Preminuo isusovac o. Anto Lozuk

Objavljeno: 20. svibnja 2021.

Dana 20. svibnja 2021. blago je u Gospodinu preminuo isusovac o. Anto Lozuk, u 73. godini života, 51. godini redovništva, i 44. godini svećeništva.

O. Anto Lozuk je rođen 3. svibnja 1949. u Kovačevcima kod Plehana, kao drugo od osmero djece u pobožnoj obitelji Stjepana i Marije (rođ. Rehlicki). Njegov otac je bio ukrajinskoga podrijetla (grkokatolik), a majka poljskoga. Odrastao je u Slavonskom Brodu. Nakon osnovne škole u Slavonskom Brodu, od 1964. je pohađao Međubiskupijsko sjemenište na Šalati u Zagrebu. Školu je dovršio u Đakovu, gdje je zatim započeo i studij teologije. U Družbu Isusovu stupio je 1970. godine. Diplomirao je teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1977. u Zagrebu. Magistrirao je fundamentalnu teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 1982., a 1986. postigao magisterij iz gregorijanskog pjevanja na Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Rimu.

Bio je odgojitelj u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku, profesor glazbe u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, na Filozofsko-teološkom institutu u Zagrebu i Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku. Zatim je vršio vrlo odgovorne službe učitelja isusovačkih novaka u Splitu (2000.-2006.) te vice-rektora (2009.-2013.) i rektora (2013.-2017.) Papinskog kolegija Russicum u Rimu. Po povratku u Provinciju, do 2020. je bio poglavar isusovačke zajednice i župnik župe sv. Petra u Beogradu, nakon čega je zbog zdravstvenih poteškoća premješten u zajednicu u Osijeku. Umro je u Zagrebu, u KB Merkur, kamo je nekoliko dana ranije došao na liječenje.

Kao samozatajan, razborit i duhovan čovjek, uživao je povjerenje članova Provincije pa je bio izabran za predstavnika na Generalnoj kongregaciji 2016. godine. Bio je poznat kao voditelj duhovnih vježbi, vrstan duhovnik, a ponajviše kao glazbenik i glazbeni pedagog, voditelj Akademskog zbora Bazilike Srca Isusova „Palma“ i Kolegijskog zbora Russicum u Rimu.

Sprovod je u ponedjeljak 24.5.2021. u 15:00 sati na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Sveta misa zadušnica će se slaviti neposredno nakon sprovoda u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This