Preminuo isusovac o. Franjo Korade

Objavljeno: 3. svibnja 2021.

Isusovac o. Franjo Korade umro je u nedjelju 2. svibnja u Klinici „Fran Mihaljević“ u Zagrebu, nakon kraće bolesti, u 78. godini života, 60. godini redovništva u Družbi Isusovoj i 49. godini svećeništva, izvijestili su iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

O. Franjo Korade je rođen 27. srpnja 1943. u Delkovcu kraj Lobora, kao jedan o četiri sina oca Lacka i majke Ane r. Žvigač. Nakon završene osnovne škole u Loboru, 1959. je stupio u Dječačko sjemenište u Zagrebu na Šalati. Poslije završenog 2. razreda srednje škole na Šalati, 1961. godine je stupio u novicijat Družbe Isusove na Fratrovcu. Zatim je dovršio srednju školu pa 1965. godine započeo studij filozofije i teologije na Jordanovcu. Zaređen je za svećenika 25. lipnja 1972. u zagrebačkoj katedrali, a mladu misu je slavio 9. srpnja 1972. u zavičajnoj župi Lobor. Slijedila je dvogodišnja specijalizacija iz teologije na Teološkom fakultetu Sankt Georgen u Frankfurtu. Treću probaciju obavio je u Clamartu (Francuska) 1981.-1982. godine.

Nakon završenog studija, počeo je njegov svećenički rad u pastoralu, što mu je obilježilo cijeli isusovački život. Ukupno je 22 godine djelovao kao župnik i još 11 godina kao kapelan u raznim župama koje su bile povjerene isusovcima. Između ostaloga, bio je kapelan u Matuljima i Zametu (Riječka nadbiskupija), u Prečkom (Zagreb); kapelan pa župnik u Zagrebu na Jordanovcu (1983.-1986., 1986.-1995.); kapelan pa župnik u Palmotićevoj u Zagrebu (1995.-1999., 1999.-2007.); minister na Fratrovcu (2007.-2010.) i u Palmotićevoj (2010.-2014.); župnik na Sljemenu (2014.-2020.) i konačno ponovno pastoralni pomoćnik u Palmotićevoj od 2020.

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove dr. o. Dalibor Renić istaknuo je da će „o. Franju pamtiti kao samozatajnog svećenika kojem je skrb za povjerene vjernike bila prioritet, koji je imao poseban osjećaj za siromašne, a kao župnik na Sljemenu rado primao posjetitelje. Subraća su napose cijenila njegov razboriti savjet, britki humor i spremnost na pomoć“.

Sprovod o. Franje Korade bit će na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u utorak 4. svibnja 2021. u 15 sati. Sveta misa zadušnica slavite će se pri Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 31, neposredno nakon sprovoda, odnosno u 16.30 sati.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Sjećanje Družbe Isusove na papu Benedikta XVI.

Sjećanje Družbe Isusove na papu Benedikta XVI.

Povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI., generalni poglavar Družbe Isusove, p. Arturo Sosa, uputio je pismo cijeloj Družbi, koje prenosimo u hrvatskom prijevodu. Draga braćo, Družba Isusova dijeli tugu cijele Crkve povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI.,...

Isusovci i papa Benedikt XVI.

Isusovci i papa Benedikt XVI.

U sjećanje na pokojnog papu u miru Benedikta XVI., donosimo govor koji je uputio članovima 35. Generalne kongregacije Družbe Isusove, koje je primio u posebnu audijenciju 21. veljače 2008. godine. Molimo da ga Gospodin nagradi mirom i ljubavlju Presvetog Trojstva za...

Share This