačku zajednicu za stare i nemoćne na Fratrovcu, gdje se više godina ustrajno borio s raznim zdravstvenim poteškoćama, strpljivo i vedro.

O. Hang je poznat po svojoj dobrodušnosti i otvorenosti, a studenti i đaci ga pamte kao profesora koji je uvijek bio spreman pomoći dodatnim instrukcijama da svladaju vječito tešku matematiku i matematičku logiku. Isusovci su uživali u njegovom smislu za humor i naizgled nepresušnom izvoru poezije koju je znao napamet i emotivno recitirao s nježnim srijemskim naglaskom.

Sprovod dragoga subrata bit će u petak, 18. lipnja u 15:00 na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Sveta misa zadušnica će se slaviti neposredno nakon sprovoda u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This